Takto často by ste mali kúpať deti

Takto často by ste
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-10 13:30:00 |

Niektoré deti kúpanie nenávidia, iné milujú. Ale viete, ako často a čím ich treba umývať?

Niektoré internetové stránky určené pre rodičov pripomínajú, že deti potrebujú klasické kúpanie raz až dvakrát týždenne, no v mnohých rodinách je pravidelný večerný kúpeľ súčasťou predspánkovej rutiny. Viaceré štúdie naznačujú, že každodenné sprchovanie či kúpanie kožu zbytočne vysušuje. Pri veľmi malých deťoch je dôležité dávať si veľký pozor aj na kozmetiku, ktorú pri ich umývaní používame. 

Pediatri a kožní lekári súhlasia s tým, že každodenný kúpeľ bábätiek a detí je zbytočný, ak sa im to páči, nevidia dôvod, aby ste im ho nedopriali. Pred klasickým kúpaním by ste však mali uprednostniť umytie tváre, krku, podpazušia, rúk, zadočka a genitálií. Stačí teplá voda a bavlnená  handrička alebo kvalitné vatové tampóny. U najmenších dojčiat je vhodné používať iný tampón alebo handričku na tvár a iný zvlášť na každé oko. Tak zabránite rozšíreniu sa infekcie z oka do oka, na ktorú sú v tomto období drobci náchylní. Tampón namočte a jemne pretrite oči dieťaťa smerom od koreňa nosa smerom von.

Najlepšie tipy na bezpečné kúpanie vášho dieťaťa

Nikdy nenechajte dieťa vo vode bez dozoru. Ani na pár sekúnd!

Voda by mala byť teplá, nie horúca. Skontrolujte teplotu na svojom predlaktí alebo na zápästí.

Vlasy umývajte iba čistou vodou.

Pri kúpaní bábätko vždy podopierajte tak, aby malo pevnú hlavičku a ramená.

Do vody nepridávajte žiadne peny, telové šampóny a podobne. V prvom mesiaci je pre dieťa najvhodnejšia a postačujúca čistá voda.

Pri utieraní dieťaťa nezabúdajte ani na partie, na ktorých je pokrčená koža. Tie sa najskôr zaparia.

Kúpanie je vhodný čas na masáž drobčeka, ktorá mu môže pomôcť relaxovať a potom lepšie spať. V prvom mesiaci života bábätka nepoužívajte pri tom žiadne oleje.

Prvé dva-tri kúpele sú pre dieťatko stresujúce, no postupne by si malo na kúpanie zvyknúť. Ak je aj naďalej vystrašené a plače, skúste sa kúpať spolu. Ideálne je spolupracovať pri tom aj s partnerom, ktorý vám podrží bábätko, než vyjdete z vane, aby ste sa náhodou nešmykli a neublížili jemu alebo sebe. 

Prečítajte si tiež:

Molusky: Viete, čo to je a ako sa ich zbavíte?

Trieska v prste: Takto ju ľahko vytiahnete

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia