Sirupy: Je v nich viac ovocia či cukru?

Sirupy: Je v nich
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-07-26 13:30:16 |

Ovocný sirup zriedený vodou bol pravdepodobne najbežnejším domácim nápojom predrevolučných rokov. I keď ich predaje klesajú, stále sú obľúbené.

V cenách aj v zložení sirupov sú veľké rozdiely. Dobrý ovocný sirup by mal byť bohatý na ovocie a sladený cukrom. Okrem kyseliny citrónovej, ktorá sa stará o lepšiu chuť a farbu, nie sú k výrobe potrebné ďalšie suroviny. Pri dodržaní správneho obsahu cukru, kvality vstupných surovín a hygieny pri výrobe totiž v sirupe už nie je potreba potravinárska chémia - rastu mikroorganizmov cukor prirodzene sám bráni. Čo obsahujú kupované sirupy?

Český spotrebiteľský časopis dTest porovnal zloženie na etiketách 22 sirupov a nápojových koncentrátov s chuťou záhradného alebo lesného ovocia a jahôd. „Zloženie sirupov sme hodnotili predovšetkým podľa charakteristického ovocného podielu. Výrobkom sme strhávali body za umelé arómy, farbivá, sladidlá alebo konzervanty a glukóza-fruktózový sirup,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Prevažná časť sirupov z tých, ktoré sa hlásia k ovociu nielen v názve ale aj v zložení, obsahuje od 10 do 20% ovocia. Najlepšie hodnotený sirup ho obsahoval 50%. Na spodných priečkach rebríčka sa ocitli výrobky s mizivým alebo nulovým podielom ovocia - takých bolo šesť. Čo sa vlastne nachádza v sirupoch, kde chýba ovocie? Ide o sladenú zafarbenou vodu s arómami, niekedy aj s náhradnými sladidlami.

Podľa nápojovej vyhlášky musí ovocný sirup obsahovať minimálne 50% cukru. Ak ho obsahuje menej, ide o nápojový koncentrát. To bol prípad štyroch porovnávaných výrobkov – Veseta Lesná zmes, Tesco Value s príchuťou lesných plodov, Caprio Hustý a Hello Lesné jahoda. Tieto "nesirupy" spotrebiteľ pozná podľa toho, že sú lacnejšie, redšie a prvé miesto v ich zložení zaberá voda, nie glukózo-fruktózový sirup alebo cukor, a spravidla v nich chýba ovocie. Na ich obale sa slovo sirup ani nevyskytuje.

Porovnanie sirupov nájdete na webe www.dtest.cz a v júlovom vydaní časopisu dTest.

Tip dTest:

Vyberajte sirupy podľa zoznamu ingrediencií, nie podľa lákavých obrázkov na prednej strane obalu. Mnohé etikety sirupov spotrebiteľa vyložene klamú - obaly zobrazujú ovocie, ktoré nie je v úplnom súlade so zoznamom surovín. Výrobcovia buď na obrázku nezobrazia niektoré hojne zastúpené druhy ovocia (ako napríklad jablko alebo hrušku), prípadne sa chvália lesnými plodmi, bez toho, aby vnútri boli nejaké k nájdeniu (Dobrá voda Dobrý sirup Lesné plody, Hello Hustý sirup Lesná zmes). Jahodový sirup Yo zase vyobrazuje iba jahody, tie pritom tvoria len polovicu ovocného podielu.

Prečítajte si tiež:

dTest: Tento opaľovací krém pre deti úplne prepadol

Detské ryžové krekry: Ako dopadli v teste kvality?

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia