7 dôvodov, prečo by deti mali dostatok času so starými rodičmi

7 dôvodov, prečo by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-17 00:30:57 |

Výskumníci potvrdili, že vzťah medzi starými rodičmi a vnúčaťom je nemenej dôležitý ako rodičovské puto. Navyše do rodiny prinesie šťastie a pohodu celej rodine.

Deti sa môžu od starých rodičov veľa naučiť a drobci zase dodávajú starým rodičom radosť do života, ktorá sa v neskoršom veku občas vytráca. Preto návštevu rodného domu neodkladajte a naplánujte ju na najbližší víkend.  Prečo sú starí rodičia takí dôležití v detskom svete?

1. Emocionálna inteligencia

Starí rodičia majú pre svoje vnúča neopísateľný význam. Aký? Nie len, že vyplnia čas, kedy sú rodičia zaneprázdnení, no v štúdii uskutočnenej v Spojenom kráľovstve vedci zistili, že deti, ktoré trávia viac času so svojimi starými rodičmi, majú vyššiu emocionálnu inteligenciu a ich správanie je lepšie ako u detí, ktoré netrávia so starými rodičmi takmer žiadny čas. Ak teda chcete mať šťastné deti, ktoré sú schopné pracovať s emóciami, pozvite dedka a babku na návštevu.

2. Šťastie vnúčat

Prarodičia majú takmer magickú schopnosť, pretože aj v tej najnemožnejšej situácii, kedy sa vnúča zlostí a plače, dokážu vyčariť úsmev na jeho tváričke. A to, že nebývajú prarodičia, rodičia a vnúčatá v tom istom dome, vôbec neprekáža. Spoločné trávenie času môže tak byť mimoriadne a zvláštne.

3. Žiadny stres ani depresie

Silné puto ovplyvňuje aj depresívne symptómy! Úzky vzťah medzi prarodičmi a vnúčatami je spojený s poklesom príznakov depresie. Starí rodičia v štúdii uviedli, že sú schopní podporiť svoje vnúčatá najmä preto, že chápu, čo zažívajú. Táto štúdia sa sústredila na silné spojenie medzi starým rodičom a vnúčaťom.

4. Rodinná história

Prarodičia majú úžasný prístup k rodinnej anamnéze, o ktorej mnohí rodičia veľakrát ani nič netušia. Len prarodičia vedia, čo všetko má ich rod za sebou, odkiaľ pochádza a aké úspechy a neúspechy v živote zažili. Toto všetko pomáha vnúčatám lepšie pochopiť ich jedinečnú históriu. Prarodičia môžu mať aj staré rodinné dedičstvo ako sú fotoalbumy, tajné rodinné recepty a zaujímavé poklady, ktoré by vnúčatá určite chceli poznať. Prarodičia, ktorí rozprávajú svoje príbehy, sú schopní udržať svoje spomienky nažive, čo je pre mnohých starších ľudí nesmierne dôležité.

5. To najsilnejšie objatie

Áno, rodičia milujú svoje deti najviac na svete, no na babkinom či dedkovom objatí je vždy niečo zvláštne, priam magické. Pri objatí sa magicky uvoľňuje hormón lásky oxytocín a to nielen u vnúčaťa, ale aj u starého rodiča. Objatie a úprimný úsmev môže byť tým najlepším liekom na všetko.

6. Veselé príhody o rodičoch

Prarodičia ponúkajú okno do života rodičov svojich vnúčat. Pre mnohé vnúčatá je prirodzená zvedavosť, kedy, kde a ako vyrastali ich rodičia. Prarodičia môžu ponúknuť vtipné anekdoty, na ktoré si rodičia nemusia ani spomenúť. Tieto spomienky môžu dieťaťu pomôcť lepšie pochopiť svojich rodičov, pričom sa schúlia do náruče prarodičov v čase rozprávania. Starí rodičia sú najmúdrejšími členmi vašej rodiny, už prešli vo svojom živote mnohými ťažkosťami. Vychovali deti, bojovali so šéfmi, určite zažili aj mnohé hádky pri domácom krbe. 

Nečakajte, až bude čo oslavovať, naplánujte stretnutie „len tak“. Zavolajte im, kúpte malý darček a vezmite deti na návštevu. Iste bude zaujímavé, ako budú vaše ratolesti reagovať na fotky z vášho detstva a mladosti. Uvidia vás tak v inom svetle a možno vás lepšie pochopia.

7. Bezpodmienečná láska

Prarodičia môžu svojim vnúčatám ponúknuť bezpodmienečnú lásku, ktorá môže vyústiť do množstva darčekov, pečiva a špeciálnych výletov. Starí rodičia nie sú v úlohe rodičov a preto majú čas na to, aby svojim vnúčatám venovali celú pozornosť, užitočné názory a emocionálnu podporu, ktorá je neuveriteľne hodnotná.

Prečítajte si tiež:

Starí rodičia, ktorí strážia svoje vnúčatá, žijú dlhšie

Čo milujúci rodičia potrebujú učiť svoje deti (od 1 do 18 rokov)

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: family.lovetoknow.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia