Mama varuje ostatných po tom, ako sa jej dcérku takmer zabila pitná voda

Mama varuje ostatných po
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-15 00:30:48 |

Dojčatá do jedného roka sú vystavené riziku intoxikácie vodou. Nebezpečenstvo naozaj hrozí a jedna mama sa podelila o svoje desivé skúsenosti s tým na Facebooku.

Problém nie je vo vode samotnej. Mama Katie Gorter varuje, aby ste dávali pozor, koľko jej vypije vaše bábätko naraz. „Otrava vodou je veľmi reálna a môže k nej prísť  tak ľahko,“ napísala Katie v príspevku na sociálnej sieti. Ako priblížila, svojej 11-mesačnej dcérke Emily ponúkala denne zhruba 60 ml vody, zvyčajne ju ani všetku nevypila.  

V jeden deň Emily zistila, že môže piť aj vodu z vane a ako malé dieťa sa do nej pustila. V prvej chvíli Katie vôbec nenapadlo, že by mohlo prísť k niečomu zlému, no netrvalo dlho a uháňalo s dcérou na pohotovosť. „Emily zostala letargická, začala zvracať a potom nevedela dýchať! Mala v sebe toľko vody, že jej tlačila na pľúca!" napísala.

Našťastie, lekári Emily pomohli a už je v poriadku. Nie vždy to však dopadne tak dobre! Katie upozornila, že na intoxikáciu vodou sú náchylné dokonca aj deti staršie ako jeden rok. Príspevok zaujal množstvo ľudí a mnohí priznali, že o intoxikácii vodou nikdy nepočuli a nenapadlo im, že by sa také niečo mohlo stať. Aj pediatri hovoria, že dojčené dieťa, dokonca ani v horúcich dňoch, nepotrebuje popri materskom mlieku dostávať aj vodu.

Čo je intoxikácia vodou?

Otrava vodou vzniká vtedy, keď niekto vypije príliš veľa vody v krátkom časovom období, následkom čoho klesne hladina sodíka v krvi. Hovoríme o tzv. hyponatrémii. U dospelého človeka k nej môže prísť v prípade, že vypije viac ako 8 pohárov vody za menej ako 12 hodín, u detí stačí menšie množstvo. K takýmto prípadom neprichádza často, ako však dokazuje aj prípad malej Emily, nie je to nemožné.

Prečítajte si tiež:

Deťom dávajte piť len odtečenú vodu

POZOR! Dojčatá a malé deti nevedia vyjadriť pocit smädu

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: Facebook.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia