5 spôsobov, ako pochváliť dieťa

5 spôsobov, ako pochváliť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-20 00:30:11 |

„Si moja šikovná dcérenka,“ tieto slová povzbudenia majú silné pozitívne účinky na všetkých drobcov. Či už je vaša výchova taká alebo onaká, rodičia často používajú povzbudzujúce slová

„Skvelý výkon“, „Dobrá práca“ alebo „Si taký šikovný“, sú slová, ktoré snáď každý rád počuje. No chválenie je celá veda a ak pochválite drobca nesprávnym spôsobom, výsledok môže byť kontraproduktívny.

Prečo chváliť? Štúdia hovorí jasne! Ľudia s vysokou sebaúctou sú šťastnejší a duševne zdravší, zatiaľ čo tí, ktorí majú nízke sebavedomie, majú tendenciu byť psychicky nepokojní a možno dokonca až depresívni. Dobre formulovaná pochvala nastolená v pravý čas je sladšia ako čerstvý zákusok. 

Aká je správna cesta k pochvale?

Mali by ste svoje dieťa chváliť bohato a to každý deň. No nie všetky povzbudzujúce slová sú si rovné. Ak sa používajú bez rozdielu, niektoré druhy povzbudenia môžu v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku. Čo je teda kľúčom? Vedieť ako a kedy deti pochváliť. Prinášame vám 5 tipov ako správne chváliť.

1. Chválte úprimne a čestne

Ruku na srdce! Niekedy chválite vašich drobcov aj zámerne, aby ste zvýšili ich sebavedomie, motivovali ich, povzbudili určité správanie alebo ich chránili pred pocitom menejcennosti. Ak však vaše chvály nebudú úprimné, deti to vycítia a nebudú sa cítiť veľmi povzbudené.

2. Buďte konkrétni

Namiesto rozsiahlych ód a chvál používajte konkrétne detaily. Čím menej všeobecnej chvály, tým je pravdepodobnejšie, že je pochvala vnímaná ako úprimná. Ak vyslovene poviete, za čo dieťa chválite, signalizujete tým, že ste si všetko poriadne všimli, venovali mu pozornosť a naozaj vám na ňom záleží.

3. Snaha sa cení

Jedným z dôvodov, prečo je človek najchytrejším tvorom na Zemi je to, že sa chceme učiť a chápať príčiny a následky. Keď sú deti chválené za svoje úsilie, ktoré vynaložili na to, aby sa im niečo podarilo, učia sa tým pripisovať úspech k ich úsiliu. Preto svojho drobca chváľte, aj keď nedosiahol vami želaný výsledok. Ale snažil sa a TO SA CENÍ! Povzbudenie totiž pomáha deťom duševne rásť.

4. Neporovnávajte

„V matematike si šikovný, no ale pozri sa na svojho brata,“ porovnávanie nie je pochvala. Tieto porovnania síce niekedy vedia motivovať k tomu, aby ste študovali alebo pracovali tvrdšie, ale problém je na svete, keď aj po tvrdej snahe zlyháte. Premýšľajte o tom, ako cíti dieťa, keď ho porovnávate s úspešnejším vrstovníkom. Tieto porovnávania nechávajú deti zraniteľné, neprestávajú sa ani v budúcnosti porovnávať a motiváciu strácajú rýchlejšie.

5. Chválu prispôsobte veku drobca

Slovné formulky pochvaly prispôsobujte veku. Ak pochválite desaťročného chlapca slovami: "Ty si môj šikovníček", pochvalu úplne degradujete. Ak naopak s vážnou zaujatú tvárou poviete dvojročnému dievčatku: "Perfektné výkon! Skvelá práca, Mária!" možno nebude vedieť, čo jej chcete povedať.

Prečítajte si tiež:

Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb

Takto vychováte spokojné a sebavedomé dieťa

 


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parentingforbrain.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia