Toto sú najväčšie chyby, ktoré robíme pri dentánej hygiene detí

Toto sú najväčšie chyby,
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2019-07-10 13:30:30 |

Pravidelné čistenie, zdravá strava a preventívne prehliadky u zubára sú tie najlepšie spôsoby, ako zabrániť zubným kazom. Odborníci upozorňujú na tieto chyby pri ústnej hygiene ratolestí.

Krásny úsmev by chcel mať každý. Netreba zabúdať, že základy zdravého chrupu kladieme už v útlom detstve a to, ako sa staráme o detský chrup, sa odrazí v dospelosti. Aké chyby podľa odborníkov najčastejšie robíme?

1. Necháte deti, aby si samy čistili zúbky

Keďže väčšina detí ešte nemá dostatočne vyvinuté motorické zručnosti, ratolesti sú zdatné na samostatné umývanie zúbkov najskôr až v 8. roku života. „Nie je to tak, že by si deti nechceli čistiť zúbky, no na čistenie nie sú fyzicky zdatné,“ vysvetlil stomatológ Edward H. Moody, Jr., prezident Americkej akadémie detského zubného lekárstva.

2. Do postele s fľašou

Toto je ten najjednoduchší spôsob, ako dieťaťu spôsobiť zubný kaz, pokiaľ sa vo fľaši nachádza čaj. No rodičia túto chybu podľa odborníkov stále opakujú. Či už ide o fľašu pred spaním alebo o pohár džúsu po celý deň, neustále sa tak zvyšuje hladina cukru a baktérií v ústach, povedal Moody. Ak sa vaše dieťa zobudí v noci na smäd, nachystajte mu fľašu s čistou vodou.

3. K zubárovi príliš neskoro

A je to tu! Odborníci na zubnú hygienu sa zhodujú, že už dvoj alebo trojročné deti by mali navštíviť zubára. Prvá zubná prehliadka by mala byť už pri prvom zúbku. A pravidelné návštevy? Preventívna prehliadka každého pol roka pomôže vášmu drobcovi prestať sa báť.

4. „Zdravé“ potraviny

Banány, hrozienka a celozrnné sušienky sa síce zdajú byť zdravé potraviny, no sú lepkavé a majú koncentrované cukry a práve tieto cukry „sedia“ v zubných drážkach a vytvárajú kazy.

5. Podceňujete liečbu zubných kazov

Mnoho rodičov si myslí, že liečba kazov je banálna záležitosť. No zubné kazy môžu ovplyvniť vaše dieťa po celý život. Pre mliečne zuby je zdravie zubov nevyhnutné. Prečo? Veď vypadnú, povedia si mnohí rodičia. No sú dôležité na udržanie priestoru pre trvalé zuby. Pomáhajú udržať čeľusť. Navyše, ak sú kazy v ranom veku a nie sú liečené, môžu viesť k problémom s artikuláciou, zlým spánkom a dokonca aj nízkou sebaúctou.

6. Nepoužívať fluorid

American Dental Association revidovala svoje odporúčania a teraz navrhuje rodičom, aby svojim deťom od dvoch rokov umývali zúbky fluoridovými zubnými pastami. Hoci fluorid je kontroverzný, odborníci sa zhodujú na tom, že je to jeden z najlepších spôsobov, ako zabrániť kazom. Vhodná dávka je však kľúčová. Pre deti vo veku do 3 rokov je vhodné množstvo zubnej pasty, ktoré je približne veľké ako zrnko ryže a pre deti vo veku od 3 do 6 rokov je vhodné množstvo zubnej pasty, ktoré bude približne veľké ako guľôčka hrachu. Ak sa však obávate, preberte to so zubárom. 

7. Sladké energetické nápoje

Bežnou príčinou zubného kazu u starších detí je popíjanie energetických nápojov. Ak sa zuby „kúpu“ v kyseline po celý deň, zničí sa tak dieťaťu PH v ústnej dutiny. Jednoducho, deťom do rúk energetické nápoje ozaj nepatria.

Prečítajte si tiež:

Rodičia, pozor: Toto dokáže s detským chrupom urobiť zubná pasta!

Tipy, ako si deti zvyknú na pravidelné umývanie zubov


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: foxnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia