Meghan a Kate stavili na Archieho krste na známe značky

Meghan a Kate stavili
Ilustračné foto
Zdroj: sita.sk/AP
2019-07-09 11:30:24 |

Kým Archieho mama Meghan Markle si obliekla biele šaty od Diora, jej švagriná Kate Middleton predviedla model od jej obľúbenej návrhárky Stelly McCartney.

Krst syna princa Harryho bol výsostne súkromnou záležitosťou a na verejnosť sa dostali iba dve oficiálne fotky z akcie, na ktorej sa zúčastnilo 25 ľudí. Známi nie sú dokonca ani kmotrovia siedmeho nástupníka na britský kráľovský trón. Zo sobotňajšej udalosti sa dostalo von len málo informácií, pár detailov zo súkromného ceremoniálu však predsa len uniklo.

Archieho Harrisona Mountbatten-Windsora pokrstil v kaplnek sv. Juraja na zámku Windsor cantenburský arcibiskup Justin Welby, ktorý krstil aj deti princa Williama a bol tiež oddávajúcim na sobášoch obidvoch kráľovských bratov. V tej istej kaplnke bol pokrstený aj princ Harry. V súlade s dlhoročnou kráľovskou tradíciou arcibiskup použil pri obrade svätenú vodu z rieky Jordán.

Archie mal pri krste rovnako ako ostatné kráľovské deti oblečenú ručne vyrobenú repliku kráľovskej krstnej košieľky, tradícia ktorej siaha až do doby kráľovnej Viktórie, teda do polovice 19. storočia. V roku 1840 ju vyrobili pre jej najstaršiu dcéru a originál nosili na sebe počas krstu všetky kráľovské deti až do roku 2004. Vtedy museli vyrobiť repliku, lebo materiál košieľky bol už veľmi opotrebovaný. Predtým, ako ju vymenili, nosilo ju na sebe 62 kráľovských detí a mala za sebou 164 rokov služby.

Archieho mama, vojvodkyňa zo Sussexu Meghan Markle, počas krstu žiarila v nádherných bielych šatách od Diora, ktoré mali podobný lodičkový výstrih ako jej svadobná róba a trojštvrťové rukávy. Ušité boli na mieru, lebo presne tento strih robí vojvodkyni nádhernú siluetu. Štýlový outfit doplnila klobúčikom z dielne Juliette Boterill a náušnicami od Cartiera.

Kate zvolila šaty v zaujímavom nádychu staroružovej farby, ku ktorým doladila ozdobu do vlasov a lodičky v tmavšom tóne tej istej farby. Tak, ako neraz predtým, tieto šaty od Stelly McCartney sme na trojnásobnej mame už videli, no vyzerala v nich naozaj prekrásne.

Zaujímavosťou je, že kým princ William mal pri každom krste tmavý oblek a menil iba farbu kravaty, Harry na krst svojho prvorodeného syna zvolil bledý oblek aj kravatu a veľmi im to s Meghaninými bielymi šatami ladilo.

 

Presne pred rokom sa obe dámy stretli pri krste najmladšieho synčeka Williama a Kate, Louisa. Vtedy mala biele šaty na sebe Kate a Meghan, ktorá sa na krste kráľovského dieťaťa zúčastnila prvý raz, mala oblečené olivovozelené šaty.

Kráľovná Alžbeta II. s manželom Filipom sa na krste Archieho nezúčastnili, dôvodom bol už vopred naplánovaný pracovný program v Škótsku pred tradičnou dovolenkou v Balmorale. Kráľovnú sme pre pracovné povinnosti nevideli ani na minuloročnom krste Louisa.

Autorom fotografií z krstu je Chris Allerton. Zdá sa, že je miláčikom mladej rodinky, lebo on bol tiež ich oficiálnym svadobným fotografom. Ako povedal, je „veľmi poctený“ tým, že si ho vybrali aj na fotenie krstu. Z fotiek vidno, že na krste sa okrem princa Charlesa s Camillou a princa Williama s manželkou Kate zúčastnila aj Meghanina mama Doria Ragland a sestry Harryho zosnulej mamy princeznej Diany, lady Jane Fellows a lady Sarah McCorquodale. Tie sú pre Harryho veľmi dôležitými osobami a najmä lady Jane je mu blízka.

I keď aj krsty troch detí Williama a Kate boli súkromné, pred krstom mohli prísť novinári tesne ku kaplnke. Preto bolo k dispozícii viacero fotografií zachytávajúcich aj príchody hostí, z krstu Archieho sa dostali na verejnosť iba dve. Podľa bývalého kráľovského hovorcu Dickie Arbitera to súvisí najmä s logistikou. Myslí si, že urodzený pár bol nútený dospieť k takému rozhodnutiu pre nedostatok priestoru vo  Windsorskom zámku.

Buckinghamský palác ešte pred krstom avizoval, že mená krstných rodičov dvojmesačného Archieho zverejňovať nebude. „Krstní rodičia zostanú v súlade s ich želaniami nezverejnení,“ uvádza sa vo vyhlásení. Prítomnosť sestier princeznej Diany však podnietila špekulácie, že práve ony dve by mohli patriť medzi kmotry a boli vybrané pre „duchovnú úlohu“.

Špekuluje sa tiež, že medzi kmotrami môžu byť aj blízke americké priateľky Meghan Genevieve Hillis a Lindsay Roth, s ktorými pár dní pred krstom povzbudzovala na Wimbledone ďalšiu výbornú kamarátku, tenistku Serenu Williams. 

Znamenalo by to síce porušenie kráľovskej tradície, lebo za krstných rodičov sú zvyčajne vyberaní príslušníci kráľovskej rodiny alebo tí, ktorí majú s ňou úzke väzby, no pri Meghan nikoho neprekvapuje, že sa tradíciám vzpiera.

Toto sú oficiálne fotky z krstov potomkov kráľovských bratov Williama a Harryho

23. októbra 2013 - princ George

5. júla 2015 - princezná Charlotte

9. júla 2018 - princ Louis

6. júla 2019 - Archie

A takto vyzeral v deň krstu, 21. decembra 1984, princ Harry v náručí svojej milovanej mamy Diany. 

Prečítajte si tiež:

Ajajaj, na tento krst zúčastnení tak skoro nezabudnú

To bola nuda: Takto sa bavila princezná Leonore na krste sestry

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP. profimedia.sk
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia