Zmeňte večerné návyky a dieťa bude do troch týždňov dobre spávať

Zmeňte večerné návyky a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-21 15:30:00 |

Nepokojný spánok, nočné mory, plač – s týmto sa stretávajú rodičia mnohých detí. Prázdniny sú priam ideálnym obdobím, kedy s tým môžete niečo urobiť.

Zdá sa, že je to takmer univerzálny problém a s detskou nespavosťou sa trápi veľa rodičov. Vo väčšine prípadov pritom netreba toho veľa. Najdôležitejšie je zaviesť pevnú disciplínu.

Zaveďte pravidlo, že deti hodinu pred spaním nebudú pozerať televízor, hrať sa s elektronikou, piť sladené nápoje ani jesť nič sladké. Namiesto toho ich naučte, aby sa zabávali pokojnejšími aktivitami, ako sú skladačky, lego či kreslenie alebo modelovanie. Vhodné sú aj spoločenské hry, pri ktorých sa zabavíte ako rodina spolu. Dôležitou súčasťou zmeny je pravidelné čítanie príbehov pred spaním.

Tí, ktorí sa rozhodli túto predspánkovú rutinu dodržiavať tvrdia, že deti spia v priemere o 2,5 hodiny dlhšie a pokojnejšie ako predtým. Dokonca sa lepšie správajú v škôlke, školákom sa zlepšil priemer známok a začali zdravšie jesť. Celá zmena trvá dva až tri týždne. Dôležité je však nepoľaviť! Pripravte sa na to, že prvé dni až týždeň to bude ťažké a vaše nervy dostanú zabrať.

 „Je naozaj ťažké naučiť deti prispôsobiť sa novej rutine. Veľa rodičov začne, no po pár dňoch zlyhajú,“ hovorí odborníčka na spánok Heather Elphick. Tvrdí, že rodičia, ktorí sa nevzdali, teraz hovoria, že nálada detí sa zmenila z „nevrlej“ na „šťastnú“. Vhodné je zachovať pokoj, aj keď deti zmenu veľmi zle znášajú. Hľadajte spôsoby ako im tú hodinku pred spánkom urobiť pokojnú a zábavnú aj bez sladkostí a elektroniky.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia