Toto s vaším bábätkom urobí polhodina vonku

Toto s vaším bábätkom
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2021-08-11 14:30:00 |

Chcete, aby vaše dieťa bolo zdravé? Chcete mu dať základ, ktorý mu pomôže vyrovnať sa raz so stresom? Chcete ho naučiť relaxovať? Zoberte ho von. Každý deň!

Chodiť do parku, na prechádzky alebo byť na dvore je pre dojča tou najvzrušujúcejšou časťou dňa. Zmena scenérie, rôzne podnety, čerstvý vzduch, zvuky a zmätok je pre bábätko dokonalým pozadím pre učenie sa. Ako?

1. Podnety z prostredia - príroda zapája všetky zmysly s mnohými farbami, zvukmi, textúrami, vôňami a dokonca neraz aj s chuťou. Interakcia s prírodou rozširuje skúsenosti dieťaťa mimo obrazoviek a plastových hračiek, ktorými je obklopené väčšinu dňa.  

2. Príroda posilňuje imunitný systém - slnko, čerstvý vzduch a zeleň má na nás väčší vplyv, než si možno myslíte. Mnohé štúdie zdôrazňujú pozitívny vplyv stromov na ľudské telo. V obklopení stromov odpovedá organizmus vytváraním špeciálnych buniek, ktoré pomáhajú zabíjať rakovinové bunky a vírusy. Prechádzka v lese tiež pomáha znižovať hladinu stresových hormónov kortizolu a adrenalínu.

3. Dieťa má viac pohybu. A to aj vtedy, keď ešte nechodí, dokonca ani nesedí, ale sa len plazí či kotúľa. Stačí vytiahnuť deku a položiť drobca na ňu. Je pravdepodobné, že sa bude chcieť dotknúť trávy, sledovať stromy, vtáky či lietadlo.

4. Dieťa bude v spojení s prirodzeným prostredím. Keď sa tak nad tým zamyslíme, je celkom zaujímavé, že naše deti sa učia o záchrane dažďových pralesov, ale nevedia takmer nič o prírode, ktorá ich obklopuje doma. Ak brávate dieťa často von do okolia, vyrastá v harmónii a láske s jeho prirodzeným prostredím.

5. Vytvárate u detí návyk byť aktívnym namiesto pasívneho trávenia voľného času. Keď s dieťaťom trávite viac času vonku, učí sa pozorovať, sústrediť a premýšľať v súvislostiach.

Takže poďte von a dajte deťom šancu objavovať krásny svet okolo nás!

Niekoľko tipov na bežné vonkajšie aktivity s bábätkom

Ovsené vločky namiesto piesku

Ak má vaše dieťatko práve obdobie, že všetko dáva do úst a preto ho nepoložíte do piesku, máme pre vás skvelý tip. Nahraďte piesok drvenými ovsenými vločkami. Deti pečenie, varenie a ponúkanie jedál milujú. Posaďte dieťa do trávy a vločkami naplňte potravinovú dózu. Drobec sa môže s vločkami nielen hrať a presýpať ich, ale aj keď ich dá do úst, budete vedieť, že je to bezpečné. Ide o výbornú senzorickú stimuláciu a ďalší zo spôsobov, ako môžu deti objavovať svet okolo seba.

Bublinky

Bublifuk je zaujímavý pre každého drobca. Najskôr sa teší z pohľadu na bublinky a keď sa naučí sedieť, môžete pristúpiť k fúkaniu. Spočiatku to nie je jednoduché, lebo také fúkanie nie je úplná hračka, ale ako sa hovorí, cvičenie robí majstra.  Kúpte viacero bublifukov, ktoré vytvárajú malé, stredné aj veľké bublinky. Nikdy ich nebude dosť! Dbajte na to, aby ste vyberali bublifuky bez toxickej náplne. Sledovanie bubliniek vznášajúcich sa vo vzduchu pomáha deťom rozvíjať vizuálne schopnosti – precvičuje oči, učia sa vnímať vzdialenosť aj hĺbku. Fúkanie bublikfuku dieťaťom je skvelým cvičením pre koordináciu oka a ruky. Praskanie bubliniek ho zase učí niečo o príčine a následku.

Sledovanie premávky

Rozpoznávanie zvukov je ďalšou z jednoduchých aktivít vhodných pre dojčatá. Sledujte premávku na ceste, zoberte drobčeka na letisko, na vlakovú stanicu, do parku, kde šumia stromy, na ihrisko plné detského džavotu, k vode... Striedajte prostredia a zvukovú kulisu, aby malo bábätko čo najviac podnetov. Snažte sa ukázať mu zdroj zvuku a dookola mu opakujte, čo to je – auto, motorka, vlak, sanitka, loď, vtáčik a podobne. Čím viac budete dieťatku zvuky vysvetľovať, tým skôr ich začne vedome vnímať, chápať a napodobňovať.

Pozorovanie vtákov

Kúpte jednoduchého vtáčie kŕmidlo alebo napájadlo a postavte ho v blízkosti domu alebo si nájdite miesto v neďalekom lesíku či parku, kde už je pripevnené a chodievajte pravidelne k nemu. Pozorovanie vtáčieho života je magické a bude obohatením nielen pre drobčeka, ale aj pre vás. Vezmite dieťatko do náručia a ukazujte mu, ako vtáčiky pijú vodu, zobkajú či skackajú. Pozorovanie vtákov pomáha rozvíjať a upevňovať vizuálne schopnosti. U dieťaťa budujete vzťah k prírode.

Turistika

Ak ste športové typy, určite by ste mali vlastniť nosič a zhruba od 5-teho až 6-teho mesiaca vyrážať s bábätkom na výlety po okolí. Viac ako čerstvý vzduch dieťaťu dať nemôžete. Uvidíte, aké blahodarné účinky taký výlet na drobca má – je pokojnejší, lepšie spí a viac mu chutí. Krátke výlety sú uvoľňujúce tak pre dieťa, ako aj pre rodičov. Nezabúdajte na správne oblečenie, krémy proti slnečnému žiareniu či naopak, ochranu proti vetru či dažďu, vhodnú obuv a NIKDY nezabudnite správne upevniť popruhy na nosiči.

Posedenie pod stromami

Malé deti sú fascinované šumením lístia. Položte drobčeka na deku pod strom a pozrite sa na jeho zvedavý a udivený výraz. I keď ešte tomu nerozumie, rozprávajte mu o jednotlivých častiach stromu, vložte mu do rúčky lístok, hovorte o zvieratkách žijúcich v korunách stromov. Podporujete tak od malička rozvoj reči u dieťaťa. Na škodu nie je ani nechať bábätku len tak priestor na pozorovanie okolia. Takáto jednoduchá aktivita pomáha tiež pri budovaní zmyslových a kognitívnych schopností. Ľahnite si k dieťatku, maznajte sa spolu a smejte.

Hojdanie v sieti

Ak máte záhradu a v nej hojdaciu sieť, neváhajte a využívajte ju spoločne s drobčekom. Táto aktivita je vhodná pre deti od štyroch mesiacov života. Rytmický pohyb hojdania je veľmi upokojujúci, zatiaľ čo vaša blízkosť posilňuje puto medzi vami a dieťaťom. Práve z tohto dôvodu by sa mali položiť na hojdaciu sieť s bábätkom častejšie najmä oteckovia, ktorí trávia s ním obvykle menej času. Ak nemáte vlastnú hojdacia sieť, využívajte hojdacie siete na ihriskách.

Futbal

Toto je hra vhodná aj pre tých najmenších, ktorí zatiaľ chodiť nevedia. Zabudnite však na klasické lopty, potrebujete mäkkú plyšovú alebo gumovú, ktorá drobčekovi nemôže nijako ublížiť. Zoberte dieťatko do náručia a nechajte nôžky vo vzduchu tak, aby mohlo nimi odraziť loptu. Doprajte mu možnosť sledovať, kam sa dokotúľa (príčina – následok). Posilníte svaly drobčeka a učí sa uvedomovať si svoje telo. Nechajte ho sledovať loptu (príčiny a následku).

Zvonkohra

Toto je tiež super zábava pre dojčatá. Pokojne si ich zaobstarajte aj viac, rozvešajte na niekoľkých miestach a čakajte, až sa do nich oprie vánok. Existujú sklenené, kovové, drevené a kadejaké iné. Každá vydáva iný zvuk, majú rôzne farby a tvary. Dieťa miluje hračky rôznych farieb, tvarov a zvukov. Takáto aktivita mu pomáha rozvíjať schopnosť počúvať, ktorá je veľmi dôležitá pre rozvoj reči. Príjemná melódia zvonkohry pôsobí relaxačne.

Prechádzky v kočíku

Mnohé maminy dnes uprednostňujú nosenie bábätka v šatke pred kočíkom, no aj ten má svoje miesto. Vozenie v kočíku pomáha drobčekom upokojiť sa a relaxovať. Neskôr, keď bude sedieť, môže z kočíka pozorovať svet okolo. Na rozdiel od nosiča má určitú voľnosť pohybu a svoj priestor.

Testovanie rôznych materiálov

Zoberte von v koši alebo v taške rôzne hračky či kuchynské pomôcky a športové potreby. Vyberte sa niekam do parku či na lúku, natiahnite deku a vysypte na ňu všetko, čo ste so sebou zobrali. Dovoľte dieťatku veci chytať, oliznúť či hodiť. Takto spozná rôzne materiály a textúry. Rozvíja sa tak jemná motorika aj pozornosť. Áno, vnútri by to pre vás bolo pohodlnejšie, ale čerstvý vzduch robí svoje a dieťatku je príjemnejšie, keď môže relaxovať v prírode. Keď začne chodiť, pripravte sa na to, že z prechádzok si budete nosiť kamienky, šišky, kvetinky, lístky, mach či rôzne paličky. Pre dieťa sú to dôležité poklady, ktoré by ste mu mali dovoliť zhromažďovať. Vyhraďte mu nejakú škatuľu alebo box, kam si ich môže ukladať. Samozrejme, vašou úlohou bude preberať ich.

Keď ste s dieťaťom vonku, dovoľte mu cítiť kôru stromu, slnkom prehriate kamene na zemi, piesok, lístie na kríkoch alebo na kvetoch. Dovoľte mu pozorovať chrobáky a hmyz, nezbedné psíky či vyhrievajúce sa mačky. Áno, je to čím ďalej tým náročnejšie nájsť si čas na vonkajšie aktivity s dieťaťom, v konečnom dôsledku sú však dôležitejšie ako čokoľvek iné. Keď si dokážete nájsť čas na pranie bielizne, upratovanie, varenie, nakupovanie či prácu, určite si nájdete aj čas na trávenie času s bábätkom vonku.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia