Zdravie detí: Stanovačka dokáže divy s dýchacími cestami

Zdravie detí: Stanovačka dokáže
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-12 13:30:00 |

Prázdniny sú tu a začiatok júla sľubuje horúce počasie. To priam volá po tom, aby sme zbalili stan, ruksaky a vybrali sa na pár dní do prírody. Vyskúšate to?

Slováci neprepadli stanovaniu tak ako iné národy, no nikdy nie je neskoro začať. Vyskúšať žiť pár dní v lone prírody je úžasným zážitkom a môžete si byť istí, že deťom takouto dovolenkou urobíte veľkú radosť. Napríklad takí Francúzi či Belgičania berú pod stany aj tie najmenšie bábätká a vôbec nerozmýšľajú nad tým, či je to vhodné alebo nie. Netreba predsa cestovať ďaleko, aj na Slovensku máme dostatok kempov, ktoré ponúkajú primerané služby a tak dovolenka pod stanom nemusí automaticky znamenať nepohodlie. Bonusom niekoľkodňového pobytu v prírode je okrem vyčistenia hlavy a oddychu aj prečistenie dýchacích ciest. Ak máte doma suchý vzduch a počas celého roka sa trápite s upchatým nosom, stačia tri – štyri dni a na tento problém aspoň na chvíľu zabudnete.

Myslíte, že stanovačka nie je nič pre vás a vaše deti? Ak si nájdete pár dní voľna, vyskúšajte to a určite neoľutujete. Nebojte sa jej ani s malými deťmi. Predstavte si krásne ráno spríjemnené vtáčím trilkovaním priamo nad vami, šumením stromov, prípadne žblnkotaním potôčika s krištáľovo čistou vodou kúsok od vás... No dá sa tomu odolať? Ak ste ešte na stanovačke neboli a chcete to vyskúšať, nevyberajte sa ďaleko od domova. Keď nesplní vaše očakávania, kedykoľvek sa môžete pobaliť a odísť. Pred určením termínu stanovačky sledujte predpovede počasia. Stanovať v daždi nie je práve veľká zábava. Ideálnym mesiacom na túto aktivitu je júl, kedy sú noci teplé. August vás už môže prekvapiť chladnejším nočným vzduchom, i keď mnohí naň nedajú dopustiť, lebo vtedy je počasie ustálenejšie a je menšie riziko nepríjemných a nebezpečných búrok z tepla.

Najdôležitejšou súčasťou stanovačky je samozrejme stan. Ak sa vyberiete na predĺžený víkend niekde do okolitého kempu, nemusíte hľadať ten najkvalitnejší, aký trh ponúka. Dbajte najmä na to, aby bol dosť veľký a pevný. Pri stanovačke s deťmi je napríklad praktickejšie vybrať si stan s predsienkou, v ktorej si budete odkladať topánky a ďalšie veci, aby ste si ho vo vnútri veľmi nezašpinili.

Každý bude potrebovať svoj spacák, aj keď menšie deti sa pokojne vyspia v jednom s vami a nezabudnite na karimatky. Na tie mnohí položia nafukovacie matrace, na ktorých sa pri nerovnom povrchu vyspíte lepšie. Vhodné sú klasické nafukovacie  postele, ktoré ponúkajú príjemný komfort pri spánku. Tí, ktorí s deťmi stanujú pravidelne, tvrdia, že investovať do takej postele sa určite oplatí. Nemusíte mať obavy, že deti sa budú budiť so sťažnosťami na tvrdú „posteľ“. Na ochranu stanu je dobré zobrať podložku, ktorá ho ochráni pred poškodením odspodu.


Pravidlá pre bezpečnosť dieťaťa v lete


Ďalším z tipov tých skúsenejších je zobrať si zámok, ktorým na noc stan zabezpečíte. Strach z toho, že niekto vám len tak v noci môže do stanu vojsť, mnohých od takejto dovolenky odrádza. Keď ho zazipsujete a pripevníte zámok na „ušká“ zipsu, budete spať pokojnejšie. Alebo lepšie povedané, istejšie sa budú cítiť minimálne deti, ktorých predstavivosť je nevyčerpateľná... Zámok na stane dodá pocit bezpečia nielen v noci, ale aj keď sa od stanu vzdialite cez deň.

Do ruksaku pribaľte čelovú lampičkulampáš a dobré je zobrať so sebou aj repelentnú sviečku .

Do základnej výbavy na stanovačku patrí teplé oblečenie, aj keď podľa predpovede by ste mali vystihnúť tie najtropickejšie dni. Po nečakanej búrke sa môže veľmi rýchlo ochladiť, rovnako chladnejšie môžu byť rána a večery. Oblečenie nechajte v igelitových taškách alebo vreciach, aby nezvlhlo. Okrem žabiek, šľapiek či gumových topánok určite pribaľte každému jedny pevné nepremokavé topánky, ktoré sa vám zídu pri prípadných túrach po okolí. Zabaľte si tiež pršiplášte. Určite si zoberte plavky.

Nezabudnite na hygienické potreby (mydlo, zubná pasta, zubné kefky, papierové vreckovky, vlhčené vreckovky, toaletný papier, uteráky), opaľovací krém a repelent.

Vo väčšine kempov nájdete cenovo prístupné reštaurácie a vždy je v okolí nejaký obchod s potravinami, no aj tak by ste si mali zobrať so sebou veci na varenie ako sú ešusy, príbory, plastové hrnčeky a pár základných potravín, ktoré nepodliehajú skaze, ak aj balené vody. Dá sa použiť tiež prenosná chladnička. Vhodné je zohnať si varič aj s náhradnými bombičkami.

Deťom nezabudnite zobrať hračky, knižky, farbičky, nejaké papier e na kreslenie, loptu a podobne. Ak budete stanovať s malými ratolesťami, využijete aj deku, na ktorej sa budú pri stane hrať.

Dôležitou súčasťou kempingovej výbavy je lekárnička.

Ak budete mať dosť miesta, oplatí sa zobrať si aj ľahké skladacie stoličky a stolík, ktoré zvýšia komfort stanovania. 

Prečítajte si tiež:

Kočíkovanie v lete: Je prikrývka na kočíku naozaj taká nebezpečná?

Last minute pre štíhlejšiu postavu do plaviek

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia