Ako vychovať dieťa, ktoré sa nebojí?

Ako vychovať dieťa, ktoré
Ilustračné foto
2019-07-08 13:30:00 |

Vytvorte pre dieťa bezpečné prostredie, v ktorom môže samostatne a sebavedomo rozvíjať svoj potenciál.

Deti sa vo svete dospelých často cítia bezmocné, pretože sú ešte príliš malé a neskúsené. Na veľa miest nedosiahnu, veľa vecí nesmú, veľkí ľudia a zvieratá im naháňajú hrôzu.

Strachu sa úplne zabrániť nedá. Je to prirodzený pocit, ktorý nás chráni pred nebezpečenstvom. Neustály pocit ohrozenia však u detí vyvoláva hnev a agresivitu alebo naopak rezignáciu a úzkosť.

Ak chcete, aby vaše dieťa vyrástlo v samostatného a schopného jedinca, vytvorte mu bezpečné prostredie a podporte ho.

V nasledujúcich radách sa dozviete, ako z vašej ratolesti vychovať nebojácne dieťa. Pri radách o výchove sme vychádzali zo skúsenosti od známej rodinnej terapeutky Naomi Aldort.

Hovorte s ním láskavo

Snažte sa hovoriť s dieťaťom s láskou a úctou, a to doma aj na verejnosti. Kritizovanie a nadávanie vedie dieťa k pocitu strachu. Na druhej strane aj prehnané pochvaly a odmeny môžu viesť k tomu, že sa budú snažiť nie kvôli sebe, ale aby vyhovelo vám. Pamätajte, že dieťa vždy robí to najlepšie, čo v danú chvíľu vie.

 

Nechajte ho rozhodovať sa samé

Rešpektujte detské rozhodnutia, pokiaľ sú bezpečné. Keď za deti všetko urobíte, vyberáte mu čo má nosiť, navrhujete, čo má robiť a pripomínate úlohy a povinnosti, keď o to nežiada, podceňujete jeho zmysel pre zodpovednosť. Dieťa si rozvíja sebadôveru, keď sa cíti za veci zodpovedné.

Neporovnávajte ho s inými deťmi

Porovnávanie a hodnotenie vytvára v deťoch strach a napätie. Aj keď dieťa z porovnávania vyjde ako to lepšie, bude sa báť, aby o svoju pozíciu nabudúce neprišlo. Pokiaľ je tým horším, cíti sa ublížene a získava odpor k druhým deťom a aj k vám.

Pomáhajte mu, keď vás o to žiada

Pomáhajte dieťaťu len pokiaľ vás o to žiada, a len toľko, koľko chce. Nevyžiadaná pomoc a neustále “zachraňovanie” ho vedie k záveru, že je neschopné. Možno bude potrebovať viac pokusov, kým sa mu niečo podarí, ale buduje sa tým u neho sebadôvera a viera vo vlastné sily.

Odlišujte sebavedomie a extrovertnosť

Vaše ratolesti môžu byť sebavedomé a pritom nebyť vôbec spoločenské. Prirodzený introvert, ktorý sa nekamaráti s kopou detí alebo sa nerozpráva s dospelými, keď mu dávajú nevhodné otázky, sa v skutočnosti prejavuje autenticky. Jednoducho sa nebojí byť sám sebou.

Naopak niekedy okázale predvádzanie sa môže byť znakom neistoty dieťaťa a snahy žiť podľa očakávania druhých. Deti, ktoré sa cítia v bezpečí a majú slobodu vyjadrovať svoje pocity, dospievajú k vedomiu vlastnej hodnoty.

Podporujte detské nápady

Keď dieťaťu príliš často hovoríte “nie” a popierate jeho detské prejavy a nápady, začne o sebe rýchlo pochybovať, pretože si z toho vyvodí, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Vážte si svoje dieťa také, aké je. Dôvera a radosť z jeho nápadov udržia jeho prirodzenú snahu vynikať.

Potenciál vášho dieťaťa treba podporiť

Vytvorte pre dieťa bezpečné prostredie, a nechajte ho spoznávať život z vlastných skúseností. Ak sa nebude báť robiť vlastné rozhodnutia a postaviť sa za seba, raz bude nezávislý mysliteľ a objaviteľ. Možno vám tak vyrastie ďalší Einstein, Edison či Mozart.

Jednou z možností, ako pre vaše dieťa zaobstarať pocit bezpečia je detské životné poistenie. Umožní mu vytvoriť finančnú rezervu pre budúcnosť alebo poskytne poistnú ochranu v prípade nepriaznivých udalostí v rodine.

Pri správne zvolených pripoisteniach Vám poistenie poskytne dodatočné peniaze v prípade vážnej choroby dieťaťa alebo úrazu. Každý rodič chce v takom prípade zabezpečiť nielen tých najlepších odborníkov, ale aj svoju prítomnosť počas liečby dieťaťa, bez toho, aby to narušilo rodinnýrozpočet. Pripoistenie vážnych chorôb pre poistnú sumu 10 000 EUR stojí len 1,98 EUR mesačne. V letnom období sú pre deti mimoriadnou hrozbou napríklad choroby spôsobenéprisatím kliešťa ako borelióza či encefalitída, ktoré sú tiež súčasťou pripoistenia.

Pre viac informácii o tom, ako ochrániť tých, na ktorých nám najviac záleží, navštívte webstránku ČSOB.

Fotogaléria

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia