Plodnosť u mužov klesá: Takto je možné ju zvýšiť

Plodnosť u mužov klesá:
Mužská plodnosť
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-26 00:30:38 |

Ženy po tridsiatke sa strachujú o svoje reprodukčné hodiny, ale aj kvalita mužského semena sa zhoršuje. Podľa niektorých teórií bude už čoskoro neplodnosť bežným problémom mužov.

Aby vás váš partner dokázal oplodniť, musí byť schopný dosiahnuť erekciu, mať dostatok spermií správneho tvaru pohybujúcich sa správnym spôsobom a tempom. Ak čo i len jedno z kritérií jeho spermie nespĺňajú, môže to mať za následok problém s počatím.

„Rôzne faktory ako genetika, životný štýl, životné prostredie a hormóny môžu ovplyvniť plodnosť muža“ hovorí Jared Robins, šéf reprodukčnej endokrinológie a neplodnosti na klinike reprodukčnej medicíne v Chicagu. Existuje však niekoľko tipov, ktoré sa oplatí pre zlepšenie plodnosti určite vyskúšať.

1. Športujte s mierou

Štúdie hovoria jasne! Páry, v ktorých muž trpí nadváhou alebo obezitou, majú väčší problém otehotnieť ako páry, kde je partner v kondícii. Prečo? Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu nadváha alebo obezita ovplyvňuje kvalitu spermií, znižuje ich počet, ako aj ich schopnosť plávať.  Tiež štúdia z roku 2012 zistila, že muži s nadváhou a obezitou mali nízke počty alebo nedostatok životaschopných spermií. Vedci predpokladajú, že príliš veľa telesného tuku má za následok nízku hladinu testosterónu u mužov.

Robins je toho názoru, že pravidelné cvičenie síce pomáha znižovať stres a prospieva dlhodobému zdraviu, ale všetko s mierou. Niektoré štúdie totiž naznačujú, že triatlon alebo bežecký maratón môže plodnosti uškodiť.  To platí aj pre cyklistiku. Výskumníci zistili, že aj príliš dlhá a častá jazda na bicykli môže ovplyvniť spermie. Prečo? Dlhé sedenie, odrazy a vibrácie pre mužské semenníky nie sú bohviečo. Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí jazdili na bicykli v priemere sedem hodín týždenne, mali menej spermií a horšiu kvalitu než tí, ktorí sa venovali inému športu. Ďalší výskum ukázal, že jazda na bicykli u mužov je spojená s vyšším rizikom erektilnej dysfunkcie. Aby sa však tieto teórie a štúdie o negatívnom dopade cyklistiky na mužskú potenciu potvrdili, musí Robins zhromaždiť viacej podkladov.

2. Zdravý životný štýl

Ak váš partner fajčí a veľmi chcete dieťatko, mal by prestať ešte dnes. Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu fajčenie cigariet spôsobuje úbytok spermií, spomalenie ich pohybu a deformácii tvaru (to isté platí aj pre marihuanu). Podľa štúdií majú fajčiari o 22% spermií menej. Fajčenie je spojené so zníženou kvalitou spermií. Tiež alkoho negatívne pôsobí na funkciu pečene, a tak znižuje aj úroveň estrogénu (áno, muži majú estrogén), ktorý ovplyvňuje zdravie a tvorbu spermií.

3. Vitamínové doplnky

Robins odporúča antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, a minerály selén a zinok. Niektoré výskumy zistili, že podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu môžu antioxidanty spôsobiť mierny nárast počtu spermií a zlepšiť ich pohyb a kvalitu.

4. Zmeny plodnosti súvisiace s vekom

Podobne ako ženy, aj muži majú biologické hodiny. Výskum ukazuje, že ako muž starne, počet a kvalita spermií klesá. S vyšším vekom je aj väčšie riziko genetických abnormalít v spermiách.

5. Boxerky alebo slipy?

Poznáme prípady, kedy po zmene slíp za boxerky pár po čase počal dieťa.. Dôvodom je pravdepodobne to, že voľba spodnej bielizne môže ovplyvniť teplotu spermií,.

6. Pozor na teplo

Časté návštevy a dlhé pobyty vo vírivkách, saunách a parných kúpeľoch by mohli zvýšiť teplotu spermií, čo môže znížiť ich počet a kvalitu. No zníženie počtu spermií je len dočasné a po niekoľkých mesiacoch, keď váš partner prestane chodiť do vírivky alebo sauny, sa môžu jeho spermie vrátiť do normálu. Optimálna teplota pre tvorbu spermií je 34,5 ° C, teda o niečo menej ako telesná teplota.

7. Wi-fi

Ak váš partner často používa notebook a dáva si ho do lona, nech zmení polohu! Výskum ukázal, že spermie v blízkosti notebooku (so zapnutou Wi-Fi) sa stávajú pomalšími a vykazujú známky poškodenia DNA. Nie je však jasné, koľko času muži strávili s notebookom v tesnej blízkosti ich semenníkov, vysvetlil Robins. A tiež nie je jasné, či účinky boli spôsobené teplom alebo sú výsledkom wi-fi žiarenia.

Prečítajte si tiež:

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť

Mužom tikajú biologické hodiny okolo štyridsiatky

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia