Gumené hračky vo vani: Zábava alebo nebezpečenstvo?

Gumené hračky vo vani:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-06-22 00:30:38 |

Na prvý pohľad nevinné hračky, s ktorými sa deti hrajú pri kúpaní, obsahujú také množstvo baktérií a plesní. Upozorňujú na to vedci, ktorých slová potvrdili mnohí rodičia.

Gumená kačička, delfín či autíčko sú zdrojom nekonečnej detskej zábavy. Najmä tí menší sa s nimi čľapkajú, dávajú si ich do úst, hryzú a žujú. Vedci však odhalili, koľko nebezpečných mikroorganizmov si žije svojim životom v týchto detských hračkách, ktoré sú určené na hru vo vode. Niektorí rodičia sa odhodlali rozrezať gumených kamarátov svojich detí a potvrdili výsledky odborníkov. Plesne, zahnednutie a milióny baktérií. 

Vedci varujú pred používaním hračiek do vody, ktoré sú v mnohých prípadoch priepustné a tekutina sa dostáva aj dnu. Vzniká tak najvhodnejšie prostredie pre bujnenie rôznych mikroorganizmov.

Čo ukázal test?

Výskumníci zo švajčiarskeho Federálneho inštitútu pre vedu a techniku testovali hračky po dobu 11 týždňov. Do experimentu zahrnuli aj hračky z domácností. A výsledky? Odhalili špinavú vodu, mydlo, pot aj moč. Všetky hračky boli rozrezané a analyzované v laboratóriu.

Až 80% hračiek obsahovalo potenciálne nebezpečné baktérie. Štúdia jasne uvádza, že tieto hračky predstavujú riziko pre zdravie, okrem rôznych plesní tu môže byť prítomná patogénna baktéria s názvom Legionella pneumophila, ktorá je odolná voči liekom a môže byť smrteľná. Podľa výsledkov výskumu je práve teplé a vlhké prostredie kúpeľní ideálnym miestom, aby sa vo vode používaných hračkách množili baktérie či huby. Vedci však zistili, že sa mikroorganizmom nedarilo iba vo vnútri hračiek, ale aj na ich povrchu, čo môže pri detskej manipulácii viesť k infekciám uší, očí či žalúdka.

Na vnútornom povrchu detských vodných (ne)kamarátov našli vedci až 75 miliónov bakteriálnych buniek na štvorcový centimeter. Doktor Frederik Hammes, jeden z autorov, povedal, že výsledkom nie je prekvapený. Tiež sa vyjadril, že hračky do kúpeľa sú pre výskumníkov mimoriadne zaujímavou témou. Sám Hammes označil plastové hračky a vôbec všetky platové predmety za inkubátor pre baktérie. Teplá voda sa dostáva do hračiek, kde pod vplyvom vlhkosti a ďalších faktorov vznikajú organické zlúčeniny uhlíka - živná pôda pre šírenie baktérií.

Niektorí rodičia sa rozhodli odhaliť a najmä potvrdiť si teórie vedcov aj v praxi. Rozrezali preto viaceré detské hračky do vody. Po uverejnení fotografií zo svojich nálezov sa na sociálnych sieťach strhla doslova lavína.

Aj keď kúpeľňoví kamoši vyzerajú priateľsky, skutočnosť je žiaľ iná. Podobne je to aj s hubkami na umývanie, ktoré sú tiež plné baktérií, preto je ideálne umývať detské telíčko rukami.

Prečítajte si tiež:

Hračky preverené časom: Populárne v minulosti sú trendy aj dnes

10 vecí, ktoré sa deti potrebujú naučiť v detstve

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia