Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb

Toto je dvadsiatka najväčších
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2019-06-17 00:30:17 |

Prinášame vám zoznam najčastejších chýb, ktorými rodičia môžu ublížiť duševnému aj fyzickému zdraviu detí v dlhodobom horizonte.

Týchto 20 chýb, ktoré môžu mať na vývoj dieťaťa negatívny vplyv a môžu sa odraziť aj v jeho dospelom živote, spísala rodinná psychologička Mike Leary. „Počas dlhoročnej praxe som sa stretla s mnohými dobrými úmyslami rodičov, ktoré vyústili do sebapoškodzovania, samovrážd a v extrémnych prípadoch aj do vrážd,“ hovorí odborníčka, ktorá upozorňuje, že i keď často chceme pre dieťa urobiť to najlepšie, v skutočnosti mu škodíme. Toto sú podľa nej niektoré z najčastejších chýb, ktoré rodičia pri výchove robia:

1. Dávate deťom príliš veľa možností

Mnoho rodičov dáva deťom vždy na výber. Realita ich však môže nepríjemne prekvapiť. Dobré je dieťa naučiť už v útlom veku, že niekedy si jednoducho vyberať nemôžeme.

2. Chválite dieťa za všetko, čo robí

Toto vidíme dnes u detí veľmi často. Sú takmer závislé na pochvalách. Postupne neurobia nič, za čo ich nečaká odmena.

3. Snažíte sa, aby dieťa bolo za každú cenu šťastné

Deti sa musia naučiť byť šťastné, nemôžete ich k tomu prinútiť.

4. Rozmaznávate deti

Dávate a dovolíte deťom všetko, na čo si zmyslia. Tak sa však nenaučia pohybovať v žiadnych hraniciach a nič im nebude dobré. Výsledkom rozmaznávania bývajú často závislosti a násilie.

5. Dieťa príliš zamestnávate

Najčastejšie športom. Mnoho rodičov sa mylne domnieva, že čím viac aktivít bude dieťa mať, tým účinnejšie ho ochránia pred problémami. Neraz to však skončí opačne – dieťa sa začne búriť alebo z neho vyrastie tyran.

6. Až veľmi vyzdvihujete inteligenciu dieťaťa

Pre mnohých rodičov je lákavé uisťovať dieťa o jeho inteligencii a chváliť sa v spoločnosti jeho úžasnými danosťami. Ak to však preženú, môže to viesť k tomu, že dieťa bude arogantné a myslieť si o ostatných, že sú hlúpi. Výsledkom je, že takýto ľudia sú veľmi neobľúbení.

7. Myslíte si, že striktná náboženská výchova dá dieťaťu správne hodnoty

Aj v tomto prípade by rodičia mali byť opatrní. Vždy, keď sa s niečím preháňa, sa to skončí presne naopak. Vždy je potrebné zachovať rozumnú mieru, aj v náboženskej výchove.

8. Vyhýbate sa „ošemetným“ témam

Mnoho rodičov necháva debatu o sexe či o drogách na neskôr alebo sa takýmto diskusiám úplne vyhýba. Pozor však – aj keď sa pri niektorých témach cítia trápne, je dôležité ich pred deťmi otvoriť.

9. Ste k deťom až príliš kritickí

Niektorí rodičia predpokladajú, že intenzívna kontrola a kritika podporuje u detí úspech a robí ich lepšími. Ak sú ale deti takto poháňané vo všetkom k dokonalosti – od vzhľadu cez školské úspechy, úspechy v športe až po úspechy v spoločnosti, môžu sa začať cítiť bezcenné ako ľudské bytosti, ktoré majú aj chyby. Niekedy to môže viesť k sebapoškodzovaniu až samovraždám.


 

10. Dieťa zahanbujete alebo sa mu vyhrážate

Zahanbovaním a vyhrážaním sa rodičia síce získajú krátkodobú prevahu nad dieťaťom, v dlhodobom horizonte sa však pripravujú o ich lásku a úctu. Strácajú prirodzenú autoritu.

11. Nútite dieťa robiť veci neprimerané jeho veku

Niektorí rodičia poveria deti úlohami, ktoré by ešte vôbec nemali poznať – napríklad keď štvorročný starší súrodenec musí strážiť mladšieho a podobne. Deti treba vždy zamestnávať primerane ich veku. Inak budú mať v dospelosti odpor k rôznym aktivitám alebo dokonca sa budú brániť založeniu rodiny.

12. Dovolíte dieťaťu neobmedzene elektroniku

Či už je to televízia, video, hry, telefón alebo X-box. V momente, keď sa centrom záujmu dieťaťa stáva elektronika, končí komunikácia. S dieťaťom síce rodičia nemajú starosti, no je to len krátkodobá výhoda, ktorá sa raz veľmi vypomstí.

13. Deťom neustále vymýšľate program, aby sa nenudili

Niektorí rodičia si myslia, že deti majú byť stimulované po celú čas a je to ich starosť, aby sa nenudili. Pozor! Ak rodič dieťaťu stále vymýšľa program a hry, nenaučí sa byť kreatívne a vyrovnať sa s nudou.

14. Stále deťom pomáhate a „ťaháte“ ich z problémov

Rodičia s dobrými úmyslami, ktorí za dieťa bojujú na ihrisku, v škole či neskôr pri právnych problémoch, sú prekvapení, keď  zistia, že nerešpektuje nič. Každý z nás sa musí naučiť, že prehra je len ďalší spôsob, ako získať múdrosť a skúsenosti.

15. Nedovolíte deťom žiadne nebezpečné a špinavé hry

Deti, ktoré sa často hrajú vonku, bývajú menej choré ako ich rovesníci, ktorých držia rodičia doma v čistom a bezpečnom prostredí. Samozrejme, aj pri hraní sa „nebezpečných“ hier je potrebné mať nad deťmi kontrolu, no snažiť sa zabrániť každému pošmyknutiu, pádu či špinavým rukám nie je dobré ani z hľadiska hygieny, ani z hľadiska samostatnosti.

16. Málo sa s deťmi rozprávate

Deti lepšie spia a cítia sa milované, keď rodičia prejavia záujem o to, aký mali deň, čo prežili a podobne.

17. Nečítate deťom

Čítanie vyžaduje, aby dieťa počúvalo a využívalo predstavivosť. Musí používať svoju fantáziu, čím sa rozvíja jeho kreativita.

18. Zobrali ste dieťaťu cumeľ príliš skoro

Namiesto toho, aby rodičia počkali, až dieťa prirodzene nebude potrebovať na upokojenie cumeľ, nasilu mu ho zoberú. Z psychologického hľadiska to nie je dobrý krok. Dieťa stráca symbol istoty a môže mu to spôsobiť traumu, ktorú si ponesie až do dospelosti. Okrem toho, nejedno dieťa nahradilo cumeľ palcom.

19. Stále ponúkate dieťaťu jedlo

Rodičia majú tendenciu často sa detí pýtať, či sú dobre najedené a či si ešte prosia. Mnohé sú síce sýte, ale keď sa už mama alebo otec pýta, prečo by si nepridali... Neustále ponúkanie jedla je prežitkom z minulosti, keď ho nebolo k dispozícii toľko ako dnes.

20. Pri deťoch používate fyzické tresty

Je normálne, že rodičia sa snažia naučiť deti poslúchať, no s použitím fyzických trestov to nikdy nefungovalo a fungovať nebude. Na prvom mieste musí stáť láska. Nie, láska dieťa určite nepokazí. Len šikanovanie, bitka, ponižovanie, klamstvo, krik a fyzické tresty sú tým, čo deťom ubližuje.

Prečítajte si tiež:

Takto vychováte spokojné a sebavedomé dieťa

Kričíte na deti? Prestaňte a uvidíte, čo sa stane o 2 mesiace!

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia