Päť mýtov o otcovstve: Zbúrajte ich!

Päť mýtov o otcovstve:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-06-16 00:25:19 |

Ako je to s tými oteckami? Naozaj hrajú pri výchove len akúsi vedľajšiu úlohu? To určite nie. Ak veríte týmt mýtom, rýchle na ne zabudnite...

Dnešný deň patrí všetkým otcom, oteckom, ocinom, tatom, tatkom, tatinom... Prajeme všetkým, aby si ratolesti na nich spomenuli a všetkým deťom prajeme, aby mali tých najlepších tatkov na svete. 

 

Snáď najväčším mýtom zo všetkých je ten, že existuje iba jedna definícia „dobrého otca.“ Nie je to pravda. Každý si vytvára vlastnú predstavu o tom, čo znamená byť dobrým otcom takým spôsobom, ktorý zodpovedá jeho potrebám a potrebám jeho rodiny.

Ktoré sú najzaužívanejšie mýty o otcovstve?

Mýtus č 1 : Dôležité sú len pocity nastávajúcej matky

Telo ženy sa počas tehotenstva mení, budúca mama rozmýšľa nad pôrodom a nad tým, či a ako sa dokáže o bábätko starať. Na prvý pohľad sa zdá, že dôležité sú iba jej pocity. Samozrejme, starostlivosť o fyzické aj psychické zdravie nastávajúcej mamičky je veľmi dôležité, no rovnaký význam majú aj pocity muža.

Od vás sa očakáva vzrušenie z toho, že sa stanete otcom, no málokedy nahlas hovoríte o svojich pocitoch strachu a obavách. V duchu si určite kladiete také otázky ako Zvládnem pohľad na rodiacu manželku? Omdliem pri pôrode? Bude bábätko zdravé? Ako sa zmení náš vzťah? Môžem sa naďalej pracovne realizovať a byť zároveň dobrým otcom?

O svojich pocitoch by ste mali hovoriť a vypočuť si aj názor partnerky. Mnohí si ich však nechávate pre seba, lebo nechcete ženu zaťažovať ďalšími obavami. Nebojte sa povedať nahlas čo cítite, väčšina žien túži po takomto druhu interakcie a vie, že stať sa otcom vám okrem radosti prinesie aj veľa nových starostí. Zdieľanie obáv s manželkou alebo partnerkou vás zblíži. 

Mýtus č 2 : Bábätká otca až tak nepotrebujú

Intenzívne spojenie mamičky s bábätkom, najmä ak ho dojčí, vo vás môže vzbudzovať dojem, že dieťatko vás nepotrebuje. Buďte si istý, že potrebuje. Ste dôležitou osobou v jeho živote a buďte mu nablízku od narodenia. Kedykoľvek si nájdete čas, ponoste ho na rukách, prihovárajte sa mu, naučte sa ho kúpať a prebaľovať.  Mamičke určite pomôžete tým, keď jej ho po dojčení zoberiete na odgrgnutie, aby si mohla trochu oddýchnuť. Ak bábätko nie je dojčené alebo ho treba prikrmovať, ujmite sa tejto úlohy a buďte tým, kto mu bude dávať mlieko z fľaše. Lásku k bábätku prejavíte aj tým, keď pomôžete matke s bežnými dennými povinnosťami.

Mýtus č 3 : Muži sa nevedia starať o malé deti

To je veľká hlúposť, o ktorej sú však mnohé mamičky presvedčené a kladú si na seba zbytočne veľa povinností. Stačí, ak otecko bude tráviť s bábätkom čas a určite sa postupne stane citlivým k jeho potrebám. Dokážte partnerke, že ste schopný postarať sa o ratolesť. Skúste to napríklad tak, že ju pošlete preč z izby. Možno prvý raz bude úzkostlivo stáť za dverami, no ak zistí, že ste bábätko prebalili, uspali alebo okúpali aj bez nej, začne vám dôverovať. Ste chlap a určite to zvládnete. Aj toto je cesta ako si byť s dieťatkom bližší.

Mýtus 4 : Muži , ktorí sa zameriavajú na svoje deti, nedokážu napredovať v kariére

Dobrá pracovná pozícia, ktorá muža uspokojuje, je hlavným zdrojom jeho hodnoty a sebaúcty. Názor, že ak sa venuje rodine, nedokáže napredovať v páci, je už dávno prežitý. V súčasnosti sme na začiatku obrovského posunu v kultúrnych normách a ľudia zisťujú, že rodičovstvo je zmysluplné. Mnohí muži sa dobrovoľne vzdávajú kariéry, aby mohli tráviť čo najviac času s rodinou, lebo v otcovstve nachádzajú zmysel života. Vôbec to však nemusí znamenať zaostávanie na trhu práce, stačí iba tieto dve úlohy efektívne skĺbiť.

Byť dobrým otcom je rovnako významný úspech v živote ako byť výborným v práci. Ak je muž šikovný, a to vy určite ste, tak to dokáže. Nevyčítajte si však, ak trávite v práci veľa času, aby ste svojich blízkych uživili. Rodine sa pracovné vyťaženie snažte vynahradiť aktívnym prístupom vtedy, keď ste doma.

Mýtus 5 : Otcovia sú predurčení správať sa tak, ako sa správali ich otcovia

Samozrejme, každý muž, keď sa stane otcom, premýšľa o svojom detstve a o tom, či bude lepším alebo horším ako bol jeho otec. Váš vlastný otec však nemusí byť pre vás primárnym vzorom pre rodičovstvo. Pozrite sa aj na ostatných mužov, ktorí formovali váš život, vrátane učiteľov, trénerov, priateľov, strýkov, bratov a podobne a vytvorte si svoju vlastnú identitu ako otec.

Na svete nejestvuje jeden konzistentný model otcovstva. Rôzne kultúry prístup k otcovstvu vnímajú rôznymi spôsobmi. Napríklad v ére našich otcov bolo ich prvoradou úlohou poskytnúť rodine domov, jedlo a vzdelanie. Väčšinou netrávili s deťmi toľko času, koľko chcú tráviť s potomkami dnešní otcovia. V každej kultúre a  dobe sa však otcovia správajú tak, ako si myslia, že je to pre deti najlepšie. Aj vy sa preto musíte rozhodnúť, čo je podľa vás pre vašu rodinu najlepšie. Zoberte si pozitíva z vlastnej rodinnej histórie a pridajte k nim svoje vlastné idey.

Ako zbúrať zaužívané mýty?

1.  Urobte si čas popremýšľať o tom , ako sa stať dobrým otcom. Podeľte sa o svoje pocity s partnerkou a ďalšími nastávajúcimi otcami.

2. Buďte vášmu bábätku čo najbližšie od narodenia.

3. Naučte sa meniť plienky, kúpať bábätko, kŕmiť ho a prijmite ho do svojho každodenného života.

4. Rozmyslite si, do akej miery bábätko ohrozuje vašu kariéru a čo ste ochotný urobiť alebo čoho sa  vzdať, aby ste so svojim dieťatkom mohli tráviť čas. Je to experiment, ktorý sa deje v čase.

5. Vezmite si pre seba to, čo sa vám najviac páčilo na vlastnom otcovi, učiteľovi, trénerovi, priateľoch či príbuzných a vytvorte si vlastnú identitu otca. 

Prečítajte si tiež:

Dvadsať najdôležitejších pravidiel otca, ktorý má dcéru

Toto sú tri najčastejšie chyby, ktoré robia otcovia batoliat

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia