dTest: Tento opaľovací krém pre deti úplne prepadol

dTest: Tento opaľovací krém
Ilustračné foto
Zdroj: foto: dTest
2019-06-14 13:30:08 |

Deti majú tenšiu a zraniteľnejšiu pokožku než dospelí, spálenie v detskom veku môže mať celoživotné zdravotné následky.

Ochrana detskej kože pred škodlivými ultrafialovými lúčmi slnečného žiarenia je veľmi dôležitá. Česká spotrebiteľská organizácia dTest otestovala kvalitu a účinnosť 14 detských opaľovacích prípravkov s vysokým alebo veľmi vysokým ochranným slnečným faktorom 50 a 50+. V jednom prípade bol skutočný ochranný faktor osemkrát nižší, než výrobca uvádzal na obale!

Hlavným cieľom nezávislého testu bolo zmerať ako účinné sú detské opaľovacie prípravky v ochrane pred UVA a UVB lúčmi. Obidva typy ultrafialového žiarenia majú vplyv na imunitný systém a môžu sa podieľať na zvýšení rizika vzniku rakovinového bujnenia kože. Testovanie sa uskutočnilo podľa medzinárodne platných noriem. Až na jeden poskytujú všetky testované opaľovacie prípravky skutočne takú ochranu proti UVB žiareniu, akú výrobcovia deklarujú na etiketách.

„Opaľovacie mlieko v spreji Nubian Kids 50 pri skúškach ochrany úplne prepadlo. Hoci by sa podľa európskeho odporúčania mala jeho ochrana proti UVB žiareniu pohybovať v rozmedzí 50 až 59,5, laboratórium zistila len 6,3. Prípravok neuspel ani v skúške ochrany proti UVA lúčom. Pred oboma typmi žiarenia poskytuje namiesto vysokej iba nízku ochranu - rodičov preto pred jeho kúpou dôrazne varujeme. Pre výrazne nižšiu ochranu prípravku Nubian Kids 50 sme podali podnet na prešetrenie Českej obchodnej inšpekcii,“ hovorí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Okrem laboratórnych skúšok ochranného faktora dTest hodnotil aj kozmetické vlastnosti prípravkov a informácie uvádzané na obale. O výslednej známke rozhodovala tiež prítomnosť nežiadúcich látok a alergénov. Tri prípravky obsahovali endokrinné disruptory, ktoré môžu mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na fungovanie hormonálneho systému. V prípade niektorých sa navyše jedná o látky toxické pre koraly, riasy a fytoplanktón. Spreje Uriage Bariésun Kids 50+, Chicco Spray Solare a Nubian Kids 50 obsahovali zhodne po jednom z disruptorov, konkrétne etylhexyl methoxycinnammate.

Prehľad testovaných detských opaľovacích prípravkov nájdete na webe www.dtest.cz/detske-opalovaci-pripravky. Kompletné výsledky testu prinieslo júnové vydanie časopisu dTest.

Praktické rady dTeste k výberu opaľovacích prípravkov:

Ako vybrať opaľovací prípravok pre deti?

Buďte opatrní a siahnite radšej po prípravku s vysokým ochranným slnečným faktorom. Faktor musí byť na obale jasne a čitateľne uvedený pod skratkou SPF (Sun Protection Factor).

Čo vyjadruje cifra ochranného slnečného faktora?

Faktor SPF opisuje účinnosť opaľovacieho prípravku - konkrétne jeho schopnosť blokovať UVB lúče, ktoré spôsobujú opálenie a pri nadmernej expozícii i spálenie. Na etikete je vždy uvedený pod presnou cifrou (napríklad 15, 20, 25, 30, 50 alebo 50 +) a slovným hodnotením úrovne ochrany (nízka, stredná, vysoká a veľmi vysoká). Ochranným faktorom 15 prejde jedna pätnástinu (teda 6,66%), faktorom 30 jedna tridsatina (3,33%) a faktorom 50 jedna päťdesiatka (teda len 2%) UVB lúčov. Faktor 15 teda odfiltruje 93%, faktor 30 odrazí 97% UVB žiarenia a faktor 50 by sa mal vysporiadať s 98% UVB žiarenia. Rozdiel medzi prípravkom s faktorom 15 a 50 tak predstavuje zhruba 5% prepusteného UVB žiarenia. Pre prípravky s najvyššou ochranou 50+ potom musí skutočná ochrana presahovať faktor 60, prípravok prepustí 1,66% lúčov.

Kde sú na etikete informácie o miere ochrany proti UVA žiareniu?

Podľa odporúčaní Európskej komisie z roku 2006 by sa mal so zvyšujúcim ochranným slnečným faktorom zvyšovať aj UVA ochranný faktor. Etiketa prípravku UVA faktor neprezrádza, ale podľa európskeho odporúčania by mal dosahovať aspoň tretinové hodnoty ochrany proti UVB žiareniu. Z vedeckých poznatkov vyplýva, že pri dodržaní tohto podielu môže prípravok pri riadnej aplikácii predísť, zabrániť alebo znížiť vplyv negatívnych vplyvov UVA žiarenia na kožu. Medzi ne patrí predčasné starnutie kože.

Ktoré látky sú v zložení nežiaduce?

Všetky kozmetické prípravky musia svoje zloženie uvádzať v rámci takzvaného INCI listu (Medzinárodná nomenklatúry kozmetických zložiek), ktorý je uvedený na zadnej strane obalu. Snažte sa vyhnúť prípravkom, ktoré obsahujú endokrinné disruptory. V zložení sa najčastejšie vyskytujú ako propylparabén, butylparabén, etylhexyl methoxycinnammate, BHA, oxybenzon, cyclotetrasiloxane. Dajte si pozor aj na potenciálne nebezpečnú a dráždivú látku Butylphenyl methylpropional, ktorá patrí medzi alergény. U kozmetiky nadbytočná je tiež voňavá zložka HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde), ktorú plánuje Európska komisia od roku 2021 zakázať. Spolu s jej používaním v kozmetických výrobkoch sa totiž v posledných rokoch objavuje čím ďalej tým viac prípadov alergických reakcií. Na spotrebiteľov preto apelujeme, aby čítali zloženie obzvlášť starostlivo, ak ide o výrobok pre deti.

Prečítajte si tiež:

Test detských slnečných okuliarov: Ochrana proti UV funguje

Toto robte a dieťa sa opáli bezpečne aj získa dostatok vitamínu D

 

 

Fotogaléria


Foto: dTest.cz
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dtest.cz

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia