Emily: Príznaky menopauzy prišli už v piatich rokoch

Emily: Príznaky menopauzy prišli
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Tam Dover
2019-06-14 00:30:36 |

Prsia jej začali rásť v dvoch rokoch, v štyroch dostala menštruáciu a v siedmich má menopauzu. Nešťastná mama hovorí príbeh svojej milovanej dcérky.

Od svojich rovesníčok sa odlišuje nielen tým, že kým oni češú bábiky, ona je v menopauze, ale aj hmotnosťou, výškou a výzorom. Za svoj krátky život si prešla kadečím a pre svoju odlišnosť sa v škole stala terčom šikanovania.

Emily Dover mala len 2 roky, keď si rodičia všimli, že sa jej začali nápadne zväčšovať prsia a jej telo sa vyvíjalo omnoho rýchlejšie ako telá ostatných  dievčatiek v jej veku. Keď oslávila štvrté narodeniny, všetkých prekvapilo to, že začala menštruovať. Súčasťou jej rýchleho vývoja bol tiež rast ochlpenia na intímnych partiách, no bohužiaľ aj na chrbte a na čele. Už rok na to sa začali u nej prejavovať prvé príznaky menopauzy ako sú návaly tepla či nadmerné potenie. Dievčatko, ktoré vlani nastúpilo do školy, sa veľmi trápi. Spolužiaci ju neberú. Milujúca mama Tam robí všetko pre to, aby prežívala šťastné detstvo tak ako ostatní rovesníci.

Vyšetrenia ukázali, že Emily trpí tzv. Addisonovou chorobou, pre ktorú musí podstupovať pravidelné DNA a genetické testy. Jej nadobličky nevytvárajú dostatok steroidných hormónov. Trpí poruchou zmyslového spracovania a úzkostnou poruchou. „Je to srdcervúce – nemôžem jej kúpiť normálne dievčatkovské šaty, lebo jej prsia majú veľkosť 17-ročnej ženy,“ povedala Tam pre posledné číslo časopisu It's Your Day. „Niekedy sa pýta, prečo má také veľké bruško a prečo sú jej prsia také veľké a my jej hovoríme, že ona je naše špeciálne dievčatko a že každý je svojím spôsobom iný a jedinečný a tak je to v poriadku." Emily si veľmi dobre uvedomuje, že je iná ako ostatné deti v jej veku, no nechápe, prečo to tak je.

 „Nemala šancu byť malým dievčaťom. V štyroch rokoch sa musela naučiť, ako si dávať vložku pri menštruácii,“ opisuje mama Tam, podľa ktorej bolo veľmi ťažké vysvetliť jej, čo sa s ňou deje. Pre nich ako pre rodičov je to veľmi ťažké a musia voliť vhodné slová, keď jej to vysvetľujú.

Keď sa Emily narodila, všetko bolo úplne v poriadku, len bola o niečo menšia ako jej starší súrodenci. Po týždni sa veci obrátili k horšiemu, často plakala, najmä v noci, stalo sa z nej nespokojné bábätko a trápili ju nešpecifikované bolesti. Tiež začala veľmi rýchlo rásť. Po prvom mesiaci života vyrástla 4 cm každých sedem dní. V štyroch mesiacoch mala veľkosť ročného dieťaťa, do dvoch rokov sa jej vyvinuli prsia a vylučovala silný telesný pach.

Jedným z veľkých problémov sú neustále zdravotné problémy Emily a s nimi spojená starostlivosť. „Obidvaja pracujeme na plný úväzok a vždy, keď je chorá, musí si jeden z nás zobrať voľno, väčšinou neplatené, lebo sme už dávno vyčerpali svoje dovolenky a ďalšie možnosti, ktoré nám zamestnávatelia umožňovali,“ skonštatovala Tam.

Keď je Emily zdravá, chce robiť to, čo ostatné dievčatá v jej veku - hrať sa s loptou, pekne sa obliekať a behať po vonku. Akurát má veľký problém s tým, aby ju niekto náhodou nevidel na toalete. Ako Tam povedala, nemajú rozvetvenú rodinu, ale stojí pri nich zopár úžasných priateľov. „Ale aj tak sme na naše problémy väčšinou sami,“ dodala.

Teraz už po niekoľkýkrát zúfalo cez stránku GoFndMe zháňajú peniaze na zdravotnú starostlivosť o Emily, lebo všetky svoje možnosti už vyčerpali. Pre množstvo pokusov nájsť pre ňu správnu liečbu ju mama prirovnala k ľudskému „morčaťu“. Okrem všetkých problémov súvisiacich s neprirodzene rýchlym vývojom trpí Emily veľmi bolestivým rastom kostí, boľavými a svrbiacimi prsami a zmyslovými problémami. V niektoré dni sa prebúdza s opuchmi na zápästiach a členkoch.

„Napriek všetkému je šťastná," povedala Tam. „Našťastie je príliš mladá na to, aby si všetko uvedomovala,“ podotkla. Mama dúfa, že ich príbeh môže byť povzbudením aj pre iné rodiny, ktoré prechádzajú niečím podobným.

Viac o včasnej menopauze

O včasnej menopauze hovoríme u žien, ktoré prechádzajú hormonálnymi zmenami pred 45. rokom života. Môže to byť z prirodzených príčin alebo ako vedľajší účinok liekov. Aj liečba rakoviny môže spôsobiť predčasnú menopauzu, rovnako aj operácie, niektoré ochorenia a predčasné zlyhanie vaječníkov.

Symptómy môžu zahŕňať:

  • návaly horúčav
  • nočné potenie
  • vaginálnu suchosť
  • problémy so spánkom
  • zlú náladu
  • nízke libido
  • ťažkosti s koncentráciou / pamäťou

Skorá menopauza môže ženu vystaviť riziku osteoporózy a kardiovaskulárnych ochorení, pretože sa zníži hladina estrogénov.

Prečítajte si tiež:

Táto modelka nie je typickou kráskou, ale aj tak valcuje internet

 

 

Fotogaléria


Foto: Facebook, Tam Dover
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia