Správna mama robí týchto 5 vecí

Správna mama robí týchto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-05-09 00:30:00 |

Byť naozaj dobrou mamou je niekedy veľmi ťažké. Občas, nech sa akokoľvek snažíme, je všetko úplne inak než by sme chceli. Zabudnite na dokonalosť a buďte proste mamou...

Mama je mama. Aj vtedy, keď sa s deťmi blázni, ale aj vtedy, keď sa na ne hnevá a robí poriadky. To, čo z nás robí u detí „zlé“ mamy je snaha mať všetko pod kontrolou a vyhýbať sa chybám pri výchove. Práve to je však často kameňom úrazu. Lepšie je ubrať a byť mamou aj s chybami, no takou, pri ktorej  sa deti budú cítiť príjemne, bezpečne a bude pre nich prirodzenou autoritou.  Tu je päť spôsobov, ktoré z mamy robia naozaj skvelú mamu:

1. Vymeňte upratovanie za maznanie sa s deťmi

Mnohé to máme v sebe a nevieme si pomôcť – kým nie je všetko čisté, nedokážeme sa uvoľniť. Skúste však namiesto toho, aby ste stále zbierali za deťmi hračky, odháňali ich z kúpeľne, keď leštíte zrkadlo nad umývadlom alebo sa trápili pre to, čo si susedia povedia o vašich „ocapkaných“ oknách, venovať čas ratolestiam. Zahrajte sa spolu, pobláznite, pomaznajte. Mať čistý a hygienický domov je síce dôležité, no mať ho dokonale čistý na úkor času venovaného  deťom, nie je cestou správnej mamy.

Raz, až príbytok nebude plný detského džavotu, smiechu či kriku, okná a zrkadlá zostanú bez čokoládových odtlačkov ich rúk a podlaha nebude plná omrviniek, príde vám ľúto tých chvíľ, ktoré ste si mohli užiť a namiesto toho ste sa venovali hlavne upratovaniu. Všetko s mierou!

2. Nechajte deti vybrať si oblečenie podľa seba

Každý, kto má deti, dobre vie, že je len veľmi tenká hranica medzi tým, keď si dieťa môže kreatívne budovať sebaúctu prostredníctvom výberu oblečenia a tým, keď vďaka tomu bude vyzerať spoločensky neprijateľne. Aj napriek tomu by ste mali dovoliť ratolestiam zúčastňovať sa na rozhodovaní o oblečení a občas prižmúriť okom nad ich výberom, aj keď s ním nebudete úplne stotožnená.

Dôležité je uistiť sa, že dieťa bude oblečené primerane k počasiu a samozrejme, primerane k miestu, kam sa chystá. Dovoliť dcérke dať si na bežný deň do školy princeznovský kostým alebo synovi kostým Spider-mana, to asi nie. Ak sa však chystáte len tak na prechádzku, na ihrisko, do obchodu či na návštevu, dajte deťom šancu budovať svoju osobnosť aj cez oblečenie. Vôbec nerozmýšľajte nad tým, čo si povedia okoloidúci o vašom dieťati, ktoré sa vyberie do obchodu v pršiplášti aj keď neprší.

3. Nerobte si zbytočné výčitky

Každá mama občas stratí nervy a cíti sa frustrovaná. Niekedy kričíme, niekedy hovoríme veci, ktoré neskôr ľutujeme a želáme si vrátiť späť čas, aby sme ich nikdy nevyslovili, strácame trpezlivosť... a prepadá nás pocit, že sme ako matky zlyhali. V skutočnosti to vôbec nie je také zlé ako sa zdá. Nie, nikto nie je dokonalý, ani mamy, ani deti. Keď mama urobí chybu, deti reagujú, aby videli, ako reagujete.... Buďte schopná prijať zodpovednosť, ospravedlňte sa a vysvetlite dieťaťu svoj výbuch. To je neoceniteľná lekcia, ktorou dieťa učíte byť v každej situácii zodpovedným.

4. Pred deťmi môžete plakať

To, keď vás deti vidia so slzami v očiach, je úplne v poriadku. No dávajte si pozor, aby ste ich plačom nezaťažovali príliš často. Keď plačete, deti si uvedomujú, že máte skutočné pocity rovnako ako ony. Vidia, že život nie je iba o hrách a zábave. Tým, že deti vás vidia usmiatu aj uplakanú, sa pripravujú na zvládanie ich vlastných nádherných zážitkov, ako aj zármutkov a sklamaní v budúcnosti.

5. Nenúťte deti bozkávať niekoho, ak im to je nepríjemné

Tento scenár asi poznáte: Vyberiete sa na návštevu k vzdialenejším príbuzným a tí by od radosti vaše rozkošné detičky aj zjedli. Ony však netušia, kto tí hluční cudzí ľudia sú a cítia sa nepríjemne. Schovávajú sa za vás a najradšej by boli zase doma. Nenúťte ratolesti túliť sa, objímať a bozkávať ľudí, ktorým sami nechcú takto prejaviť náklonnosť. Múdra mama radšej vysvetlí dospelým príbuzným, že deti sa teraz necítia komfortne a možno pri odchode budú mať na nežnosti chuť. Takto dávate deťom lekciu, že niekedy je v poriadku povedať NIE. Naučíte ich, že ak sa ich dospelý snaží prinútiť, aby niečo urobili, no oni sa pri tom necítia dobre, môžu odmietnuť. Podporujete v nich sebavedomie a budovanie ich osobnosti.

Takže, až nabudúce uvidíte mamičku naháňajúcu sa s batoľaťom po vonku, na návšteve u kamarátky – mamy si všimnete plný drez riadov či neumyté okná alebo v obchode stretnete mamu, ktorej deti tam vymýšľajú, no ona ich nechá bez výčitiek, nesúďte. Uvedomte si, že každá mama má dobré aj zlé dni, robí lepšie aj horšie rozhodnutia a tiež by ste nechceli, aby vás niekto riešil. Možno tá mama, ktorú s kamarátkami ohovárate, dáva deťom omnoho viac, než si viete predstaviť.  

Fotogaléria

gettyimages.com, kik-textilien.sk
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia