Bábo v brušku: Je lenivé? Takto ho rozhýbete

Bábo v brušku: Je
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-06-11 13:30:59 |

Budúce mamy milujú ten pocit, keď ucítia pohyby svojho bábätka. Ak na pár hodín utíchnu, prichádza stres. Existuje pár trikov, ktoré ho zaručene rozhýbu. Aké? My to vieme!

 

 

Niektoré bábätká sú aktívnejšie, iné lenivejšie. Prvé pohyby budúce mamy, prvorodičky, pocítia niekedy medzi 18. až 22. týždňom tehotenstva. Viacrodičky o niečo skôr, možno už okolo 16. týždňa. Spočiatku nie je úplne zrejmé, či ide o pohyby drobčeka alebo sa ozývajú črevá, postupne však naberú na intenzite. Najaktívnejšie sú bábätká medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva. Pár týždňov pred pôrodom, asi od 33. týždňa, sa upokoja a kopance nie sú také časté. Neraz však o to silnejšie...

Tabuľky, ktoré by vám poradili, koľkokrát za 24 hodín by malo bábätko kopnúť, neexistujú. Hovorí sa, že by to malo byť aspoň 10 pohybov za 12 hodín, vždy je to však individuálne. Skôr je na každej mame,  aby si všímala radikálne zmeny v počte či intenzite pohybov. Najmä, ak ich prestane úplne cítiť.

Ak sa vám zdá, že je drobec v brušku jednoducho len lenivý a chcete ho prebrať, vyskúšajte niektorý z týchto trikov:

1. Dobrú chuť

Bábätká reagujú na zvýšenie hladiny cukru v krvi. Takže ak chcete aby sa poriadne rozhýbalo, mlsajte a poriadne sa najedzte! Skúste si dať zdravú desiatu ako syr alebo sušienky, arašidové maslo a toast, grécky jogurt alebo ovocie či orechy. Ak chcete cítiť extra silné pohyby, dajte si pohár prírodnej ovocnej šťavy.

2. Pohyb a následne si ľahnite

To je trik, ktorý mnohí lekári praktizujú pri utrazvukovom vyšetrení v 20-tom týždni. Ak bábätko nie je dobre vidieť, lekár pošle budúcu mamu na svižnejšiu prechádzku. Keď sa vráti a lekár sa pozrie znova, obvykle sa už drobec ukáže.

3. Svietiť baterkou na bruško

Je vedecky dokázané, že bábätko už v brušku vníma svetlo a tmu. Takže ak chcete, aby vás poriadne kopol, posvieťte si baterkou na bruško. Je pravdepodobné, že sa otočí preč od zdroja svetla, ktoré ho vyrušilo.  

4. Ľahnite si

Cez deň chodíte, beháte, pohybujete sa a tým vytvárate pekný hojdací pohyb, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou bábätko v brušku upokojí a uspí. Keď si večer ľahnete do postele, začnete si všímať pohyby dieťa? Samozrejme, už ho nehojdáte a neuspávate, tak sa prebral a začne byť akčný. Ak si ľahnete na chrbát a nedostaví sa výsledok, otočte sa na jeden a potom na druhý bok.

5. Porozprávajte sa s bábätkom

Plod začína vnímať už v 16-tom týždni tehotenstva a v 22. týždni naplno vníma váš hlas, tep krvi či iné hlasné zvuky. Môže dokonca zareagovať aj otáčaním svojej malej hlavičky, krútením sa alebo skákaním. Rozprávať sa s bábätkom je teda dobrý spôsob, ako ho dostať do aktívneho stavu.

6. Trošička adrenalínu

To, že adrenalín koluje cez žily vie snáď každý. Pustite si trošku napínavý film a vaše dieťa sa začne hýbať. Skúste to, len si nepúšťajte horor! Nepoteší to ani jedného z vás.

7. Spievajte si alebo si zapnite hudbu (no nie príliš nahlas)

Ak váš drobec nie je „futbalista“, dostanete ho do pohyb spievaním alebo si len tak pustite vašu obľúbenú hudbu. Bábätko môže odpovedať prostredníctvom poriadnych kopancov. No uistite sa, že hudba nie je príliš hlasná, pretože to nie je dobré pre detské vyvíjajúce sa ušká.

Tieto triky sú jednoduché, zábavné a bezpečné spôsoby, ako vaše dieťatko prinútiť, aby sa v brušku začalo hýbať. Každé dieťa je iné a čo platí na jedno, nemusí na desať ďalších. Ak sa vám na pohyboch toho vášho niečo nepáči, navštívte radšej gynekológa. 

Prečítajte si tiež:

Ste tehotná? Toto si môžete bez obáv dopriať

Zistite, kedy treba sexovať, ak chcete otehotnieť


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: whattoexpect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia