Kočíkovanie v lete: Je prikrývka naozaj taká nebezpečná?

Kočíkovanie v lete: Je
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-06-25 10:00:00 |

Určite ste počuli, že prehodiť v horúčavách cez striešku kočíka plienku či inú prikrývku, môže byť nebezpečné. Je však bezpečnejšie nechať dieťa vystavené slnečným lúčom?

Švédski výskumníci dôrazne varujú pred prekrývaním kočíka, lebo aj ten najtenší kúsok látky môže zvýšiť teplotu v ňom aj o desiatky stupňov! Látka znižuje cirkuláciu vzduchu a dieťa vo vnútri kočíka sa cíti ako v peci. Hrozí mu prehriatie a dokonca aj SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat), lebo teploty môžu dosiahnuť nebezpečné úrovne. „Vo vnútri v kočíku je veľmi horúco, je to tam ako v termoske,“  upozornil pediater Svante Norgren z detskej nemocnice v Štokholme. „Je mi až ťažko, keď vidím počas horúceho dňa kočík prekrytý nejakou látkou,“ dodal.  

(Takto, ako to vymyslela Nicole Richie, asi naozaj nie...)

Mama Cara Sayera je presvedčená, že teória švédskych vedcov má niekoľko chýb krásy. „Tento príbeh má už asi 5 rokov a je akceptovaný ako folklór. Vždy, keď vyjde slnko, je táto teória stále viac a viac zdieľaná na sociálnych sieťach a v médiách, dokonca ju neraz podporujú aj zdravotnícki pracovníci, čo ja osobne považujem  priam za strašidelné. Posledných 8 rokov pracujem s normami bezpečnosti detských výrobkov, riešim kvalitu tkanín z dôvodu ochrany proti UV žiareniu a preto nemôžem len ticho sedieť a počúvať dokola teóriu o tom, aby ľudia nedávali na kočíky žiadne prikrývky,“ hovorí. Cara pripomína, že vždy existujú bezpečné spôsoby, ako sa veci dajú robiť a preto je možné vyriešiť aj kočíkovanie v horúčavách tak, aby bolo bezpečné. Ak kočík jednoducho neprikryjeme, vtedy podľa Cary robíme niečo ešte nebezpečnejšie ako keby sme ho prikryli tenučkou plienkou.

Ako Cara konštatuje, lekári na celom svete uvádzajú, že deti do 6 mesiacov musia byť úplne mimo priameho slnka. Bábätká totiž nemajú na koži dostatok melanínu a môžu sa spáliť za niekoľko sekúnd. Spálenie v detstve môže mať za následok vznik rakoviny kože v dospelosti. „Čo je lepšie? Zakryť striešku jemnučkou prikrývkou alebo nechať dieťa priamo napospas ostrým slnečným lúčom?“

Ďalším faktom je, že prehriatie spôsobuje kombinácia troch vecí – vlhkosti (70%), UV (20%) a teploty (10%).  „Takže, ktorej z týchto troch zložiek sa treba najviac obávať? S vlhkosťou veľa nenarobíte, pred UV môžete dieťa chrániť práve prikrývkou a pred teplotou tak, že sa budete snažiť pohybovať v tieni.“

Čo teda máte podľa Cary robiť, ak nechcete bábätko nijako ohroziť a predsa ho chcete zobrať v kočíku na vzduch a poprechádzať sa s ním i keď sú vonku tropické horúčavy?

„Po prvé, pozrite sa na fakty. Rodičia prekrývajú v lete kočíky už roky. Zadajte si v googli ´smrť dojčaťa´ alebo podobný ekvivalent  a všetko čo nájdete k tejto téme je zdieľanie štúdie zo Švédska, ktorú vypracovali experti v roku 2014 na základe jedného experimentu. Našťastie, neobjavíte ani jediný prípad bábätka, ktoré by zomrelo preto, lebo mama či otec pri kočíkovaní prekryli striešku. Omnoho väčším problémom sú desiatky detí, ktoré rodičia nechajú zavreté v rozpálenom stojacom aute,“ zdôrazňuje Cara.

„Ďalším varovaním by mali byť upozornenia lekárov, aby detská pokožka nebola vystavovaná nebezpečnému UV žiareniu. Ako sa tomu môžete vyhnúť? Jednou z možností je chrániť dieťa úplne pred slnkom, pohybovať sa iba v tieni alebo tráviť v lete dni v interiéri. Toto však nie je vždy možné a občas jednoducho treba po slnku prejsť. Ak už sa bojíte prehodiť cez kočík plienku, zaobstarajte si minimálne slnečník na kočík alebo clonu z husto sieťovanej tkaniny, ktorá chráni aj pred UV žiarením,“ radí. Ak nemáte slnečník ani originál clonu, pokojne podľa nej možno použiť bavlnenú plienku alebo ľahkú mušelínovú prikrývku, ktorá blokuje zhruba 80% UV žiarenia.

"Kľúčovou vecou je všímať si dieťa a to, ako sa cíti. Ak máte poruke len bavlnenú plienku, častejšie do kočíka nazrite a keď ste v tieni, dajte ju vždy dole. Dbajte na to, aby bábätko malo na sebe čo najľahšie bavlnené oblečenie svetlej farby a bolo dostatočne hydratované,“ dodáva.

Prečítajte si tiež:

Test detských slnečných okuliarov: Ochrana proti UV funguje

Vankúš v postieľke - od akého veu je to bezpečné?

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia