Zdravie detí: Päť normálnych, no pre rodičov alarmujúcich signálov

Zdravie detí: Päť normálnych,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2021-05-02 00:30:00 |

Ak ste čerstvými rodičmi, niekedy zbytočne spanikárite aj pri prejavoch bábätka, ktoré sú úplne normálne. Kedy to už nemusí byť úplne v poriadku?

Tento návod sa týka najmä bábätiek zhruba do jedného roka, keď ešte nedokážu komunikovať inak ako plačom či spokojným úsmevom.

Plač

Nie je to novinka, že deti plačú, a plačú veľa. A či sa to niekomu páči alebo nie, takmer úplne všetky, bez ohľadu na to, ako pokojné môžu byť, majú svoj čas, keď sa jednoducho potrebujú vyplakať či pojedovať viac. Obvykle je to niekedy medzi 16:00 a 19:00. Toto uplakané obdobie zvyčajne začína v prvých dvoch mesiacoch, najintenzívnejšie sa prejavuje medzi 5. až 8. týždňom a v treťom či štvrtom mesiaci príde k upokojeniu. „Je to síce nepohodlné a pre mnohých rodičov znepokojujúce, ale úplne normálne,“ uisťuje riaditeľ detskej kliniky Odessa Brown v Seattli Benjamin Danielson. Radí vyskúšať viacero taktík, zo skúseností mám odporúča prechádzky po vonku.

Grcanie

Nehovoríme o masívnom grcaní, ale o vyvrátení malého obsahu mlieka, ktoré bábätko skonzumovalo. Zvyčajne sa s tým stretávame od narodenia zhruba do 3 až 4 mesiacov. Grckanie po dojčení či konzumácii umelého mliečka sa objavuje o viac ako polovice novorodencov. Ak ide naozaj iba o odgrcnutie si, je to úplne v poriadku. Dokonca je to v poriadku aj vtedy, ak dieťa vyvráti toho pravidelne  aj o dosť viac, no prosperuje a javí sa vám spokojné. Samozrejme, na poradni je dobré to spomenúť, ale obavy nie sú na mieste.

V prípade, že dieťatko nepriberá, priberá len veľmi málo, prípadne má opakované dýchacie problémy či sipí a zdá sa vám, že pri alebo po jedle má bolesti, návštevu lekára neodkladajte. Pravdepodobne má reflux, s ktorým si s pomocou odborníka hravo poradíte. Nie je to nič príjemné, no okolo šiesteho či siedmeho mesiaca, keď už dieťatko dokáže sedieť a začnete mu pridávať tuhšiu stravu, reflux odznie a zostane iba nepríjemnou spomienkou. „Reflux mali obaja synovia. Pri prvom som prežívala chvíle hrôzy, dokonca sme skončili aj v nemocnici. Druhý ho mal silnejší, no zvládli sme to úplne bez paniky a nervozity. Vedela som, čo ma čaká. Už ma nevystrašil každý prúd mlieka, ktorý z neho po dojčení vyletel a môj pokoj sa preniesol asi aj naňho. Kým prvý syn mal problémy s refluxom asi do 8. mesiaca, druhému ustal asi v piatom,“ opísala mama Kristína (35).

Zápcha

V prvých týždňoch života bábätka sa váš život točí okolo dojčenia a prebaľovania. Čakáte na deň, kedy sa denná spotreba mokrých a špinavých plienok zníži. Je to však trochu zradné. V určitom období vývoja začne mať veľa dojčiat problémy so zápchou, ktorá vie riadne potrápiť. Nemusí sa však jednať vždy iba o zápchu, niekedy nemá bábätko stolicu aj tri – štyri dni a je to normálne. „Niekedy okolo jedného mesiaca u väčšiny detí príde k spomaleniu pohybu čriev a stolicu majú menej často, v niektorých prípadoch to môže byť aj raz za sedem dní – je to v poriadku, ak to, čo vyjde, je mäkké a kašovité,“ hovorí Danielson.

To, keď dieťatko bude mať zápchu, zistíte dosť rýchlo. Vtedy je veľmi nervózne, plače, krčí sa a jeho prejavy sú celkovo podráždené. Ak aj má stolicu, vidíte, že sa pri tom veľmi trápi a výsledok je veľmi tvrdý. Vtedy oslovte pediatra alebo využite niektorú z techník používaných pri zápche.

Nočné bdenie

Čerství rodičia majú v prvých týždňoch života dieťatka minimum spánku. Málokto však očakáva reprízu, keď má dieťa takmer rok. Bohužiaľ, je to realita a mali by ste sa na to pripraviť. „Objavuje sa to niekedy okolo deviateho mesiaca života. Deti začínajú chápať pojem objektu, že veci stále existujú, aj keď ich nevidia. Vedia, že keď nie ste v miestnosti, ste niekde tam vonku. A vedia, že môžu použiť svoj hlas, aby ste sa vrátili,“ vysvetľuje odborníčka na vývoj dieťaťa Claire Lerner. I keď  môžete mať pocit, že vaše dieťa akoby sa vracalo späť, je to práve naopak - robí obrovské vývojové skoky vpred. Lerner radí, aby ste detský nočný plač úplne neignorovali, no nemali by ste pristúpiť ani na to, že dieťa budete hodiny uspávať. „Pohladkajte ho či pritúľte k sebe, možno na 15 sekúnd, aby dieťa vedelo, že ste tam, ale v noci sa má spať, preto sa vyhýbajte dlhším kontaktom,“ dodáva.  

Zvýšená teplota a horúčka

Zvýšenej teplote či horúčke sa nevyhne žiadne dieťa. Ani to vaše. Ide o to, naučiť sa rozlišovať, kedy je to ešte v poriadku a kedy je nutné vyhľadať lekársku pomoc. U bábätiek do troch mesiacov je potrebné akúkoľvek zvýšenú teplotu konzultovať s lekárom.

„Horúčka znamená, že dieťa bojuje s infekciou. Bábätká dokonca tolerujú aj vysokú horúčku nad 39 stupňov oveľa lepšie ako dospelý človek. Lepším ukazovateľom choroby u dojčiat je preto trvanie horúčky, než jej výška. Ak trvá viac ako jeden deň, dieťa má aj iné príznaky, ktoré narúšajú jeho schopnosť oddychovať a dobre sa najesť alebo ak vám rodičovský inštinkt napovedá, že niečo nie je v poriadku, obráťte sa na lekára,“ radí Danielson. Vo všeobecnosti, horúčka vyššia ako 38 stupňov Celzia môže trvať do 72 hodín. Ak neklesá, určite to treba riešiť s pediatrom. U detí do pol roka sa naňho obráťte najneskôr po dvoch dňoch horúčky. V prípade, že dieťa zvracia a máte podozrenie na črevnú virózu, nie je vhodné brať ho do čakárne. Zavolajte do ambulancie a poraďte sa, ako máte postupovať.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia