Ak dieťa spadne z výšky, všímajte si na ňom hlavne toto

Ak dieťa spadne z
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-21 00:30:50 |

Lekári bijú na poplach. V poslednom čase pribúda detí, najmä vo veku do troch rokov, ktoré padli z výšky.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ošetrili lekári z urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH)o 70 % viac detí. „Mesačne nám na urgentný príjem príde viac ako 4000 pacientov, z toho je takmer 160 detí do troch rokov s úrazom spôsobeným pádom z výšky," upozorňuje generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. Najčastejšie padajú z manželských postelí a  zhruba štvrtina detí musí byť hospitalizovaná. Časté sú aj pády z kočíka, prebaľovacích pultov alebo nárazy do objektov.

„Situácia je alarmujúca a je potrebné s tým niečo robiť," konštatuje lekárka Kliniky detskej chirurgie (KDCH) Daniela Šandorová. Rodičom odporúča zamerať sa na prevenciu - nenechávať deti ani chvíľu bez dozoru, vo vajíčku a v sedačke ich vždy pripútať. „Ak rodič musí dieťa na chvíľu opustiť, je lepšie ho zobrať so sebou alebo ho uložiť na bezpečné miesto do postieľky, ohrádky alebo na hrubú deku na zem," radí.

Keď už k pádu došlo a rodič má akékoľvek obavy, odborníci odporúčajú radšej navštíviť lekára. „Všímať si treba hlavne zmeny správania, či je prítomné bezvedomie, vracanie, opuch na hlavičke, rana, prípadne iné príznaky. Čím je dieťa menšie, tým sú riziká väčšie a je lepšie, keď dieťa vidí lekár," vysvetľuje Šandorová.

Najčasenejším poranením pri pádoch z výšky je podľa lekárky otras mozgu, s ktorým musí byť dieťa hospitalizované a sledované, časté sú aj zlomeniny lebky. Vážne úrazy, akým sú vnútrolebečné poranenia, si z vyžadujú monitoring na intenzívnej starostlivosti, v niektorých prípadoch aj operačnú liečbu.

Deti podľa lekárky padajú na hlavu aj z fyziologických dôvodov - ich hlava je proporčne k zvyšku tela väčšia. K pádom sú tiež náchylné preto, že skúmajú svet. Dôležitú úlohu však podľa nej hrajú aj rodičia. „Možno je to aj rýchlou dobou, ľudia sa ponáhľajú, pozerajú do telefónov, komunikujú na sociálnych sieťach," myslí si Šandorová.

Prečítajte si tiež:

Dieťa na posteli? Nešťastná mama pred tým varuje

Päť tipov, ako chrániť dieťa pred vypadnutím z okna

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR, NÚDCH

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia