Zbierka Deň úsmevu pomáha rodinám v kríze zostať spolu

Zbierka Deň úsmevu pomáha2019-05-18 16:45:46 |

Bezpečný domov je základným predpokladom, aby mohlo dieťa šťastne vyrastať a rozvíjať sa. V mnohých rodinách, ktoré sa ocitajú v sociálnej núdzi však vzniká riziko, že deti o svoje zázemie prídu.

Úsmev ako dar organizuje už 17. ročník zbierky Deň úsmevu, ktorá sa v uliciach slovenských miest uskutoční od 12. do 25. mája 2019 a výťažok z nej bude použitý najmä na podporu rodín, ktoré sa ocitli v kríze, ale aj na detské domovy.

Úsmev ako dar sa zbierkou snaží upozorniť na dôležitosť rodiny v živote dieťaťa.  „Našich dobrovoľníkov, ktorí nám pomáhajú so zbierkou Deň úsmevu, spoznáte podľa červeného trička s logom Úsmevu ako dar, pokladničky s vizuálom zbierky a viditeľnému označeniu preukazom. Budeme vďační každému, kto nás chce podporiť a prispieť nám nielen svojím úsmevom, hoci aj ten vždy poteší,“ hovorí Jozef Mikloško, predseda Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Snahou Úsmevu ako dar je, aby pre nepriaznivú sociálnu situáciu nemuseli deti opúšťať rodinné prostredie, aj preto sa sústredí na pomoc rodine. Minulý rok sa prostredníctvom zbierky podarilo vyzbierať 24.749,46 eur, ktoré putovali na podporu viac ako 300 biologických rodín v kríze a 100 náhradných rodín. "Rodiny, s ktorými pracujeme, zápasia s rôznymi ťažkosťami a výzvami. V Úsmeve ako dar im poskytujeme poradenstvo, podporujeme ich finančne aj materiálne, aby sme im vytvorili zázemie, kde si môžu cibriť nielen sociálne a rodičovské zručnosti, ale postaviť sa aj na vlastné nohy,“ vysvetľuje Mária Soboličová z Úsmev ako dar.

Organizácia Úsmev ako dar riadi najväčšiu sieť centier s pobytovou službou pre ohrozené rodiny na Slovensku s kapacitou 253 miest a je najrozsiahlejším poskytovateľom pobytových sociálnych služieb pre rodinu a deti na Slovensku. V súčasnosti aktívne podporuje viac ako 300 rodín, v ktorých žije cez 800 detí. V ústavnej starostlivosti na Slovensku však žije 4748 detí a ako potvrdzujú výskumy organizácie Úsmev ako dar, viac ako polovica z nich by sa mohla vrátiť k rodičom, ak by sa rodine niekto systematicky venoval a podal jej pomocnú ruku.

Zbierka sa uskutoční v 24 slovenských mestách: Bratislava, Košice, Prešov, Kežmarok, Poprad, Snina, Rožňava, Levoča, Humenné, Poprad, Vranov nad Topľou, Trebišov, Trenčín, Prievidza, Banská Bystrica, Zvolen, Nitra, Šurany, Štúrovo, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hurbanovo, Nové Zámky a Komárno.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia