Detské ryžové krekry: Ako dopadli v teste kvality?

Detské ryžové krekry: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: foto: dTest
2019-05-15 00:30:28 |

Krehké ryžové chlebíčky patrí k obľúbeným desiatam aj pre tých najmenších - niektoré krekry možno ponúknuť už polročnom deťom. Otázka znie, či je to bezpečné.

Spotrebiteľský časopis dTest dal otestovať v laboratóriu extrudované plátky, krúžky a chrumky s ryžovou múkou, aby zistil, ako sú na tom s nežiadúcimi látkami. Mnohé z nich dostanete aj v našich obchodoch. Ryža patrí k potravinám, ktoré môžu byť problematické z hľadiska kontaminácie arzénom. Dokáže totiž arzén z prostredia nielen prijímať, ale aj hromadiť. Laboratórium sa preto zameralo na vysoko toxický arzén, pesticídy aj plesne.

„Malé deti do veku štyroch rokov patria z hľadiska príjmu anorganického arzénu k najcitlivejšej časti populácie, neurotoxicita arzénu sa môže prejaviť napríklad poklesom IQ. Zaujímalo nás preto, či sú v poriadku ryžové výrobky určené pre najmladších konzumentov,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. „Rodičia môžu byť pokojní, s potešením musím konštatovať, že pri žiadnom z testovaných výrobkov sme nezaznamenali prekročenie zákonných limitov. Obzvlášť nás potešili Sunárek Prstienky pre prvé zúbky s príchuťou jablko, ktoré boli úplne čisté. Pochváliť by sme mohli aj dm Babylove Bio Reis-Linsen-Kringel. V tých sme síce zistili arzén v organickej podobe, ktorá ľudskému organizmu neškodí, ale nebezpečné anorganické zlúčeniny sa tu nevyskytovali,“ doplnila.

Do testu boli zaradené predovšetkým ryžové krekry z kategórie potravín pre malé deti do troch rokov. Okrem nich dTest poslal do laboratória tiež dvojicu ryžových krekrov Candy Family snack Kids sladové a Racio Ryžové medvedíky s mliečnokakaovou polevou. Tie do kategórie špeciálnej výživy malých detí nepatria, no grafické spracovanie ich obalu na deti cieli a rodičia by im ich mohli kúpiť. Namerané hodnoty arzénu v týchto produktoch boli síce zo všetkých testovaných najvyššie, ale aj tak sa zmestili do limitu pre ryžu určenú na výrobu potravín pre dojčatá a malé deti.

Celé vrecúško na posedenie by deti však radšej zjesť nemali! Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA zistil, že ročné batoľatá sú denne vystavené 0,0021 mg anorganického arzénu z rôznych zdrojov. U arzénom najviac kontaminovaných krekrov v teste, výrobcom určených pre deväťmesačné deti - Hipp Heidelbeer Reiswaffeln, sa denná miera príjmu arzénu pre takto staré dieťa navýši po zjedení 21 gramov (zhruba desať krekrov), teda necelého jedného balenia.

Okrem arzénu môžu ryžové krekry trápiť aj plesne a nimi produkované mykotoxíny. Aj tu priniesol test dobré správy, pretože všetky mykotoxinové skúšky dopadli veľmi dobre. Laboratórium skúmala aj prítomnosť pesticídov. „Hľadali sme viac ako 500 látok, z deviatich testovaných výrobkov ich bolo šesť úplne čistých. U zvyšných troch sme prítomnosť pesticídov zaznamenali, ale ani v ich prípade nedošlo k porušeniu prísnych zákonných limitov, " uvádza Hoffmannová.

Test sa zameral aj na výživové hodnoty a zloženie krekrov. Obsah cukru sa v rôznych výrobkoch výrazne líšil, najmenej sladké Rej Ryžové chrumky vo výživovej tabuľke uvádzali 0,1 g / 100 g, najsladšie boli naopak krekry Racio Ryžové medvedíky s mliečnokakaovou polevou s 24,8 g / 100 g.

Sledovali aj potravinové alergény. „Všetky krekry boli bezlepkové. Alergénne ingrediencie sa objavili u značiek Bebivita a Racio. V oboch sme našli mliečne zložky a medvedíky Racio ukrývali aj sójový lecitín,“ skonštatovala Hoffmannová a dodala, že „hoci výživová tabuľka obsahuje údaje o množstve soli, rodičia nemusia mať obavy - žiadna soľ sa do krekrov nepridáva. Obsahom soli sa v tabuľke rozumie hodnota vypočítaná zo sodíka prirodzene obsiahnutého v ryži a ďalších surovinách.“

V teste prišlo aj na tému dvojakej kvality. Ryžové krekry značky Hipp s jablčno-čučoriedkovou príchuťou nakúpili v Českej republike aj v Nemecku a boli zvedaví, či sa líšia. „Na dvojakú kvalitu sme nenarazili, vo všetkých ohľadoch išlo o prakticky zhodné výrobky. Oba boli vyrobené v bio kvalite a deklarovali rovnaké množstvá ochucujúce jablkovej šťavy a čučoriedkového pyré. Trochu sa líšil nameraný obsah arzénu, nešlo však o žiadne výrazné rozdiely. Prekvapilo nás však, že v nemeckých obchodoch tento výrobok kúpite v prepočte za 18 českých korún (CZK), zatiaľ čo v českých obchodoch za viac ako dvojnásobných 42,90 CZK,“ uzavrela Hoffmannová.

Prehľad testovaných detských ryžových krekrí nájdete na www.dtest.cz/detske-ryzove-krekry. Kompletné výsledky testu prinieslo májové vydanie časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Tieto vysoké detské stoličky nepoužívajte

Máte jednu z týchto autosedsčiek? Pozor! Sú nebezpečné

Fotogaléria


Foto: dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dtest.cz

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia