Ste hrdinka či citlivka? Pôrodná asistentka odhaľuje 9 typov rodičiek

Ste hrdinka či citlivka?
Ilustračné foto
Zdroj: foto. gettyimages.com
2019-05-16 13:30:13 |

Aká ste boli pri pôrode? Ustráchaná alebo precitlivená? Každá žena je iná - kým jedna potrebuje bolesť zo seba vykričať, iná nevydá ani hlások.

Amelia Lamont je sama matkou a popri tom pracuje aj ako pôrodná asistentka. Počas svojej praxe sa stretla s množstvom žien a všimla si, že každá reaguje na pôrod úplne inak. Niektoré to zvládnu ako hrdinky, iné majú problém aj s tou menšou bolesťou. Zo svojich doterajších skúseností vytvorila zoznam deviatich typov rodičiek, s ktorými sa stretáva na pôrodnej sále.

1. Chúlostivé mamy

Pre pôrodné asistentky sú práve tieto ženy tou najhoršou možnou alternatívou. Prečo? Keďže sú veľmi chúlostivé, upnú sa práve na ne. Pokladajú ich za tie najbližšie osoby, ktorým môžu bezhranične veriť. Všetko, čo im povedia, je pre ne sväté a tým sa aj riadia. Vôbec si netrvajú na svojom, nehádajú sa a nehľadajú inú, možno pre mamičku vhodnejšiu východiskovú cestu. Vždy splnia to, čo im povedia, pretože veria ich skúsenostiam a takto si chcú zabezpečiť čo najjednoduchší pôrod.

2. Pokojné mamy

Vyžaroval z vás pri pôrode až čudesný pokoj? Potom patríte medzi pokojné mamy, ktoré všetko zvládajú veľmi dobre. Pôrodná asistentka je len oporou, aby budúca mama nebola v tých najdôležitejších minútach sama. Počas pôrodu sa sústredí na príchod dieťata na svet a nič iné ju nezaujíma a nedokáže rozhodiť. Dokonca ju nevystrašia ani silné kontrakcie. Stačí pár slov podpory a opäť sa dostane do stavu ako predtým, do stavu pokoja a harmónie.

3. Ustráchané mamy

Stačí len jeden jediný moment a Amelia vie rozoznať budúce mamy. Ako? Keď sa im stretnú pohľady, vie, že ju budú v tento deň veľmi potrebovať a musí ich uisťovať pri každej kontrakcii. Zvyčajne do tejto skupiny patria prvorodičky, no niekedy sa medzi ne zaradia aj matky, ktoré mali prvé tehotenstvo a pôrod veľmi ťažké a teraz sa obávajú toho, čo ich bude zase čakať.

4. Rázne mamy

Je to ďalšia životná výzva. Áno, takto to berú rázne a silné ženy. Narodenie ich dieťaťa je pre nich ďalšou výzvou. Dopredu si naštudujú všetko, čo ich čaká a následne sa podľa toho riadia. V hlave majú plán, ktorého sa chcú pridržiavať. A keď sa zmenia okolnosti, z rukáva vytiahnu plán B. A ich hlavný cieľ? Hladký priebeh pôrodu. Nikdy nepripustia, že by sa mohli mýliť. Pre pôrodné asistentky sú preto niekedy ťažkým orieškom. Tvrdo si stoja za svojím názorom a ten obhajujú zo všetkých síl.

5. Citlivé mamy

Väčšina rodičiek je pri pôrode citlivá. Môžu za to silné bolesti, ale aj prudko búriace sa hormóny. Ľahko sa rozplačú a sú zraniteľnejšie. Lenže tento typ žien je navyše až prehnane citlivý. Takáto budúca mama sa potrebuje neustále o všetkom uisťovať a mať blízky kontakt s pôrodnou asistentkou. Tá ju po celý čas chlácholí a robí všetko tak, aby sa cítila pohodlnejšie.

6. Sebavedomé mamy

Všetko vedia. Majú zhliadnuté všetky tehotenské fóra a diskusie, prečítali všetku dostupnú literatúru, absolvovali všetky možné aj nemožné kurzy a majú za sebou aj rozhovory s inými mamami. Keď príde čas pôrodu, nič ich neprekvapí. Počítajú s možnými komplikáciami a už teraz majú tipy, ako to zvládnuť. Sú veľmi sebavedomé a pôrodom preplávajú s veľkou ľahkosťou.

7. Hlučné mamy

Pôrod sa často podobá prežívaniu intímnych chvíľ. Ak sú ženy hlučné pri sexe, s veľkou pravdepodobnosťou sa tak uvoľnia aj pri príchode bábätka na svet. Amelia vysvetľuje, že pre tieto matky je pobyt na pôrodnej sále športovou disciplínou. Myslia si, že s čím väčším hlukom privítajú svojho potomka na svete, tým viac to ocení. Ich pôrod však môže byť pre personál psychicky náročný, ale tieto ženy sa tak cítia komfortnejšie a neupustia od svojich zvykov.

8. Mamy ignorujúce bolesť

Niektoré tehotné ženy sa pri pôrode dostávajú do takej extázy, že nevnímajú nič okolo seba. Sústredia sa len na to pekné prekvapenie, ktoré ich na konci čaká. Ignorujú bolesť a vnímajú iba jednotlivé pokyny, ktoré dostávajú. To všetko sú pre ne prostriedky, ktoré im uľahčujú cestu k vytúženému cieľu.

9. Prekvapivé mamičky

Asistentka musí byť počas pôrodu pripravená úplne na všetko. A to doslova! Niektoré ženy sa síce môžu zdať ako veľké citlivky, ale potom v danom momente zozbierajú všetku odvahu a prejdú tým s veľkou gracióznosťou. Naopak, silné dámy môžu v rozhodujúcu chvíľu zlyhať a na pôrodnej sále robia veľké scény.

Prečítajte si tiež:

Táto mama práve zistila, že namiesto dievčatka porodila chlapca

Týchto 21 vychytávok vám pomôže zvládnuť status čerstvej mamy

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: kidspot.com.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia