Toto mu dali do vienka: Čo všetko v sebe nesie meno syna Harryho a Meghan

Toto mu dali do
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-13 16:31:45 |

Meno pre prvorodeného syna vyberali vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, Harry a Meghan, starostlivo. Archie Harrison Mountbatten-Windsor je naozaj výnimočné.

Krstné meno, pre ktoré sa Harry a Meghan rozhodli, mnohých prekvapilo. Medzi favorizované patrili Albert, Arthur, Alfred či Philip. Pár však vybral meno Achie. Či kráľovská rodina o ich rozhodnutí vedela už skôr alebo sa to dozvedeli tiež až po pôrode, nevedno. Zaujímavosťou však je, že Archie je pravdepodobne obľúbeným menom princa Georga (5), najstaršieho syna Harryho brata Williama a jeho manželky Kate. Ten sa totiž takto už dávnejšie občas predstavuje cudzím ľuďom a preto ho aj doma tak niekedy volajú. Nedeľník The Sun on Sunday prišiel s informáciou, že toto meno dali vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu svojmu dieťaťu na počesť blízkeho Harryho priateľa, majora Toma Archera-Burtona (41), prezývaného Archie, ktorý pomohol princovi dostať sa v roku 2008 do centra bojov v Afganistane, po čom mladý Harry najviac túžil.

Čo všetko možno vyčítať z mena nového člena britskej kráľovskej rodiny?

Archie

Meno Archie má germánske pôvody a znamená „majster“, „pravý“ a „vzácny“, zatiaľ čo celé meno Archibald znamená „odvážny“ podľa BehindtheName.com. Meno Archibald má veľký význam nielen pre princa Harryho, ale toto meno bolo veľmi významné aj pre princeznú Dianu. Prečo? Jedným z veľkých predkov z jej škótskej strany bol Archibald Campbell, 9. gróf z Argyll. Meno bolo často spájané so škótskou aristokraciou v stredoveku a v ranom novoveku , počas 14. až 17. storočia.

Harrison

Meno Harrison je tradične používané ako priezvisko a doslovný preklad znie "syn Harryho".  

Priezvisko Mountbatten-Windsor

Až do roku 1917 nemali žiadne priezvisko. Historicky sa monarchovia identifikovali podľa krajiny, v ktorej vládli. A existovali dynastie, ktoré bojovali o anglický trón - určite si spomeniete na Tudorovcov či Stuartovcov. Priezviská ako také však dlhé stáročia nepotrebovali. Zmenil to až starý otec súčasnej kráľovnej, kráľ Juraj V. Ten ustanovil priezvisko Windsor, ktoré sa stalo aj názvom celej jeho dynastie. O niekoľko rokov na to, v roku 1960, priezvisko prišlo znovu na pretras. Alžbeta II. s manželom Filipom sa rozhodli, že chcú, aby ich priami potomkovia boli odlíšení od zvyšku kráľovskej rodiny. Priezvisko Windsor totiž používajú všetci mužskí potomkovia Juraja V. a tiež ženy z rodu, ktorým sa priezvisko nezmenilo vydajom. Potomkovia Alžbety II. a Filipa tak dostali priezvisko Mountbatten-Windsor, ktoré používajú pri rôznych príležitostiach - napríklad pri svadbe.

Aj keď vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, Harry a Meghan ako priezvisko používajú svoj titul, malému Archiemu dali to pravé „kráľovské priezvisko“. Neznamená to všk, že ho bude aj reálne používať alebo ho nebudú môcť volať aj inak. Napríklad spomínaný Archieho bratranec George používa v škole meno Gerge Cambrdge, i keď nejde o jeho oficiálne meno. 

Harry a Meghan sa z Archieho tešia rovnako ako všetci milujúci rodičia. Na všetky strany rozdávajú úsmevy. Samozrejme, súkromie si strážia, no sem-tam niečo z neho prenikne na verejnosť. Pri príležitosti nedeľňajšieho Dňa matiek zverejnili na Instagrame nežný záber, na ktorom vidno Archieho maličké nožičky. V pozadí možno jasne rozoznať nezábudky - najobľúbenejší kvietok Harryho tragicky zosnulej mamy, Lady Diany. 

Okrem príjemných chvíľ však zažívajú čerství rodičia aj tie nepríjemnejšie. Americký bulvár priniesol informáciu, že Harry nie je Archieho otcom. Vyplynulo to vraj z testov DNA, ktoré sa v kráľovskej rodine bežne robia z plodovej vody. Špekuluje sa, že Meghan bola Harrymu neverná. Samozrejme, oni túto informáciu odmietajú. Netreba zabúdať ani na to, že doteraz nie je koniec špekuláciám, že Harry nie je synom princa Charlesa a v žilách mu nepúdi modrá krv. Jeho biologickým otcom je podľa bulvárnych neoverených informácií bývalý bodyguard Mark Dyer, s ktorým mala mať Lady Diana pomer. Nahráva tomu jeho ryšavá štica, ktorú vraj Harry zdedil práve po ňom. Nuž, byť na očiach verejnosti znamená naučiť sa prijímať nielen pozitívne informácie a chválu, ale tiež sa obrniť a dokázať čeliť nepríjemnostiam.

Prečítajte si tiež:

Tajomstvá Archieho fotenia: Zmeny na poslednú chvíľu a špinavý koberec

Inteligentný, ambiciózny a mierne tvrdohlavý, aj taký bude syn Harryho a Meghan

 

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP, Instagram
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia