Vo vyše 4000 domácnostiach u nás vychovávajú deti dve ženy

Vo vyše 4000 domácnostiach
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-11 15:30:24 |

Vyplýva to z prieskumu Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV, venovaného matkám a ich rodinným pomerom.

Ženy, ktoré vychovávajú deti vo veku od troch do 12 rokov, žijú prevažne v spoločnej domácnosti s manželom (71 %). Päť percent žien vychováva dieťa samostatne, zvyšok je v niektorej z foriem alternatívneho rodičovstva. Výsledky prináša ku Dňu matiek, ktorý sa aj na Slovensku oslavuje v druhú májovú nedeľu, teda tohto roku 12. mája. Prieskum takisto zistil, že takmer 20 percent matiek žije nezosobášených s otcom dieťaťa v spoločnej domácnosti, dve percentá žijú s mužom/otcom, avšak v oddelených domácnostiach a 2,3 percenta žijú so ženou (partnerstvo osôb rovnakého pohlavia) prevažne v spoločnej domácnosti. Agentúru SITA informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémia vied Monika Hucáková.

Východiskovým súborom výskumu boli všetky domácnosti na Slovensku, kde vyrastá aspoň jedno dieťa vo veku od troch do 12 rokov. „Ak by sme percentuálne podiely previedli na absolútne čísla, potom máme na Slovensku viac ako 4 000 domácností, v ktorých dieťa vychovávajú dve ženy, okolo 4 000 oddelených domácností rodičov (resp. ženy a muža) s dieťaťom (toto nie sú rozvedení rodičia dieťaťa) a okolo 40 000 spoločných domácností matky a otca, kde rodičia nie sú zosobášení," uviedla v tlačovej správe.

Reprezentatívny prieskum ústav uskutočnil vo výskumnom projekte VEGA Tradičné a alternatívne rodičovstvá 21. storočia: motivácie, dilemy a konzekvencie. Údaje o slovenskej populácií zbieral na vzorke 1 010 respondentov – rodičov detí vo veku od troch do 12 rokov. Prieskum uskutočnila agentúra Focus od 31.októbra do 18. novembra 2018. Z analýzy získaných údajov vyplývajú skutočnosti, ktoré ponúkajú náhľad do súčasného stavu rodičovstva/materstva.

Prečítajte si tiež:

Kričíte na deti? Prestaňte a uvidíte, čo sa stane o dva mesiace

3-krát ako byť "matka-kamoška" a nprekročiť hranice

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: sita.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia