S deťmi sa dá dohodnúť. Ako na to?

S deťmi sa dá
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-05-24 13:30:00 |

Každý rodič chce, aby ho dieťa počúvalo. Ruku na srdce, kto z vás ale nemá niekedy pocit, že na svojho potomka hovorí cudzou rečou? Čo s tým?

Je potrebné si uvedomiť, že deti rozmýšľajú inak ako dospelí. To, čo je pre nás samozrejmosť, pre našich potomkov môže znamenať problém. Majú iné priority, nevedia pochopiť, prečo je dôležité, aby išli do vane práve v túto chvíľu, ako chce mama či otec. A to môže byť zase frustrujúce pre rodičov. Stojí ich veľa síl, aby nevybuchli a na deti nekričali, nepotrestali ich. Existuje však spôsob, aby boli obe strany spokojné, a to je vzájomná komunikácia a rešpekt. Tu je pár rád, ako na to.

Nehovorte s dieťaťom, kým nemáte jeho pozornosť

Získajte očný kontakt s dieťaťom ešte predtým, ako začnete rozprávať. Počkajte, kým sa na vás pozrie. Pozerajte mu do očí a až potom začnite s tým, čo máte na srdci. Skúste frázu: „Môžem ti niečo povedať?“ Nebuďte prekvapení, keď vaše dieťa začne používať túto techniku, aby si získalo vašu pozornosť. Nepokazte to a naozaj ho počúvajte!

Neopakujte sa

Ak nedostanete odpoveď, neopakujte sa, je to zbytočné, dieťa vás nepočúva. Vráťte sa späť ku kroku jedna.

Hovorte vecne a jednoducho

Aj dospelí stratí vašu pozornosť, ak na neho vychŕlite príliš veľa informácií a slov naraz. Keď chcete dať dieťaťu nejaké pokyny, povedzte to pár slovami. Deti vás budú počúvať, aj si ich ľahšie zapamätajú.

Pozrite sa na to jeho očami

Ako by ste sa cítili, keby ste robili niečo, čo vás napĺňa a váš partner by vám prikázal, prestať s tým a robiť niečo úplne iné, čo vás nebaví a nepáči sa vám? Určite zle. Skúste sa preto vcítiť do situácie dieťaťa, keď sa s čímkoľvek hrá, je to jeho momentálna priorita a zrazu musí vyhovieť vašim potrebám. Pomôže, ak mu dáte najavo, že viete, že to čo teraz robí je pre neho dôležité a ako veľmi to chce robiť ďalej. Skúste formulku: "Ja viem, aké je hranie pre teba dôležité a robíš to rád, no teraz by som potrebovala, aby si sa šiel umyť.“  Je pravdepodobné, že dieťa bude chvíľu protestovať, ale je to isto lepší spôsob, ako mu len prikázať, nech sa ide okamžite umyť.

Vsaďte na dohodu

Nikto nechce počúvať niekoho, kto šteká len rozkazy. V skutočnosti to vždy stimuluje odpor. Stlmte svoj hlas, ak je to možné, zvoľte možnosť výberu. Situácia: Už je čas na kúpanie. Vidím, že sa hráš, ideš sa okúpať teraz, alebo chceš ešte päť minút. Päť minút? V poriadku, ale potom sa pôjdeš okúpať. Už prešlo päť minút, ja viem, že by si sa rád hral, no dohodli sme sa a už tvoj čas vypršal....

Zostaňte pokojní

Keď sa rozčúlite a kričíte na deti, tie v snahe brániť sa, prestanú počúvať a tak vaše posolstvo vyjde navnivoč. Nestrácajte energiu a čas s prednáškou, prečo mali počúvať a pripraviť sa, keď ste ich o to požiadali prvýkrát. Zhlboka sa nadýchnite, pomôžte im nájsť topánky, alebo zbaliť batoh. Akonáhle sedíte v aute, môžete diskutovať a hľadať spoločné riešenie, ako sa na budúce dostať z domu na čas.

Stavte na zvyky

Väčšina komunikácie rodičov s deťmi je otravná. Deti majú pocit, že dostávajú samé príkazy. Niet divu, že deťom sa nechce počúvať. Stavte na klasickú rutinu. O čo ide? Napíšte na papier zoznam bežných vecí, ktoré deti robia od momentu ako vstanú (ísť na záchod, umyť ruky, raňajky, umyť zuby, zbaliť školský batoh, obliecť sa, obuť). Pripnite papier na miesto, kde ho bude ma dieťa na očiach. V priebehu krátkeho času sa to naučí a vy mu nebudete musieť pripomínať, čo má robiť a dieťa nebude mať pocit, že ho neustále komandujete.

Počúvajte

Ak naozaj chcete, aby vás vaše dieťa počúvalo, prerušte akúkoľvek činnosť, ktorú práve robíte a nechajte ho vyrozprávať. Zaberie to len pár minút. Naučí sa, že vám záleží na tom, čo hovorí. Oceníte to najmä v puberte, keď nebude mať problém s vami komunikovať.

Pozor na sluch

Väčšinu času, keď nás deti nepočúvajú, jednoducho „nie sú momentálne s nami naladené na rovnakej vlne“. Ak sa vám ale zdá, že vaše dieťa opakovane nie je schopné vnímať vaše pokyny, môže ísť o istý druh poruchy sluchu. Ak máte obavy, že niečo nie je v poriadku, poraďte sa so svojím detským lekárom.

 Neprikazujte

Ako by sa vám pracovalo s niekým, kto vydáva stále rozkazy a povely? Spolupracovali by ste? Isto nie. Určite nechcete, aby každá komunikácia s dieťaťom bola len o príkazoch. Pokúste sa čo najviac komunikovať láskavo a čo najmenej prikazovať.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia