Toto musí zvládať vaše dieťa pri zápise do 1. ročníka

Toto musí zvládať vaše
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Stabilo
2019-04-14 13:30:17 |

Na Slovensku sú zápisy v plnom prúde a trvajú až do konca apríla. Čo všetko teda treba pri zápise do 1. ročníka myslieť a čo musí zvládať vaše dieťa?

Patrili ste medzi deti, ktoré sa do prvej triedy a na nové vedomosti tešili, alebo ste si ešte dlho do aktovky tajne prihadzovali autíčka či bábiky? Tak či onak, prechod zo škôlky do lavíc znamenal veľkú zmenu pre vás aj pre vašich rodičov. A odrazu ste sami v pozícii rodiča a chystáte do školy vlastné dieťa... Čomu by ste mali venovať najväčšiu pozornosť?

Vek dieťaťa nemusí byť vždy rozhodujúci

Zápis do prvého ročníka je povinný pre všetky deti, ktoré do 31. 8. dovŕšia šesť rokov. Dostaviť sa môžu aj deti, ktoré sa narodili neskôr, ale ich školskú zrelosť by mal posúdiť psychológ v pedagogicko-psychologickej poradni. Školská zrelosť totiž vypovedá o fyzickej a duševnej pripravenosti dieťaťa pre vstup do školy. Inými slovami, školský psychológ musí posúdiť, ako sa dieťa dokáže vysporiadať s novou situáciou, keď bezstarostné hry nahradí sústavná – a hlavne organizovaná – činnosť.

Nemenej dôležité je vnímať reč dieťaťa. Prípadné rečové chyby môžu byť totiž pre dieťa v škole obmedzujúce. Ak máte podozrenie, nespoliehajte sa na odporúčanie materskej školy a navštívte logopéda. Ten spoľahlivo rozozná, do akej miery je rečové obmedzenie vášho dieťaťa limitujúce a prípadne odporučí rok počkať a popracovať na lepšom prejave.

 

Od základov slušnosti až po úroveň grafomotoriky

Okrem toho by mal byť budúci prvák schopný sa sám obliecť, zapnúť si gombíky alebo zips, zaviazať si šnúrky a mal by vedieť používať príbor. K tomu sa viaže osobná hygiena – samostatné použitie toalety a umytie rúk. Dieťa by málo taktiež vedieť komu vykať, komu smie tykať a mať osvojené zásady slušného správania, teda vedieť pozdraviť, poprosiť a poďakovať.

Samostatnou témou je úroveň motoriky. Predškolák by mal vedieť udržať rovnováhu, skákať na jednej nohe či cez švihadlo, hádzať a chytať loptu.

Nemenej dôležitá je úroveň grafomotoriky, ktorá môže priamo ovplyvniť prospievanie dieťaťa v škole. Dieťa by malo mať predovšetkým osvojený správny úchop ceruzky. Výhodou je, že sa to dá pomerne jednoducho natrénovať, ak si pomôžete trojhrannými, ergonomicky tvarovanými pomôckami vyvinutými špeciálne pre predškolákov. Skvelo poslúži ceruzka EASYgraph od STABILO, ktorá má okrem trojhranného tvaru unikátne nekĺzavé plôšky. Tie detské prstíky intuitívne navedú k správnemu úchopu. Ceruzka je navrhnutá zvlášť pre pravákov a ľavákov.

Ako môžete s deťmi pracovať

Samozrejme, ergonomické pomôcky nemajú zmysel bez adekvátneho nácviku. Ideálne sú vlnovky, oblúčiky, čiary. Práca so zápästím vedie postupne k jeho uvoľneniu. Zmysel pritom majú aj iné ručné práce ako navliekanie korálok či vystrihovanie. Pri týchto činnostiach môžete zároveň nenútene nacvičovať správne sedenie za stolom – nohy majú byť na zemi a ohnuté v pravom uhle.

Nezabúdajte ani na tanec, spievanie i prosté rozprávanie. Týmto aktivitám sa síce venujú aj v materskej škole, skúste však deti motivovať k domácemu vystúpeniu, aby vám ukázali, čo sa v škôlke naučili. Rozprávanie rozprávok a príbehov je zasa veľmi účinná metóda rozvíjania fantázie. Skúste napríklad začať rozprávať známy alebo neznámy príbeh a pokračujte s vymýšľaním pokračovania spolu s dieťaťom. Nielenže je to skvelá zábava, ale vaše dieťa si navyše posilní predstavivosť, slovnú zásobu a strávite spolu pekný čas.

Prečítajte si tiež:

Toto robí predškolákom problémy: Patrí medzi nich aj ten váš?

Toto je dôležité pri písaní domácich úloh s prvákom


Foto: Stabilo
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia