Máte jednu z týchto autosedačiek? Pozor, sú nebezpečné!

Máte jednu z týchto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-04-04 13:30:21 |

Spotrebiteľská organizácia dTest varuje pred kúpou dvoch nebezpečných autosedačiek, ktoré môžu v prípade nehody vážne ohroziť zdravie prepravovaných detí.

Modely Babystyle Oyster Carapace Infant a Chicco Oasys i-Size Bebecare určené pre najmenšie deti úplne prepadli v skúške čelného nárazu.

Základom testovanie autosedačiek je skúška bezpečnosti pri simulovanej autonehode. V laboratórnych podmienkach experti merajú riziko poranenia dieťaťa pri čelnom náraze v rýchlosti 64 km/h a pri bočnom náraze v rýchlosti 27 km/h. Ochrana proti zraneniu sa testuje s figurínami.

„Pri nárazových skúškach sme odhalili dva nebezpečné modely. Ide o výrobky Babystyle Oyster Carapace Infant a Chicco Oasys i-Size Bebecare so základňou. Spoločne so zahraničnými partnermi a nemeckým autoklubom ADAC varujeme pred kúpou týchto produktov, pretože môžu v prípade nehody vážne ohroziť zdravie prepravovaných detí," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotrebiteľského časopisu dTest a dodáva: „Aj keď kompletné výsledky testu ešte len spracovávame, v záujme záchrany detských životov a zdravia varujeme spotrebiteľa pred kúpou nebezpečných autosedačiek už teraz."

 

Oba nebezpečné modely podliehajú norme i-Size a sú určené pre deti do výšky 78 cm (Chicco Oasys i-Size Bebecare) a 83 centimetrov (Babystyle Oyster Carapace Infant), vo vozidle sa inštalujú proti smeru jazdy.

Sedačku Babystyle Oyster kúpime aj na slovenskom trhu, dTest preto podal podnet Slovenskej obchodnej inšpekcii na prešetrenie vážnych bezpečnostných nedostatkov. Sedačka Chicco Oasys i-Size Bebecare nebola na slovenskom trhu v oficiálnej distribúcii, nemožno však vylúčiť jej predaj formou tzv. šedého dovozu. Viac informácií vrátane videí z nárazových skúšok nájdete na www.dtest.cz/autosedacky-varovani19-m. Kompletné výsledky testu autosedačiek pre deti všetkých vekových kategórií spotrebiteľská organizácia zverejní 21. mája na www.dtest.cz/autosedacky a v júnovom vydaní mesačníka dTest.

Prečítajte si tiež:

NEZABUDNITE: Dieťa v bunde do autosedačky nepatrí

Test autosedačiek: Sú plné zbytočných chemikálií. Ktorá sklamala najviac?

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dtest.cz

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia