Dochádza vám inšpirácia? Vyskúšajte niektoré z týchto pôstnych jedál

Dochádza vám inšpirácia? Vyskúšajte
Ilustračné foto
2019-03-30 00:30:23 |

Aj tí najzarytejší milovníci mäsa si občas potrebujú potrebujú dopriať niečo iné. Nielen zmenia chute, ale aj odľahčia žalúdku. Pôstne obdobie je na to ideálne.

Špaldové krúpy či Portobello, aj takéto ingrediencie sú súčasťou týchto ľahkých receptov. Šikovná gazdinka si však poradí a keď ich v kuchyni nemá a nevie ich zohnať, vždy ich možno nahradiť niečím podobným.

Krúpový šalát

Ingrediencie:

  • 40g špaldových krúp
  • 3 krajce chleba nakrájané na plátky
  • olivový olej na potretí chleba
  • 8 cherry paradajok ( alebo 4 stredne veľké klasické)
  • 1 uhorka – hadovka
  • 1/2 malej červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • hrsť koriandru
  • 1 a 1/2 lyžice lístkov mäty (ja som použila marockú)
  • 1 hrsť lístkov petržlenu
  • 70ml olivového oleja
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 strúžik cesnaku (väčší alebo 2 menšie)
  • soľ
  • korenie

Postup:

1. Rúru si predhrejte na 190°C. Uvarte si podľa návodu krúpy. Ideálne je variť ich cca 20 minút, nebudú ani tvrdé ani veľmi mäkké – rozvarené. Po uvarení ich sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte na sitku odkvapkať a preschnúť.

2. Plátky chleba potrite olivovým olejom a poukladajte na plech. Dajte do rúry, pečte 10min, otočte a znova potrite a dopekajte ďalších 10min. Chlebíky by mali byť tvrdé a suché. Po upečení ich nechajte vychladnúť a nalámte na menšie kúsky.

3. Paradajky a uhorky pokrájajte na menšie kúsky, spolu s pokrájanou cibuľou dajte do hlbokej väčšej misy. Pridajte nasekané bylinky, nakrájaný chleba a usušené krúpy. Nakoniec si pripravte dressing – zmiešajte olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie a pretlačený cesnak.

Pred podávaním polejte šalát dressingom a nechajte 5 min postáť aby sa chute spojili. Ak chcete, aby bol chlieb mäkší, nechajte ho postáť o niečo dlhšie v chladničke.

Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz.

 

Karfiolový koláč s parmezánom

Ideálnym pohostením pre šibačov je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu. Pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!

Ingrediencie:

(koláčová forma o priemere 28 cm)

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml olivového oleja
  • 30 ml vlažnej vody
  • soľ

Náplň:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 4 vajcia
  • 40 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo syru Gran Moravia
  • 200 ml sójovej smotany na varenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • himalájska ružová soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • štipka mletého muškátového kvetu

Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinár fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke. Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.

Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata. Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyvaľkajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy.

Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet.

Na dno predpečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou. Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút. Hotový koláč podávajte ešte teplý.

Recept pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

 

Veganská paštéta z Portobella

Poznáte Portobello? Je to mäsitá huba, voláme ju aj steakový šampiňón. Určite ju zoženiete v niektorom z obchodov. Domáca rastlinná nátierka z Portobella vás chuťou príjemne prekvapí.  Chlebíčky, na ktoré ju natriete, môžete podávať napríklad s nakladanou červenou cibuľkou.

Na paštétu:

  • 350 g Portobella (ak nemáte, tak iný hríb)
  • 1 menšia červená cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice suchého bieleho vína
  • 3 stonky črstvého tymiánu
  • 1 lyžička Dijonskej horčice
  • soľ
  • korenie
  • (3 lyžice chia semiačok)

1. Nakrájajte si cibuľku, hríby.

2. Poduste cibuľku na oleji potom pridajte hríby, pretlačený cesnak, bylinky a víno.

3. Varte kým sa nevyparí všetká voda. Dochuťte soľou a korením.

4. Keď je zmes hotová, dajte ju nachvíľu vychladiť. Potom si pripravte foodprocesor alebo iný menší mixér. Zmes dajte do mixéru, pridajte horčicu a mixujte. Ak je zmes riedka môžete pridať chia semiačka.

5. Hotovú paštétu dajte do misiek a nechajte v chladničke odpočívať.

Na nakladanú cibuľku

  • 2 menšie cibuľky
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • štipka soli a korenia ( napr. pol hrnčeka octu, pol hrnčeka vody)

Do hlbšej nádoby dajte nakrájanú cibuľku, na kolieska alebo na prúžky, osoľte a okoreňte, pridajte sirup a zalejte nálevom z vody a octu. Nálev by mal cibuľku zakryť. Nechajte v chladničke aspoň 30min marinovať. Potom podávajte na chlebíkoch s nátierkou alebo ako prílohu.

Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz.

Brokolicová polievka s orechmi a kozím syrom

Ingrediencie:

  • 1 veľká brokolica
  • 6 malých koliesok kozieho syru
  • 1 veľká hrsť pekanových orechov (alebo iných, podľa chuti)
  • olivový olej
  • morská soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

Vo veľkom hrnci dajte variť osolenú vodu. Brokolicu nakrájajte a rozdeľte na jednotlivé ružičky a varte vo vode 3–4 minúty. Najväčší kúsok sa musí dať ľahko rozkrojiť, ale pritom klásť ľahký odpor. Rýchlo sceďte, ale vodu uschovajte pre ďalšie použitie.

Brokolicu vložte do stolného mixéru a zalejte brokolicovým vývarom približne do polovici. Zvlášť pri polievke je dôležité rýchle, dôkladné a konzistentné mixovanie. Polievku mixujte do hladka, dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Ďalej nevarte!

Do tanierov rozdeľte kozí syr a orechy a každý zalejte štedrou naberačkou polievky. Dozdobte  olivovým olejom a prípadne korením.

Recept pripravil šéfkuchár Marek Pavala, zdroj: blog.kitchenaid.cz.

Prečítajte si tiež:

Miluje vaša rodina pizzu? Máme pre vás parádny recept

Veľkonočné prejedanie: Odľahčite žalúdok sebe aj deťom

 

 

 

Fotogaléria


Foto: blog.kitchenaid.cz
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia