Tieto potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti nepatria do koša

Tieto potraviny po uplynutí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-21 00:30:10 |

Spotrebiteľská organizácia dTest vydala praktického sprievodcu, ktorý pomáha určiť, či je možné potravinu ešte zjesť alebo je už nutné ju vyhodiť.

Výrobcovia uvádzajú na potravinách buď dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby (exspirácie).Tieto pojmy si často zamieňame. Dátum minimálnej trvanlivosti (best before / mindestens haltbar bis) nájdeme na odolnejších a pomalšie sa kaziacich potravinách. Vyjadruje, že v najlepšej kondícii je potravina pred uvedeným dátumom. To však neznamená, že po ňom sa už nedá zjesť. „Ak sú potraviny skladované vo vhodných podmienkach, je možné ich po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti nielen jesť a piť, ale tiež predávať s upozornením, že dátum minimálnej trvanlivosti už uplynul," vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest

Ak ste výrobok s označením "minimálna trvanlivosť do" skladovali v predpísaných podmienkach a má neporušený obal, skontrolujte ho zmyslami. Vyzerá, vonia a chutí dobre? Neobjavili sa v ňom škodcovia alebo pleseň? Potom je bezpečné ho zjesť.

Rôzne druhy potravín vydržia pri správnom skladovaní v poriadku ešte dlho.

  • Cestoviny, ryžu alebo múka sú v poriadku aj rok po uplynutí minimálnej trvanlivosti.
  • Ovsené vločky alebo müsli neschovávajte v komore dlhšie ako dva mesiace po expirácii.
  • Jogurt ponechaný v chladničke môžete bez obáv zjesť aj päť dní po prekročení dátumu minimálnej trvanlivosti. Jogurt sa hneď po uplynutí dátumu minimálnej spotreby nekazí, bakteriálne kultúry v ňom však ubúdajú.

Oproti tomu označenie "spotrebujte do" znamená dátum spotreby, čiže použiteľnosti a určuje dobu, dokedy je pri rýchlo sa kaziacich potravinách zaručená bezpečnosť a sú zo zdravotného hľadiska v poriadku. Nájdete ho napríklad na zákuskoch, rybách, mletom mäse, balených hubách alebo pri výrobkoch z chladiaceho pultu. Potravina sa po uplynutí dátumu spotreby (use by date / zu verbrauchen bis) nesmie ďalej predávať. Nie je bezpečné ju ani konzumovať.

Existujú aj také potraviny, na ktorých sa neuvádza žiadny dátum, ako napríklad čerstvá zelenina a ovocie, liehoviny, víno, pekárenské výrobky, ocot, soľ alebo žuvačky.

Odporúčané lehoty vychádzajú z laboratórnych poznatkov, ktoré získali nemecká a viedenská potravinová banka Tafel Deutschland a Wiener Tafel. Cieľom je obmedziť plytvanie potravín. 

Či už je na potravine vyznačený dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby, tak predajňa garantuje jej kvalitu do uvedeného dátumu. Ak potravina nemá do určeného dátumu obvyklé vlastnosti - napríklad zapácha alebo je na nej pleseň, môže zákazník požadovať výmenu a ak to nie je možné, tak vrátenie peňazí.

Prečítajte si tiež:

Jogurtové nápoje: Cukor vyhráva nad ovocím

Ovocné čaje, aj detské, sú plné pesticídov

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia