Toto robí predškolákom problémy: Patrí k nim aj ten váš?

Toto robí predškolákom problémy:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-03-14 14:30:48 |

Z najnovšej analýzy Štátnej školskej inšpekcie vyplýva, že takmer tretine detí v škôlkach chýbajú predpoklady pre správny rozvoj grafomotorických spôsobilostí a teda aj správneho písania.

Optimálny vývoj grafomotoriky je nevyhnutným predpokladom prosperovania dieťaťa po nástupe do školy a ovplyvňuje rad ďalších fyzických i kognitívnych funkcií. Podľa odborníkov je pritom skutočný stav ešte alarmujúcejší, než ako naznačuje analýza školskej inšpekcie.

Na problémy s grafomotorikou upozornila Správa o stave a úrovni pedagogického riadenia, procesu, podmienok výchovy a vzdelávania v materských školách v školskom roku 2017/2018, ktorú vydáva Štátna školská inšpekcia. Dohromady bolo sledovaných 432 tried v 155 materských školách. Analýza odhalila, že až skoro tretina detí má problém so správnym úchopom písacieho náčinia, nevyvíja ním primeranú intenzitu tlaku na podložku, prípadne zotrváva v nevhodnej telesnej pozícii vzhľadom na polohu záznamovej plochy. Správny úchop a sed pritom patria medzi základné zručnosti, ktoré by si malo dieťa osvojiť ešte pred nástupom do prvého ročníka.

Podľa špeciálnych pedagógov je situácia ešte vážnejšia

Odborníkov na diagnostiku špecifických chorôb učenia táto správa neprekvapila. „V praxi sa s nesprávnym úchopom – prípadne s inými grafomotorickými oslabeniami – stretávam pomerne často. Rodičia totiž často ani nevedia, ako má vlastne správny úchop vyzerať a aké problémy môže dieťaťu nesprávne držanie pastelky či pera v budúcnosti spôsobiť. Môžem potvrdiť, že pri hodnotení správneho držania si pritom niekedy nie sú isté ani niektoré učiteľky v materských školách. Navyše, mnohí sa mylne domnievajú, že správne držanie písacích potrieb si má žiak osvojiť až v prvej triede. To je už ale naozaj neskoro,“ vysvetľuje špeciálna pedagogička Svetlana Drábová.

V rámci rozvoja grafomotorických zručností dieťaťa je samostatnou témou správny úchop, ktorý podľa odborníčky ovplyvňuje rad ďalších funkcií. „Málokto si uvedomuje, že nesprávny, kŕčovitý úchop je úzko spojený so svalovým napätím v celom tele. Na písaní a kreslení sa totiž podieľa približne 200 svalov ruky a tela. Ruka je prepojená s orofaciálnou oblasťou, takže úchop priamo ovplyvňuje tvárové svalstvo a predovšetkým rečové schopnosti. Ak je teda ruka v napätí, stuhne nám čeľusť i jazyk a myšlienkové procesy fungujú oveľa pomalšie,“ dodáva Drábová. Špeciálna pedagogička preto rodičom odporúča dávať deťom do ruky ergonomický tvarované písacie potreby, ktoré dieťa intuitívne navedú k správnemu úchopu.

Tento rok dostanú predškoláci pri zápise ergonomické ceruzky

Práve preto budú tento rok deti pri zápise do 1. ročníka základnej školy dostávať ergonomicky tvarované ceruzky EASYgraph navrhnuté špeciálne pre predškolákov, respektíve prvákov. Za iniciatívou stojí spoločnosť Stabilo. „V priebehu marca a apríla zabezpečíme sampling ceruziek EASYgraph v rámci zápisov do 1. ročníka na 75 % základných škôl na Slovensku. Veríme, že ceruzka EASYgraph vďaka overenému trojhrannému tvaru a vyrezaným plôškam na prsty pomôže budúcim školákom k ich prvým písmenkám,“ povedala Valerie Zrubecká, marketingová špecialistka značky pre Slovensko a Českú republiku. Na Slovensku sa zápisy do 1 ročníka základnej školy pre školský rok 2019/2020 uskutočnia v termíne od 1. do 30. apríla 2019.

Prečítajte si tiež:

Takto trénujte s budúcimi prvákmi už teraz

Takto by malo dieťa držať farbičku či pero

Fotogaléria


Foto: gettyimages
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia