Keď je NIE obľúbené slovko vášho drobca: Toto potrebuje

Keď je NIE obľúbené
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-03-12 00:30:38 |

Dvojročná Terezka v cukrárni začne hádzať so šľahačkou. Prečo? Pretože si zákusok chcela pokrájať sama a mamička jej chcela pomôcť.

Pripomína vám niečo táto situácia? Väčšina mamičiek sa stretáva s podobnými reakciami svojich detí, jedná sa o klasické prejavy obdobia vzdoru. Nastupuje väčšinou pred druhým rokom a po treťom roku pomaly odznieva.

Ja sám ...

Batoľa v období vzdoru často skúša nervy svojich rodičov. Klasickými prejavmi sú túžba robiť všetko samo (zahŕňa samozrejme i aktivity, ktoré ešte nemôže samo zvládnuť) a prejavuje negativizmus voči všetkému, čo rodič zakáže. Medzi najčastejšie slovíčka v tomto období patria jednoznačne "nie nie nie" a "ja sám". A keď rodič neustúpi, nasledujú záchvaty hnevu.

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že deti v tomto období ešte nemôžu úplne správne interpretovať svoje emócie. Batoľa teda niečo rozčúli, no samo o sebe ešte tomu nerozumie. Nevie, čo sa deje a ani nie je schopné vysvetliť, prečo sa chovalo, ako sa chovalo. Ak sa upokojí, môžete sa pokúsiť o vysvetlenie, prečo sa takto nemôže správať a ako inak je možné riešiť daný problém.

Rodičia by sa preto mali snažiť predchádzať situáciám, ktoré vedú k vzniku afektu. Pozorujte teda, keď sa najčastejšie stretnete s výbuchom hnevu u svojho dieťaťa.

Je to po vyslovení zákazu? Potom sa snažte formulovať väčšinu svojich požiadaviek v pozitívnej forme, nikdy slovami začínajúcimi na predponu "nie" a "nesmieš".

Alebo sa nahnevá váš drobec vždy, keď ho vytrhnete neočakávane z nejakej činnosti? Potom sa snažte, aby boli prechody čo najviac plynulé a očakávané a vždy dieťa na zmenu pripravte.

Reakcie dieťaťa do 1,5 roka

Takto malé deti ešte nevedia úmyselne popierať rodičov. Keď nereagujú na ich žiadosti, konajú podľa svojich myšlienok a impulzov (nesnažia sa manipulovať s ostatnými). Deti si jednoducho nevedia povedať: "Chystám sa chytiť toto sklo, hoci maminka povedala, že nemôžem." Pretože ešte nerozumejú logike a zatiaľ ešte nezvládli sebakontrolu – teda pochopiť pravidlá. Takže najlepšou voľbou je odložiť zaujímavý, aj keď pre dieťa lákavý predmet.

Reakcie dieťaťa od 1,5 roka až 3 rokov

Od 18 mesiacov batoľatá začínajú chápať, že majú svoje vlastné myšlienky a pocity. Porozumejú jednoduchým pokynom ako napríklad: "Choď si po loptu." Dieťa si už v takomto útlom veku hľadá vo svete svoje miesto. Jedným zo spôsobov ako prejaviť svoju nezávislosť je vzdorovanie. Pri všetkom, čo mu poviete, vám odpovie NIE! Tento typ vzdoru je pre batoľatá veľmi typický, pretože chce mať určitú kontrolu nad svojim svetom a robiť si vlastné rozhodnutia.

Nastavte jasné limity

Ak toto vzdorovanie pretrváva, nastavte limity. Nezabudnite, najdôležitejšie je porozumieť pocitom dieťaťa. Majte na pamäti, že problémom nie sú pocity dieťaťa, výzvou je to, ako na ne reaguje. 

Pre mnohé deti je práve empatia to, čo im pomáha sa upokojiť Udržujte s drobcom očný kontakt a stále sa s ním rozprávajte, nekričte, naozaj sa len rozprávajte. Keď tento krok preskočíte, deti často zdvíhajú hlasitosť svojho kriku, aby ukázali, že sú hlasnejšie a silnejšie. A to je znak, že prichádza ten najväčší záchvat.

A ako sa zachovať, ak sa nepodarilo záchvatu predísť? Na internete narazíte na veľké množstvo rôznych rád, no pravdou je, že čo odborník, to iný názor. Zoznámte sa so spôsobmi ovládania týchto výbuchov hnevu. Otázkou však je, či tým nemôžete dieťaťu ublížiť.

Pomerne častým riešením je chladná sprcha. Je to viac-menej odskúšané riešenie. Stačí to použiť raz alebo dvakrát a po scénach ani pamiatka. U niekoho to môže fungovať bez problému, ale pre iné dieťa to môže znamenať značný šok, dieťa môže začať koktať alebo trpieť nočnými strachmi.

Metóda pevného objatia je už oveľa lepšia a hlavne nehrozia šoky.  Držte dieťa v pevnom objatí a nepustite ho, kým sa neupokojí. Dodá mu to pocit bezpečia a vedomie toho, že aj keď sa nechová vzorne, rodičia ho milujú. Na druhej strane to môže byť mätúce, že aj keď prežívajú veľký hnev, niekto ich objíma, miešajú sa pozitívne emócie s negatívmi. Stojí teda za úvahu  poskytnúť pevné objatie, až keď skončí hlavná vlna hnevu.

Ďalší pomerne zaujímavý spôsob upokojenia dieťaťa je humor a zľahčenie danej situácie. Ak je doma a po zemi rozhadzuje hračky, môžete sa k nemu pridať a urobiť to isté. Pravdepodobne mu to príde divné a samo prestane. Táto metóda funguje pomerne spoľahlivo, ale či prináša pozitívny účinok, to už je polemizujúce.

Rodičia, premýšľajte o limite, ktorý nastavíte. Niekedy sa dá hádke vyhnúť. Príkladom je jedna mama, ktorá trvala na tom, že jej 2-ročné dievčatko si musí obliecť v jesennom období tričko s dlhým rukávom. Dieťa začalo protestovať a chcelo si obliecť obľúbené tričko s krátkym rukávom. Pár minút po amoku si mama uvedomila, že celá scéna bola zbytočná. Dcérka si na tričko chcela obliecť ešte svetrík a bundu, lenže kričiaca mama ju nepočúvala. Možno teda stačí vzájomne sa počúvať a zopár nedorozumeniam dokážeme predísť. 

Prečítajte si tiež: 

Dvojročné deti: Takto s nimi komunikujte a uvidíte zmenu

Batoľa: toto je dôležité pri komunikácii s ním

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: zerotothree.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia