Pomóóóc: Mama a oco už nebudú len moji?

Pomóóóc: Mama a oco
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-03-04 13:30:32 |

Spravili ste si tehotenský test a objavili sa dve čiarky? Nával radosti vystriedajú obavy z reakcie vašej ratolesti. Ako mu túto novinku povedať? Kedy je vhodný čas?

Po oznámení, že vaša ratolesť dostane o pár mesiacov súrodenca, vás može zaskočiť jej reakcia. Môže sa stať, že staršie dieťa si zabalí medvedíka do vrecka a poberie sa k dverám. Po otázke, kam ide, vám oznámi, že si musí nájsť nových rodičov. Čo v tejto chvíli robiť?

Lekári z pediatrickej akadémie sa zhodli, že všetko závisí od veku dieťaťa. Ak máte predstavu, čo môžete očakávať, viete ho na novú situáciu a príchod najmladšieho člena rodiny lepšie pripraviť.

Keď poviete ročnému či dvojročnému drobcovi, že bude mať súrodenca, pravdepodobne úplne nebude chápať, čo sa deje. Vidí šťastných rodičov, tak aj  on sa bude tešiť. Aby sa stotožnil s tým, že bude mať bračeka alebo sestričku, začnite svoje zväčšujúce sa brucho nazývať nejakým milým slovom, napríklad „zlatíčko“. A ak sa ho bude chcieť dotknúť, za žiadnu cenu ho neodháňajte, nechajte ho pocítiť, ako dieťa v brušku kopne. Keď budete v ôsmom či deviatom mesiaci, môže svojmu súrodencovi spievať.   

Mama s ocom by sa mali so svojou ratolesťou o bábätku rozprávať čo najviac. No keď sa narodí, pamätajte, že v tomto veku (1 až 2 roky) vaše staršie dieťa ešte stále potrebuje veľa pozornosti a starostlivosti od oboch rodičov.

Rodičia trojročných a štvorročných detí, máte „zaracha“. Inak povedané, je to obdobie, kedy deti rodičov nepustia ani na krok od seba. Väčšina z nich je silno naviazaná na rodičov a má problém sa o nich deliť s hocikým. S príchodom bábätka sa môžu cítiť ohrozené a žiarliť. Ako z toho vykľučkovať čo najlepšie? Lekári z pediatrickej akadémie odporúčajú, aby ste počkali nejaký ten čas, kým sa mame nezačne črtať bruško, čo môže u vášho drobca vzbudiť prirodzenú zvedavosť. Povedzte dieťatku, že malé bábätká sú rozkošné, ale aj trochu plačlivé, keď potrebujú pozornosť.  A NEZABÚDAJTE! Dávajte dieťatku najavo, že aj po príchode jeho súrodenca ho nebudete ľúbiť o nič menej. Venujte mu pozornosť aj pri dojčení bábätka. Pritúlite si ho a bude sa cítiť vašou súčasťou. No môžu prísť aj otázky ako „Ako sa bábätko dostalo do bruška?“ a pdoobne. Deti zvyčajne majú predstavu o odpovedi, keď sa vás pýtajú. Vždy im odpovedzte primerane k veku.

Predškoláci a školáci sa síce zdajú byť už veľkí a oslávili svoje piate, šieste či siedme narodeniny, stále sú však malým dieťaťom, ktoré sa síce vie najesť, samo sa zahrať, ale stále potrebuje vašu pozornosť, opateru a lásku. Vysvetlite mu, že do rodiny pribudne súrodenec, o ktorého sa budete spoločne starať, spievať mu a bude pre neho vzorom. Vezmite dieťa na nákup hračiek či oblečenia pre očakávané bábätko. Môžete mu spoločne pripraviť postieľku.

Nezabudnite chváliť svoju staršiu ratolesť vždy, keď prejaví lásku voči novému súrodencovi. Nájdite si každý deň čas, ktorý bude len „váš“ a ktorý strávite len s vašim starším dieťaťom. Venujte pozornosť jeho/jej potrebám a aktivitám. Dávajte dieťaťu najavo, ako veľmi ho potrebujete a ako ho ľúbite. Je dôležité hovoriť s ním o novom bábätku ako o osobe s vlastnými myšlienkami a pocitmi. Vysvetlite mu, že sa s malým bábätkom nedá hrať, ale môže ho pobozkať alebo držať za ručičku a že väčšinu času trávi spaním, plačom a kŕmením.

Ako to vyzerá v štyroch krokoch?

  1. Vysvetlite dieťaťu dôvod, prečo je ďalšie dieťatko na ceste. Potrebuje vedieť, že ho v žiadnom prípade nemôže nik nahradiť.
  2. Vysvetlite, že zo začiatku bude súrodenec maličký, budete ho spolu kúpať a starať sa oňho.  
  3. Ak môžete, navštívte rodinu či priateľov s malým dieťaťom. Ukážte mu, aké je krehké a dovoľte mu sa ho jemne dotýkať. Zdôraznite, že maličké deti plačú a potrebujú veľa spať, no tiež budú potrebovať súrodenecké pohladenie a lásku.
  4. Zdôraznite, že po príchode bábätka sa z neho či nej stane veľký brat alebo sestrička a bude vzorom. Ako bude maličké dieťa rásť, bude ho učiť dôležité veci, ako jesť či počítať až do desať. Povedzte, že ten malý človiečik ho bude veľmi milovať.

​Prečítajte si tiež:

Týchto 10 pravidiel by sme mali dodržiavať pri návšteve novorodenca

Prvorodení sú najmúdrejší: Toto je dôvod


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia