Febrilné kŕče: Kedy vznikajú a ako na ne

Febrilné kŕče: Kedy vznikajú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-03-02 00:30:46 |

V období chrípok a jej podobných ochorení veľa detí bojuje so zvýšenou teplotou. A k tej sa niekedy pridružia febrilné kŕče...

Febrilné kŕče sú pomerne časté u malých detí a zvyčajne k nim dochádza v dôsledku stúpajúcej teploty. Vyskytujú sa väčšinou u detí od šesť mesiacov do päť rokov, no môžete sa s nimi stretnúť aj u väčších ratolestí. I keď na prvý pohľad vyzerajú febrilné kŕče alarmujúco a desivo, zvyčajne nezanechávajú žiadne následky na zdraví. Mechanizmus ich vzniku nie je známy a stretnú sa s nimi 3 až 4 percentá zdravých detí.

Môžu byť jednoduché alebo komplikované, pričom až v 90 percentách prípadov sa stretávame práve s jednoduchými. Netrvajú dlhšie ako pár minút, maximálne štvrťhodinu a do 24 hodín sa nezopakujú. Komplikované trvajú dlhšie, môžu sa opakovať aj do 24 hodín a dieťa sa z nich zotavuje aj vyše hodiny.

Niektorí rodičia, keď sa stanú svedkami febrilných kŕčov u svojej ratolesti, sa obávajú rozvoja epilepsie. Riziko jej vzniku v spojitosti s febrilnými kŕčmi pritom nie je až také vysoké, vyskytne sa asi u jedného z 50 detí pri jednoduchých kŕčoch a asi u jedného z 20 pri tých drobcoch, u ktorých sa vyskytnú komplikované kŕče.

 Aké sú príznaky febrilných kŕčov?

Febrilné kŕče sa najčastejšie vyskytujú podvečer medzi 17.00 a 20.00 hodinou. U väčšiny detí ide o jednoduché kŕče, pri ktorých celé telo tuhne, typické je striedanie napnutia svalov a uvoľnenia a zášklby či tŕpnutie končatín. Môže sa pridružiť aj porucha vedomia či poruchy dýchania a niektoré deti sa veľmi spotia. Zotavenie je rýchle. V prípadoch, keď sa objavia komplikované kŕče, je tuhosť tela sústredená len na jednu stranu alebo určitú časť tela, trvajú dosť dlho a zotavenie nie je také jednoduché. Poznáme aj tzv. febrálny kolaps, ktorý sa prejavuje náhlou slabosťou, úplným ochabnutím tela a triaškou.

Čo treba robiť pri febrilných kŕčoch?

Rodičia, najmä ak sa s febrilnými kŕčmi stretli prvý raz, sú zvyčajne v šoku. Prvá pomoc nie je veľmi zložitá. Liečba patrí do rúk lekára, preto treba hneď zavolať pohotovosť alebo svojho pediatra. Úlohou rodičov je udržiavať zatiaľ dieťa vo vhodnej polohe, ideálna je stabilizovaná poloha na boku na bezpečnej podložke. Vyvetrajte a ak je to možné dieťatko vyzlečte a dajte mu zábal, aby sa ochladilo a teplota klesala. Môže sa stať, že drobec začne vracať, vtedy mu vyčistite ústnu dutinu od zvratkov. V prípade, že by začalo dieťa modrieť, treba dať dýchanie z úst do úst, no to sa stáva iba vo výnimočných prípadoch.

Kŕčom nebráňte. Dieťatku neponúkajte počas nich žiadne tekutiny ani jedlo. Vyhnite sa aj snahe dostať do neho liek proti horúčke. Nevhodné je tiež dávať ho do studenej vody vo vani či sprchovať ho.

Prevencia a liečba

Obvykle sa febrilné kŕče objavia pri horúčke nad 39 stupňov Celzia, no môže sa tak stať aj pri nižšej, ak teplota stúpa rýchlo. Jedinou možnou prevenciou je mať teplotu dieťaťa pod kontrolou a ak sa už v rodine febrilné kŕče vyskytli, začať teplotu znižovať skôr.

Ak sa už kŕče vyskytli, lekári zvyčajne naordinujú Diazepam. Nie je ho však vhodné používať bežne pri teplote ako prevenciu.

Liečba febrilných kŕčov obvykle nie je nutná, nutné je však dostať pod kontrolu zvýšenú teplotu. Nezľaknite sa, ak je dieťatko po febrilných kŕčoch viac unavené. 

Prečítajte si tiež:

Často vetrajte a dbajte na čisté ruky, deti budú zdravé

Babské recepty na bežné detské choroby: Vyliečia kašeľ aj nádchu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia