Sedem holých právd o sexe po pôrode

Sedem holých právd o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-03-01 00:30:28 |

Aký je sex po pôrode? Odpoveď je jednoduchá – úplne iný než pred pôrodom. Neznamená to však, že horší. Naopak, niektoré maminy až po pôrode zistia, čo je to pravá rozkoš!

Prvý týždne po pôrode, či už vaginálnom alebo cisárskym rezom, to nebude s pohlavným stykom u vás až také ružové. Minimálne šestonedelie by ste mali nechať organizmu na zotavenie sa a zregenerovanie. Niektoré ženy sa hneď po tomto období vrhnú nanovo do sexuálnych radovánok, iným to trvá o niečo dlhšie a ďalším ešte dlhšie.

Prvý sex po pôrode býva obvykle bolestivý

Tak, tak, nezostáva nám nič iné, len sa s tým zmieriť. Je to bežné. Podľa jednej štúdie zažije bolesť pri prvom popôrodnom sexe 9 z 10 žien. A nezáleží na tom, či je to hneď po šestonedelí alebo o niekoľko týždňov neskôr.  Asi štvrtina žien konštatuje, že nepohodlie pri pohlavnom styku cíti aj rok a pol po pôrode.

Zatiaľ čo vedci predpokladali, že bolesť pociťujú skôr ženy po vaginálnom pôrode, zistili, že opak je pravdou. Ženy, ktoré porodili cisárskym rezom omnoho častejšie pociťovali bolesť pri sexe aj 18 mesiacov po pôrode. Jednoducho, nech už ste rodili tak alebo tak, hojenie rán trvá dlho a jazvy môžu byť bolestivé.

Pomocou pre vás v tomto období môže byť lubrikant. Určitá miera bolesti pri sexe je normálna, chronické nepohodlie je niečo, čo by každá mamička mala riešiť s gynekológom.


Šťastné páry majú sex raz týždenne


Počas sexu môžete mať laktáciu

Aj keď téma spájania sexu a dojčenia je ešte stále tabu, maminy by mali vedieť, že počas vzrušenia, zvlášť počas orgazmu, im môže z prsníkov začať tiecť mlieko. Ak patríte medzi ne a pri sexe vám to prekáža, vyprázdnite si prsia vopred alebo si nechajte na sebe podprsenku s tampónmi. Laktácia sa pri vzrušení dokonca môže objaviť aj u žien, ktoré nikdy nedojčili a neboli tehotné! Súvisí to pravdepodobne s uvoľňovaním hormónov, akým je napríklad oxytocín.


Sedem šialených vecí, ktoré sa dejú s vagínou v tehotenstve


Všetko je proste...trochu iné

Vaginálny pôrod neznamená, že všetko „tam dole“ sa zničilo a už nikdy to nebude v poriadku. Na druhej strane je pravdou, že pošva bude vyzerať trochu inak, bude širšia, mäkšia a voľnejšia ako predtým. Neznamená to, že sa pri sexe budete cítiť horšie ako pred pôrodom. A to isté platí aj pre zvyšok vášho tela. Deväť mesiacov vo vás rástla ľudská bytosť. Boky sú širšie, aj bradavky môžu vyzerať inak ako pred pôrodom a tiež sú citlivejšie. Postupne si na zmeny na svojom tele zvyknete a niektoré vás možno veľmi milo prekvapia.


Ktorým rodičom to najlepšie klape v posteli?


Pred sexom často uprednostníte spánok

Ak ste si pred pôrodom nevedeli deň bez sexu predstaviť, po príchode bábätka na svet sa to zmení. Rodičovstvo je nádherné, no vyčerpávajúce poslanie. Jedna štúdia zameraná na nové mamičky zistila, že vykazujú z medicínskeho hľadiska významný nedostatok spánku a prieskumy ukazujú, že únava nekončí ani vtedy, keď dieťa začne spávať celú noc. Takže, ak využijete každú príležitosť dostať sa do postele, nemusíte mať ani na sekundu pocit viny. Najviac si obľúbite tzv. rýchlovky bez dlhých predohier, maznania a nekonečných vyznaní.


Máte pred sexom v tehotenstve rešpekt?


Vždy vás môže niečo alebo niekto vyrušiť

S týmto treba rátať od narodenia dieťaťa až dovtedy, kým sa neodsťahuje od vás preč. Toto je dôvod, prečo je dobré udržiavať dobré vzťahy s príbuznými a kamarátmi, aby vám dieťa postrážili a vy aby ste sa aspoň sem-tam mohli oddávať intímnym radovánkam s partnerom. To, keď dieťa „načapá“ rodičov pri sexe, je bežná skúsenosť. Preto je potrebné deti od malička učiť, aby rešpektovali súkromie ostatných a pred vstupom do miestnosti vždy zaklopali.


10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť


Možnosť otehotnieť získava úplne nový význam

Po tom, keď máte dieťa, tehotenstvo a pôrod už nie sú abstraktné koncepty alebo možnosti, ale šanca následného tehotenstva vyplývajúca z pohlavného styku je oveľa živšia a potenciálne reálnejšia. Už viete čo je v stávke. Ak máte hrôzu z ďalšieho bábätka, vsaďte na antikoncepciu a dúfajte, že nebudete práve vy tým zanedbateľným percentom žien, ktoré aj napriek antikoncepcii otehotnejú.


Päť dôvodov, prečo mať s manželom sex každý deň


Lapanie po dychu nemusí byť až také zlé

Podľa niektorých odborníkov tehotenstvo a pôrod môžu podporiť vaginálnu svalovú kontrolu žien a tie dokážu precítiť orgazmus omnoho lepšie ako kedykoľvek predtým „Jestvujú určité dôkazy, že nervové kompresie z pôrodnej traumy môžu zvýšiť citlivosť ženského organizmu pozitívnym spôsobom," hovorí klinická sexuologička Kat Van Kirk. Po pôrode nastáva čas, keď je vhodné zamerať sa na kvalitu, a nie na kvantitu. Aj keď váš sexuálny život nie je od začiatku do konca jeden úžasný ohňostroj plný orgazmov, zhruba po roku by mala byť vaša psychika oslobodená od obáv spojených s pôrodom a sexuálny život začne byť opäť významnou súčasťou vášho života. Aj keď určitého nepohodlia pri styku sa môžete zbavovať dlhšie.

Prečítajte si tiež:

Toto je najpopulárnejší deň, v ktorom sa snažíme o bábätko

Ranný sex: Je pri ňom vyššia šanca otehotnieť?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia