Dojčenie: Nechutná či bezhranične milujúca?

Dojčenie: Nechutná či bezhranične
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Instagram
2019-02-22 00:55:36 |

Mama Yakaly Di Roma (31) je úspešná a krásna žena, mama a manželka, žije vo Walese so svojím manželom a synmi a stále ich dojčí. Je na tom niečo divné?

Na dojčení by nič zvláštne nebolo, veď je zdravé, posilňuje puto medzi mamou a dieťaťom a je to vlastne taký „elixír“ života. Na mieste je však otázka, či je naozaj nutné dojčiť štvorročného syna a chváliť sa tým. Zdá sa, že mnohé mamy si z dojčenia začali robiť skôr sebaprezentáciu a predbiehajú sa v tom, ktorá dojčí čo najstaršie dieťa a ešte lepšie, ak je to netypické a šokujúce alebo sa dá nafotiť pri nejakej činnosti - napríklad nahá vo vani či v záhrade pri cvičení jogy.

Yakali zverejnila umelecky spracované fotky, na ktorých dojčí nielen svojho novonarodeného synčeka, ale aj jeho štvorročného brata Hansa. Matka má za to, že dojčenie Hansa podporuje jeho vzťah s malým bračekom. „Dojčenie pre mňa je tak zvláštne. Vytvorilo medzi nami nezabudnuteľné puto," povedala. 

„Hans je autistické dieťa, dojčenie ho samo o sebe vie upokojiť a pociťuje pri ňom bezpečie. Pozerá sa na mňa s veľkou láskou a robí ma to šťastnou. Existuje mnoho výhod predĺženého dojčenia. Je to najprirodzenejšia vec na svete a malo by sa to brať normálne. Dojčenie nie je ľahké, je vyčerpávajúce a niekedy aj bolestivé, ale všetka tá obeta, ktorá s tým prichádza, stojí za to," hovorí Yakaly.

Lekári odporúčajú výhradné dojčenie prvých šesť mesiacov života. Ďalej je to na rozhodnutí mamy a dieťaťa, ideálne je „potiahnuť“ dojčenie spolu s prikrmovaním a neskôr pridaním klasickej stravy zhruba do druhého roku veku. Dojčiť štvrročného potomka už bežné nie je. V prípade Hansa to možno rešpektovať pre jeho autizmus, ak má Yakaly pocit, že sa pri tom cíti dobre. Chlapec dostáva normálnu stravu a mama ho dojčí dvakrát denne - raz pred škôlkou a raz pred spaním.

Zatiaľ čo manžel Christian Yakaly v dojčení oboch chlapcov podporuje, po zverejnení intímnych záberov sa ozvali mnohí kritici. „Dostala som veľa negatívnych a bolestivých komentárov, keď som zdieľala moje fotografie, no snažím sa nad to povzniesť. Nikdy som nemala v úmysle dojčiť dlhšie ako rok. Bola som nazvaná pedofilnou kvôli dojčeniu môjho syna a tiež mi bolo povedané, že robím detskú pornografiu, pretože dojčenie tak veľkého dieťaťa je ´nechutné´ a ´znepokojujúce,“ opísala.

Napriek tomu Yakaly trvá na tom, že dojčenie je zdravé a Hansa dojčiť neprestane. „Viem, že robím to najlepšie pre mojich chlapcov a budem to robiť tak dlho, ako to bude potrebné," povedala. Zároveň povzbudila ostatné mamy na celom svete, aby zachytili svoje chvíle dojčenia a zdieľali ich so svetom.   

Prečítajte si tiež:

Dojčenie: Viete, prečo je priam zázrakom aj pre vás?

Ste tehotná alebo dojčíte? Tohto sa čo najskôr zbavte

Fotogaléria


Foto: Facebook/Yakaly di Roma
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia