Žiaci si upratujú triedy aj toalety sami: Dôvod je neuveriteľný

Žiaci si upratujú triedy
Ilustračné foto
2019-02-25 00:30:52 |

Viete si predstaviť, že by si naši školáci upratovali triedy, vynášali z nich smeti a čistili toalety? V Japonsku to tak funguje a má to zmysel.

Vynášanie smeti, utieranie prachu alebo upratanie vlastnej izby – to boli úlohy, ktoré sme v detstve splnili, aby sme mohli pozerať televízor alebo ísť s kamarátmi von. Aj dnes to tak v mnohých rodinách funguje. Viesť deti k domácim prácam je podľa odborníkov jedným z dôležitých krokov pri budovaní ich samostatnosti, sebavedomia a zodpovednosti. V Japonsku však išli ešte ďalej a už prváčikovia na základných školách si sami upratujú triedy.

Kým v západnom svete môže byť takáto prax vnímaná až ako zneužívanie detí, vo východnej kultúre je to bežné a cieľom je vychovať z detí zodpovednejších a charakterných ľudí. Japonskí žiaci berú udržiavanie čistoty a pomoc ostatným ako súčasť svojho bežného života a kultúry. Treba však povedať, že prax upratovania tried žiakmi sa pomaličky zavádza aj v niektorých západných krajinách.

Motto, ktorého sa v japonskom systéme školstva držia, je jednoduché: Ak používate určitý priestor, je vašou povinnosťou a zodpovednosťou zabezpečiť jeho vyčistenie.

Udržiavanie poriadku a čistoty je dôležitou zručnosťou, ktorú nezvládajú milióny ľudí na svete. Japonci však medzi nich určite nepatria. Okrem toho, že japonské deti sa už odmalička učia upratovať, je menej pravdepodobné, že by ničili spoločný majetok, keďže sa oň musia samy starať.

Gakko Soji - prax čistenia škôl má svoje korene v budhistickom učení, ktoré vysvetľuje dôležitosť udržania čistoty vlastného tela aj nášho okolia. Štúdie tiež zistili, že neuprataná a nepohodlná miestnosť dokáže výrazne negatívne ovplyvniť myseľ. Telesná hygiena má, naopak, na myseľ pozitívny vplyv.

Čo zahŕňa upratovanie v japonských školách?

Japonské deti zametajú triedy a utierajú v nich prach, čistia školské chodby, schodiská, umývajú dvere a niekedy aj okná. V mnohých školách je ich úlohou čistiť aj spomínané toalety. To sa však týka až starších žiakov alebo stredoškolákov. Bežné sú služby v školskej kuchyni a jedálni, kde pomáhajú kuchárom pri príprave jedál a cez obed pri ich vydávaní. Samozrejme, upratujú aj jedáleň. Mnohé školy nemajú žiadne upratovačky alebo ak majú, tak majú na starosti väčšie upratovanie, ktoré deti nie sú schopné zvládnuť.

Povzbudzovanie dieťaťa, aby sa staralo o poriadok vo svojom okolí od malička ho automaticky "programuje", aby rešpektovalo svoje okolie a životné prostredie. Ukazuje mu, že komunitný problém je aj individuálnym problémom. Upratovanie školy nie je len úlohou školy - je to aj v záujme žiakov. Gakko Soji mení upratovanie na zvyk zodpovednosti. Tiež učí deti myšlienke, že žiadna práca, dokonca ani čistenie toaliet, nie je menejcenná. Táto prax tiež posilňuje tímovú prácu, lebo žiaci spolupracujú. Podporuje empatiu. Japonskí žiaci sú vychovávaní k tomu, aby nehľadeli len na svoj prospech, ale aj na spokojnosť a šťastie ľudí okolo seba.

Niet divu, že v Japonsku snáď nenájdete zamknutý bicykel na ulici. Nikto ho totiž neukradne. Ľudia sa k sebe správajú ohľaduplne aj v preplnenom metre a ak si niekde na verejnom priestranstve odložíte mobil či notebook, nikto vám ho nezoberie. Táto krajina kultivuje mentalitu rešpektu a zodpovednosti od útleho veku.

Prečítajte si tiež:

Toto považujú za dôležité pri výchove rodičia v iných krajinách

Toto obedujú v jedálňach deti naprieč svetom

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia