Strašiak menom laryngitída: Chce to chladnú hlavu

Strašiak menom laryngitída: Chce
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-03-01 15:30:00 |

Vytrhol vás uprostred noci zo sladkého spánku zvláštny štekavý kašeľ vychádzajúci z postele vášho dieťaťa? Nie, nenapadol ho nijaký nebezpečný tvor, len má asi laryngitídu.

Práve náhly nástup nepríjemného dusivého kašľa v noci rodičov najviac vystraší. V každom prípade sa však snažte zachovať chladnú hlavu, aby ste mohli upokojiť vášho drobca. Plač a krik chorobu ešte zhoršujú, lebo akútna laryngitída je vlastne zápal hrtana vírusového infekčného pôvodu. Spôsobuje opuch sliznice hrtana, hlasiviek a príklopky. Tým, že deti majú dýchacie cesty užšie, ľahšie opuchnú a ochorenie vyzerá omnoho dramatickejšie ako u dospelých. Väčšinou postihuje drobcov vo veku od jedného do šesť rokov, no aj mladších. Najviac jej prajú jesenné hmlisté dni a zimné mesiace.

Ako laryngitída vzniká?

Deti sa často ústami nadýchajú chladného vzduchu, ktorý neohriaty a zrýchlený ide priamo do dolných dýchacích ciest. Reakciou je ich zúženie alebo až úplné znepriechodnenie. Významným faktorom vzniku laryngitídy je prílišné namáhanie hlasiviek, keď naše ratolesti často kričia. Môže ju spustiť na prvý pohľad nevinné okrikovanie súrodenca, fandenie obľúbenému športovému tímu či snaha prekričať hlučných kamarátov. Zápal hrtana môže dokonca spôsobiť aj hlasný spev. Na prvý pohľad je to čudné, ale laryngitídu môže spustiť aj žalúdok vďaka refluxu, teda návratu jedla do pažeráka. Významnými faktormi sú tiež alergia fajčenie.

Príznaky laryngitídy

Zo začiatku vyzerá ochorenie ako klasické prechladnutie so suchým pokašliavaním a plným nosom. Typická je teplota do 38 stupňov Celzia, no tá sa nemusí objaviť vždy. Preto vyzerá nevinne až do momentu, keď znenazdajky, obvykle v noci, nastúpi spomínaný dusivý štekavý kašeľ a dieťa má zachrípnutý, prípadne žiadny hlas.

Prvá pomoc pri akútnej laryngitíde

1. Zvlhčovať, zvlhčovať a ešte raz zvlhčovať. Ak nemáte k dispozícii zvlhčovač vzduchu, vytvorte tzv.vlhký stan – nad detskú postieľku zaveste vhké uteráky, látkové plienky alebo plachtu.

2. Izbu vetrajte, aby do nej prúdil studený vzduch. Môžete urobiť aj také opatrenie, že dieťa zabalíte a pôjdete s ním k oknu, prípadne na balkón, terasu či úplne von. Dbajte na to, aby mu nebolo zima. Kašeľ by sa mal upokojiť.

3. Dávajte dieťatku vlažné tekutiny, nikdy nie príliš teplé ani príliš studené.

4. Skúste priložiť na krk studený olejový obklad.

5. Dajte dieťaťu pod hlavu vyšší vankúš, aby neležalo na rovnej podložke.

6. Po celý čas ratolesť upokojujte, aby neplakala. Tým sa opuch zvýrazňuje a prívod vzduchu je o to viac sťažený.

7. Ak má dieťa teplotu do 38,5 stupňa hydratujte, pri vyššej podajte antipyretiká. Ak vystúpi nad 39 stupňov Celzia alebo dieťatko modravie, navštívte okamžite lekára alebo volajte pohotovosť.

Liečba

Aj keď sa vám nočný záchvat podarí upokojiť, navštívte na druhý deň lekára. Veľmi často je potrebné podať pacientovi kortikoidy a antihistaminiká, aby sa opuchy zmiernili. Vhodnú liečbu kašľa by mal v každom prípade posúdiť odborník. Antibiotiká sa obvykle pri laryngitíde nepodávajú, nejde totiž o bakteriálnu, ale vírusovú infekciu. Obvykle sa podarí ochorenie zvládnuť v domácom prostredí od jedného do desiatich dní, asi dve percentá detí skončia v nemocnici.

Choré dieťa by malo byť v pokoji na posteli a čo najmenej rozprávať. Presne toto je ten čas, kedy by ste väčším pacientom mohli dovoliť pozerať obľúbené dévedečka či zahrať sa na počítači. Chorým  bábätkám, ktoré sa ešte nezabavia s hocičím, treba vymýšľať program tak, aby ste rozprávali hlavne vy a zaujali ich, nech čo najmenej plačú. Dbajte na to, aby bola izba často vetraná a vlhká. Ponúkajte veľa tekutín, no maximálne v izbovej teplote a ľahkú stravu s množstvom vitamínu C.

Laryngitída je potvorská aj v tom, že sa zvykne opakovať, takže prvé stretnutie s ňou pravdepodobne nebude jediným. Môžete však urobiť zopár preventívnych opatrení, aby jej výskyt bol čo najnižší. Dieťatko nikdy nevystavujte dymu z fajčenia, zvlhčujte príbytok, často vetrajte, dbajte na dostatočný prísun vitamínu C, drobcov otužujte a skúste ich krotiť, aby si často nenamáhali hlasivky hlasným kričaním. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia