Týchto 9 hračiek nemôže v detskej izbe chýbať

Týchto 9 hračiek nemôže
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-02-12 00:30:37 |

Plyšáky, bábiky, detské domčeky, autíčka, stavebnice... Deti a svet hračiek jednoducho patria k sebe.

My dospelí často zabúdame, na čo sú hračky. Hra je "práca" detstva. Prostredníctvom hry sa deti učia nové zručnosti, formujú sa ako jednotlivci, upevňujú svoje vzťahy s fyzickým svetom a zisťujú že zábava a učenie idú ruka v ruke. 

Existuje však niekoľko základných hračiek, ktoré by malo mať každé dieťa. Prinášame vám zoznam 9 základných hračiek pre dievčatá a chlapcov od predškolského veku až do 8 rokov. Ak vaše dieťa trávi väčšinu dňa v takom prostredí a „pracuje“, o jeho zdravý vývin a vývoj sa nemusíte báť.

1. Drevené kocky - obyčajné drevené kocky dostatočne veľkých rozmeroch. A k čomu slúžia? K povzbudeniu fantázie vášho drobca.

2. Lego - podporuje rozvoj jemných motorických zručností a tvorivosti.

3. Bábiky a autíčka - bábiky ako také sú skvelou hračkou pre deti. Prostredníctvom bábik si vaša malá princezná rozvíja zručnosti ako je jedenie, denná hygiena alebo prezliekanie, čo deti neuveriteľne baví. S bábikami sa dá hrať akokoľvek a vždy to je zábava. Deti milujú svoje bábiky a prostredníctvom nich sa z vašich drobcov stávajú milujúce deti, pretože deti v bábike vždy vidia človeka.

V správnej chlapčenskej detskej izbe nemôžu zase chýbaž autíčka. Spoznávajú vďaka nim svet dospelých. Trénujú si motoriku, získavajú prvé zručnosti. Študujú "vnútornosti" autíčiek.

Ak sa váš chlapec chce hrať s bábikou a dievčatko s autíčkom, nesnažte sa ich presvedčiť, že im to do rúk nepatrí. Dovoľte im spoznávať svet opačného pohlavia. Popredná anglická vedkyňa Athene Donalds dokonca tvrdí, že bábiky odvádzajú pozornosť dievčat od vývoja vo vede a preto zaostávajú v logickom myslené. Odporúča, aby sme deťom dovolili spoznávať všetky typy hračiek rovnocenne.

4. Detská kuchynka - pečiete? Nechajte piecť aj vášho drobca. Je jedno, či máte dievčatko alebo chlapčeka. Deti milujú napodobňovanie svojich rodičov a hra na kuchára im pomáha získavať komfort pri vykonávaní mnohých vecí. Že nemáte detskú kuchynku? K najbližšiemu sviatku ju určite kúpte.

5. Gumené alebo plastové zvieratká - hospodárske zvieratá, zvieratá v zoologických záhradách a nesmú chýbať dinosaury. Nielenže sa vaše deti budú hodiny hrať a vytvárať farmy či zoologické záhrady, Naučia sa tiež, čím sa aké zvieratko živí a aké zvuky vydáva.

6. Umenie – vodové farby, fixky, ceruzky či pastelky. Deti majú mnoho možností k maľovaniu. A čo je najlepšie? Kúpte domov igelitový obrus, ktorý bude určený len k maľovaniu. Vezmite svoje ratolesti, vodové farby, štetec, dostatočne veľký papier a začnite s otlačkami detských dlaní.  Pre deti parádna zábava a pre vás z tejto chvíle ostane krásna spomienka.

 

7. Domček pre bábiky – samozrejme, aj bábiky potrebujú svoje bývanie. Každá bábika symbolizuje niekoho z rodiny. Domček musí byť dostatočne veľký a dostatočne priestranný, aby sa deti mohli v domčeku poriadne pohrať. Aj napriek tomu, že v dnešnej  dobe sú takéto domčeky nesmierne drahé, druhú hypotéku si brať nemusíte. Zožeňte niekoľko veľkých škatúľ, vyrežte okná a dvere, ozdobte steny, zo starších látok spravte koberce a závesy. Nábytok sa dá kúpiť zvlášť a podstatne lacnejšie ako celý domček.

8. Hudobné nástroje – pustite dieťa do kuchyne a nájde tam tie najlepšie hračky na svete v podobe hrncov „bubnov“ a lyžicami či vareškami si bude do nich mlátiť jedna radosť. A k čomu to je dobré? Objaví v sebe hudobný talent.

9. Pomôcky na cvičenielopty, švihadlá, odrážadlá, kolobežky, bicykle... Skákanie, behanie či korčuľovanie. Pohyb je pre vaše ratolesti veľmi dôležitý a investovať do športových potrieb nikdy nie je zbytočné.. 

Niekoľko rád na záver. Pamätajte, že hra je "práca" detstva. Dobré hračky pomáhajú deťom naučiť sa nové zručnosti. Keď vyberáte hračku, spýtajte sa sami seba, či je to hračka ozaj pre dieťa alebo pre vás. Vždy sa snažte kúpiť pre drobcov také hračky, ktoré budú formovať ich zručností, identitu a vzťahy. K rodičovstvu patrí aj hranie sa s deťmi. Tak príjemnú zábavu.

Prečítajte si tiež:

Top kritériá pre výber hračiek pre deti: Toto je najdôležitejšie

Upratovanie detskej izby: Takto sa to deti naučia

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia