Päť spôsobov, ako vám bábätko hovorí: "Milujem ťa"

Päť spôsobov, ako vám
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-02-17 00:30:00 |

Prvé dni po príchode z pôrodnice sú viac ako hektické a únava nemá konca. No keď sa drobček na vás pozrie svojimi očkami, viete, že to za to stojí.

Vyjadrenie lásky v takom útlom veku nie je pre drobčeka jednoduché, ale aj tak vám ju ukáže. Ako? Odborníci tvrdia, že práve toto sú prejavy lásky vášho bábätka.

1. Počúva vás

Maličké bábätko otáča hlavičku tým smerom, odkiaľ počuje hlas osoby, ktorú už pozná. Áno, pozná vás po hlase. Už v dvadsiatom týždni tehotenstva vaše bábätko počuje vás ako mamu, svojho otecka, súrodencov a kohokoľvek iného, kto sa muu prihovorí. Dokonca drobec počuje aj psíka, ktorého máte na dvore. Pediatrička Michelle Ponti v Londýne hovorí, že je veľmi dôležité, aby sa rodičia počas tehotenstva rozprávali s bábätkom a čítali mu rozprávky. A keď sa narodí, automaticky otočí hlavičku k vám. „Aj keď nemôže hovoriť, komunikuje s vami pohľadom,“ vysvetľuje Claire Watsonová, psychoterapeutka z Toronta.

2. Sleduje vašu tvár

Existuje štúdia, ktorá hovorí, že už bábätko v dojčenskom veku vie rozpoznávať výraz tváre. Podľa odborníčky sa na vás tak pozerá, aby zistilo, či vám môže veriť. „Dieťa vysiela signály a na tieto signály chce emocionálnu odpoveď," hovorí. Keď odpovedáte pohľadom a pozeráte sa s náklonnosťou, vytvárate spojenie medzi vami a vašim drobčekom. Keď sa navzájom pozeráte do očí, tým ho učíte dôverovať vám a rozvíjate medzi sebou pevný vzťah.

Bohužiaľ, sú aj takí rodičia, že na dieťa nehľadia so všetkou láskou a v dieťaťu sa nerozvinie pocit dôvery. „Aj keď sú dobre nakŕmené či prebalené, deti potrebujú emocionálne spojenie,“ hovorí Watson.  

3. Vôňa a tlkot srdca

Bábätko sa učí rozpoznať vašu špecifickú vôňu, a to už od narodenia. Deti sa snažia rozvíjať svoje emocionálne väzby už od prvej minúty života. A podľa Watsonovej tlkot matkinho srdca a jej pohyby sú vryté do mozgu dieťaťa už pri narodení a v jej náručí sa cíti mimoriadne bezpečne. Takže, ak sa vaše dieťa vo vašom náručí uvoľní, je to spôsob, ako vám chce povedať, že vás miluje a dôveruje vám.

4. Pri svojom „rozprávaní“ pozerá vždy na vás

Hoci nerozumiete, čo vám drobec hovorí, význam jeho „rozprávania“ je jasný. Potrebuje vás. Podľa Watsonovej toto dojčenské „rozprávanie“ je len ďalší spôsob, ako upriamiť na seba pozornosť, spôsob ako sa deti pokúšajú rozvíjať svoj vzťah s vami. Tým, že reagujete na jeho signály, rozvíjate spôsob komunikácie, čo je pre vaše dieťa nesmierne dôležité a posilňuje to váš vzťah.

5. Usmieva sa na vás

Prvý úsmev vášho drobca nespôsobujú len prdíky. Watsonová hovorí, že dieťa vie rozoznať, keď sa rodičia usmievajú. „Keď sa usmievate na vášho drobca, vie to. Takže aj keď prvý alebo druhý úsmev môže byť v skutočnosti vyvolaný plynatosťou, tie ďalšie môžu byť skutočné," vysvetľuje. 

Rovnako ako pri každom vzťahu, ak chcete aby vám váš drobec ukázal, že vás miluje, dajte mu aj vy vedieť, že ho milujete. Ako hovorí Watsonová: "Rodičia, ktorí sa zamilujú do svojich malých detí, majú deti, ktoré sa zamilujú do svojich rodičov."

Prečítajte si tiež:

7 vedeckých dôkazov, čo dokážu bábätká

Takto vyzerá jedno z najväčších bábätiek na svete

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia