Prvorodení sú najmúdrejší: Toto je dôvod

Prvorodení sú najmúdrejší: Toto
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-31 09:30:13 |

Je to tak aj u vás? Ak nie, ide skôr o výnimku. Vo väčšine rodín totiž má zvyčajne najstarší zo súrodencov výnimočný intelekt a talent. Veda má na to odpoveď.

Vedci naznačujú, že naše poradie narodenia a poradie narodenia našich detí má veľa spoločného s inteligenciou a ďalšími schopnosťami. Vychádzajúc z výsledkov štúdie univerzity v škótskom Edinburghu z roku 2017 možno konštatovať, že starší súrodenci vykazujú vyššiu úroveň myslenia než mladší a to vďaka mentálnej stimulácii od rodičov. V rovine emocionálneho vývoja však experti rozdiely nezistili. V rámci štúdie sledovali vyše 5 000 súrodencov od narodenia do 14 rokov veku. Každé dva roky testovali ich IQ rôznymi spôsobmi a ukázalo sa, že čím sú prvorodení zo súrodencov starší, tým dosahujú lepšie výkony v kognitívnej oblasti.

Čo je to vlastne "efekt poradia narodenia"?

Ako sa píše na stránke brightside.me, podľa odborníčky Meri Wellace má rodový poriadok na prvorodených, stredných aj najmladších súrodencov obrovský vplyv.  Zatiaľ čo prvorodení sú intelektuálne na vysokej úrovni, často bojujú s rodičovským takom na ich dokonalosť. Najmladší majú pomyslenú výhodu v tom, že rodičia nevenujú až toľko pozornosti, pokiaľ ide o ich úspechy a sú k nim zhovievavejší. Stredné deti to majú relatívne najťažšie – často sa cítia osamelé a nepovšimnuté. Kým totiž na najstarších rodičia tlačia a najmladším tolerujú viac prehreškov a neúspechov, strední sú niekde medzi tým.

Pri prvom dieťati majú rodičia obvykle množstvo energie, venujú im maximum času, hrajú sa s nimi, čítajú im, rozvíjajú ich všemožnými spôsobmi a snažia sa o akúsi dokonalosť. Robia to skôr neuvedomelo, no dieťa je pod tlakom. Keď sa prvorodené dieťa stane „jedným z detí“, nielen jediný dieťaťom ako to bolo dovtedy, príde k zmene. Keďže rodičia sú viac zaujatí novorodencom, začína sa cítiť opustené. Na prekonanie tohto pocitu ho rodičia zapoja do starostlivosti o mladšieho súrodenca, čo vedie k tomu, že veľmi skoro preberá na seba rodičovské povinnosti. To je podľa Wellace jedným z veľmi častých dôvodov, prečo sa najstaršie dieťa stáva najmúdrejším a vyspelým na svoj vek.

Ako sa to môže zmeniť?

Vzhľadom na to, že akademický a intelektuálny úspech je priamo ovplyvnený pozornosťou a náklonnosťou rodičov, mali by sme si uvedomiť, že deti, ktoré nemajú toľko rodičovskej interakciu a netrávia spolu s nimi toľko času, vykazujú slabšie študijné výsledky a majú nižšie IQ. Keď poznáme nedostatky v našich rodičovských zručnostiach, môžeme to zmeniť. Začnime tým, že prestaneme na najstaršieho súrodenca tlačiť k dokonalosti a rozdelíme pozornosť medzi deti rovnomerne. Dôležitá je tiež otvorená komunikácia a spolupráca.

Prečítajte si tiež:

Takto osobnosť dieťaťa formuje poradie, v akom sa narodilo

Toto je 9 dôvodov, prečo sú mladší súrodenci iní ako starší

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia