Maminy, vyskúšajte horúce peklo, Bikram jogu: Toto sú jej benefity

Maminy, vyskúšajte horúce peklo,
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-30 07:30:55 |

Milujete jogu? A čo tak horúca joga? Dnešné mamy musia byť v tomto svete všetkým, na čo si ich ratolesti zmyslia. Nabite sa!

Musíte byť nielen mamou, ale aj najlepšou kamarátkou, upratovačkou, kuchárkou, učiteľkou, kaderníčkou, psychologičkou, lekárkou, tanečníčkou či umelkyňou. Byť mamou je ozaj náročné poslanie. A preto si každá jedna zaslúži minimálne hodinku pre seba. A čo je lepšie, ako sa uvoľniť pri Bikram joge? Po deväťdesiatich minútach v 42 stupňovej horúčave so "smrťou v očiach" to stojí za to a budete opäť plná energie!

Horúca joga alebo Bikram joga je celkom spornou témou vo svete fitness. Zatiaľ, čo niektorí ľudia prisahajú, že ich Bikram joga zmenila k lepšiemu, iní hovoria, že joga v horúcom prostredí nie je ničím iným, iba trikom. Čo na to odborníci? To, čo povedali, znelo prekvapivo, až neuveriteľne.

1. Môže zvýšiť vašu flexibilitu viac než iné formy jogy

Flexibilita je zjavným prínosom pre všetkých typoch jogy, tak prečo to špeciálne pripomínať pri Bikram joge? Podľa odborníčky vo svete fitness, Christiny Bullockovej, teplo urýchľuje proces uvoľnenia svalov na celom tele, čo znamená, že teplo umožňuje svalom dosiahnuť vyššiu flexibilitu bez rizika zranení. Horúca joga je neuveriteľne užitočná pre športovcov, trénerov, tanečníkov a pre každého, kto sa snaží zlepšiť a jemne doladiť svoju pružnosť. No bikram jogu nepoužívajte ako zámienku na pretiahnutie. Rovnako ako všetky ostatné formy jogy, aj pri horúcej joge je dôležité mať na pamäti „všetko s mierou“.

2. Detox

Ďalšou skvelou výhodou horúcej jogy je celkový detox tela. Pot z horúcej jogy je úplne iný ako pot z cvičebného tréningu. Byť v prostredí, ktoré je teplejšie ako telo samotné, zvyšuje  vnútornú teplotu a teplotu pokožky, čo podporuje prietok krvi do kožných buniek. Potenie je tiež skvelý spôsob, ako zbaviť telo nadbytočnej vody a soli. Navyše sa polemizuje, že sa vo vašom pote môžu nájsť malé čiastočky environmentálnych chemikálií a iných znečisťujúcich látok. Okrem toho, potením otvárate kožné póry a zbavujete sa tak špiny, ktorá póry upcháva.

3. Žiarivá pokožka

Každý vie, že keď pracujete, zvyšuje sa srdcová frekvencia a tým krvný obeh. Zvýšený obeh znamená viac krviniek a kyslíku, ktorý prichádza do kontaktu s pokožkou. To znamená, že akékoľvek cvičenie, od behu až po jogu či pilates, môže zanechať vašu pokožku prirodzene žiarivú. No podľa prieskumu pri „teplom“ tréningu či joge sa zvyšuje cirkulácia krvi ešte viac. Mohlo by to vysvetliť, prečo toľkí ľudia doslova prisahajú, že jedna 60-minútová horúca jogová spôsobí, že ich pokožka ostane svieža, bez potreby make-upu.

4. Milé dámy, chudnutie začína

Možno si myslíte, že joga je príliš pomalá či jemná na to, aby ste schudli, no opak je pravdou. Rôzne pózy, ktoré musíte udržať a k tomu ešte vysoká teplota... 90-minútová Bikram joga vám pomôže spáliť až 1000 kalórií. Navyše, rôzne postoje v bikram joge sú prínosom pre váš tráviaci a endokrinný systém, ktorý urýchľuje váš metabolizmus.

5. Zdravé srdce

Štúdie ukázali spojitosť medzi dlhými pobytmi vo vyhrievaných miestnostiach a znížením rizika hypertenzie, ktorá je inak známa ako vysoký krvný tlak a ten je spojený s ochorením srdca. Hoci vedci nie sú schopní vysvetliť prepojenie medzi teplom a zdravým krvným tlakom, horúca joga je príkladom v praxi.

6. Čistá hlava

Máte plnú hlavu „zoznamov“? Čo spraviť, kedy spraviť, čo uvariť, čo deti, kedy majú narodeniny a čo im kúpiť? Áno, takýto pomyselný zoznam má snáď každá žena. A aj na toto pomôže horúca joga. Ako? Uprostred horúcej hodiny jogy nemyslíte na to, čo treba spraviť. Horúca joga je skvelý spôsob, ako sa zbaviť svojho „zoznamu“ úloh a jednoducho ostať v prítomnosti.

7. Náladička

Ako vieme zo štúdií, vďaka horúcej joge sa vám zlepší aj nálada. Tí, ktorí trpia depresiami, môžu vďaka horúcej joge zapáliť svoj vnútorný oheň, vyčistiť a uvoľniť stagnujúcu energiu a stimulovať vášeň. Dlhotrvajúce potenie je skvelý spôsob, ako podporiť endorfíny a tiež vám dodá pocit pokoja.

Stručne povedané, horúca joga je skvelá voľba pre ľudí, ktorí chcú prepojiť svoju myseľ a telo. No nezabúdajte na jednu dôležitú a zásadnú vec. Pred cvičením aj pri cvičení bikram jogy PITE! Než pôjdete na lekciu, rozhodne vypite priebežne minimálne liter a pol vody. Ide o to, aby sa vám voda dostala do organizmu, nielen do žalúdka. Pri cvičení sa potom môžete lepšie vnútorne ochladzovať. So sebou si vezmite určite ďalší liter a pol, pokojne aj viac. A ak vyrážate prvýkrát, zjedzte pred cvičením niečo sladké, glukózu budete potrebovať.

Ak sa rozhodnete skúsiť horúcu jogu a máte zdravotné problémy, určite to skonzultujte s ošetrujúcim lekárom.

Prečítajte si tiež:

8 tipov od vojvodkyne zo Sussexu pre budúce mamy

Popri cvičení jogy dojčí svojho drobca: Čo vy na to?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia