7 vedeckých dôkazov, čo dokážu bábätká

7 vedeckých dôkazov, čo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-04-10 19:30:00 |

Bábätká sú rozkošné, majú tendenciu veľa plakať a tiež majú len veľmi malú kontrolu nad svojimi telesnými funkciami. Ale veda hovorí, že je toho omnoho viac!

Tu je sedem fascinujúcich vecí, ktoré by ste mali vedieť o malých ľudkoch, ktorí ani netušia ako sa volajú...

1. Dokážu rozlíšiť dobro a zlo

V jednom experimente predviedol bábkar deťom bábku mačky, ktorá sa snaží otvoriť okno a príde k nej bábka v tvare zajačika v zelenom tričku. Ten mačke s oknom pomohol. Potom scénu zopakoval, len zajačik mal oranžové tričko. Ten okno kruto zabuchol a utiekol preč. Zo štúdie vyplynulo, že viac ako 80 percent detí mladších ako 24 mesiacov dalo prednosť bábke s dobrým správaním – ochotnému zajačikovi v zelenom tričku. Pri pokuse s trojmesačnými bábätkami sa počet tých, ktoré siahli po „dobrej“ bábke, zvýšil až na 87 percent.

2. Dokážu sa ovládať

Štúdia zverejnená vlani v odbornom časopise Kognitívny vývoj si všímala 150 detí vo veku 15 mesiacov. Drobci sledovali demonštráciu používania  hračiek vydávajúcich hluk. Počas ukážok vošiel do miestnosti iný dospelý človek, ktorý sa na hluk hneval. Po demonštrácii boli deti vyzvané, aby sa s predvádzanými hračkami zabávali.

Jedna skupina zostala pod dohľadom dospelého a druhá nie. Deti bez kontroly sa bez váhania začali hrať, ale v druhej skupine odhodlanie k hraniu sa trvalo dlhšie a potom, aj keď sa začali hrať, robili to inak ako im bolo demonštrované. Znamená to, že sa snažili prispôsobiť svoje konanie tomu, aby zabránili hnevu dospelého, ktorému sa hluk nepáčil.

3. Rozlišujú rodný a cudzí jazyk

Deti už krátko po pôrode dokážu rozdiel medzi zvukmi v ich jazyku a cudzej reči. Výskumníci zo Švédska aj Ameriky študovali 40 novorodencov prostredníctvom elektronických cumľov prepojených s počítačom. Keď bábätká počuli zvuky v cudzom jazyku, cmúľali cumeľ omnoho intenzívnejšie a dlhšie ako keď počuli ich rodný jazyk.

4. Reagujú na emócie ostatných

V čase, keď majú bábätká 5 mesiacov, sú schopné vnímať aj pocity ostatných. V štúdii spred dvoch rokov sledovali experti reakcie dvadsiatich päťmesačných a dvadsiatich 3,5-mesačných detí na sledovanie monitorov, na ktorých sa raz objavilo video s usmiatym dieťaťom a raz zase so zamračeným. Potom si vedci prehrali záznamy s reakciami detí na obidva obrázky.

Pri sledovaní a počúvaní šťastného dieťaťa sa päťmesačné ratolesti usmievali a pri sledovaní zamračeného sa tiež mračil, odvracali a boli skôr smutné. Mladšie bábätká vo veku 3,5 mesiaca boli menej úspešné a nedokázali na emócie detí na obrazovke reagovať.

5. Vnímajú viac slov od mamy ako od otca

Nedávna štúdia publikovaná v časopise Pediatria zistila, že deti reagujú na slová od mamy intenzívnejšie ako na slová od otca. Všetky deti zapojené do štúdie počuli trikrát viac slov od mamy než od otca. Jedným z vysvetlení je to, že výška tónu maminho hlasu alebo jej blízkosť je pre deti viac stimulujúca

6. Sú schopné učiť sa znakovú reč

Aj keď deti väčšinou v prvom roku života nehovoria a do dvoch rokov je ich slovná zásoba veľmi obmedzená, majú impozantnú schopnosť rozvíjať od veku 6 mesiacov znakovú reč. Po tom, ako si doktor Joseph Garcia všimol, že deti jeho nepočujúcich priateľov komunikujú s rodičmi posunkami, vytvoril program „Znakujeme s dieťaťom“, ktorý je známy aj u nás.

7. Dokážu čítať z pier

Štúdia z roku 2012 ukázala, že deti dokážu čítať z pier. Vedci z floridskej univerzity pozorovali 180 detí vo veku 4, 6, 8, 10 a 12 mesiacov a študovali ich správanie, keď im ukázali videá s rozhovormi dospelých. Experiment ukázal, že deti vo veku asi 6 mesiacov sa prestávajú pozerať do očí dospelých a zamerajú sa na ich pery. Takže, až budete nabudúce v prítomnosti malého dieťaťa, bude potrebné dať si väčší pozor na to, čo hovoríte.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia