Pripravte deti na nečakané situácie: Toto ich naučte!

Pripravte deti na nečakané
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-27 07:30:38 |

S deťmi treba hovoriť aj o nepríjemných veciach. Vek starých rodičov sa zvyšuje, pretože aj deti sa nám rodia vo vyššom veku. Vnúčatá sa niekedy stanú svedkami nezvyčajnej situácie,.

Vo výnimočných prípadoch môže prísť babke alebo dedkovi zle, odpadne, dostane infarkt alebo mŕtvicu. Čo potom, keď možno jediným potenciálnym záchrancom je práve dieťa?

1. Nacvičte si telefonát

Dnes je bežné, že 5-ročné deti ovládajú mobilný telefón. Nie je na škodu, keď sa dieťa vie dostať k posledným prijatým alebo volaným hovorom. Je vysoko pravdepodobné, že sa dovolá príbuznému alebo niekomu známemu – napríklad aj vám, rodičom. Ak máte dieťa u babky „na strážení“, určite ste boli predtým v telefonickom kontakte.

Pri starších deťoch si už môžete nacvičiť aj telefonát na tiesňovú linku. Ideálny spôsob je samozrejme – hra. Zahrajte sa na záchranárov! Dieťa tým nevyplašíte a môže sa mu to raz zísť. V prípade, že dieťa zvládne samo zavolať na linku záchrany (155), budú sa ho pýtať:

- čo sa komu a kedy stalo,

- adresu / miesto kde sa to stalo a kam treba sanitku vyslať

- základné informácie o pacientovi a o volajúcom.

2. Dýcha?

To, či pacient dýcha, zistíme pomerne ľahko a tento najjednoduchší spôsob sa dá bez problémov vysvetliť aj deťom. Stačí k ústam a nosu priložiť zrkadlo alebo mobilný telefón a sledovať, či sa plocha (zrkadlo alebo displej telefónu) zarosí. Prípadne sledovať, či sa zdvíha hrudník.

Keď pacient nedýcha, treba začať s resuscitáciou – táto činnosť je náročná aj pre dospelého a nemožno očakávať, že by ju zvládlo dieťa samo. Dôležité je, aby nespanikárilo, aby vedelo, že musí vyhľadať pomoc, napríklad u susedov. Deťom treba určite povedať, aby sa pokúsili vyhľadať  pomoc – napríklad u najbližších susedov. V tejto súvislosti je vhodné nacvičiť si s deťmi zamykanie a odomykanie bytu. Hoci sa to nezdá, pre 6-ročné dieťa nie je úplne jednoduché odomknúť kľúčom dvere zamknuté na dva západy, aj keď pre dospelých je to samozrejmosť. Upozornite starších príbuzných, aby nenechávali kľúč zvnútra zámku, pokiaľ nemajú špeciálny zámok, ktorý možno odomknúť aj zvonka.

3. Stabilizovaná poloha

Nejde o nič náročné, ale pritom to môže veľmi pomôcť. Vyskúšajte si ju s deťmi na bábike, väčšom plyšákovi alebo na súrodencovi. Hlavne z toho treba urobiť „zábavu“, nestrašiť dieťa, ale príjemným a citlivým spôsobom mu ukázať jednotlivé úkony z obrázkov:

Mali by ste vedieť...

Záchranári sa zhodujú v tom, že aj nedokonalá prvá pomoc je lepšia ako žiadna. Ak váš príbuzný už raz v živote prekonal infarkt myokardu alebo cievnu mozgovú príhodu, môže sa stať, že sa s tým stretne opäť. V takom prípade je priam nutné, aby ste o tom s deťmi hovorili, pre prípad, že sa s príbuzným ocitnú osamote. Jeden z 10 pacientov prekoná infarkt opakovane v priebehu jedného roka a do dvoch rokov sú to už 2 z 10.

Mal váš otec/mama infarkt či náhlu cievnu príhodu? Riziko, že sa vráti, je veľké, nepodceňujte ho. Dohliadnite, aby člen rodiny užíval lieky, ktoré mu predpísal lekár. Pacienti po stabilizovaní hladiny cholesterolu často svojvoľne vysadia liečbu v domnienke, že ich už nepotrebujú. Uistite sa, že si príbuzný pravidelne necháva testovať hladinu cholesterolu u svojho lekára. Infarkt, mozgová mŕtvica a ateroskleróza sú zapríčinené najmä vysokou hladinou cholesterolu v krvi. S ich znižovaním pomáha pacientom aj najmodernejšia biologická liečba. Jej výhodou je okrem vysokého potenciálu na znižovanie hladiny cholesterolu minimum vedľajších účinkov, šetrenie času a komfort pacienta, pretože ponúka možnosť aplikácie lieku v pohodlí domova. Špecifická imunomodulačnú liečba preukázateľne znižuje riziko ďalšej mozgovej príhody či infarktu.

Príznaky pri infarkte myokardu:

- dlhotrvajúca tlaková, pálivá či zvieravá bolesť na hrudníku (trvajúca viac ako 15 minút), ktorá pretrváva aj po ukončení záťaže a po podaní nitroglycerínu pod jazyk

- bolesť vystreľuje do ľavého ramena, krku až dolnej čeľuste, do krížov či brucha

- prítomné je aj potenie, náhla nevoľnosť, závrate, dušnosť, slabosť

Príznaky náhlej cievnej mozgovej príhody:

- niekoľko minút trvajúca porucha hybnosti  niektorej končatiny

- porucha reči a zhoršená artikulácia

- strata schopnosti produkovať správne slová, vyjadrovať sa

- môže byť prítomná aj chvíľková strata videnia, rozmazané videnie, zdvojené videnie

- záleží od toho, ktorá strana mozgu je postihnutá: ak je poškodená pravá hemisféra, postihnutá je ľavá časť tela, ak je poškodená ľavá hemisféra, poškodená je pravá časť tela plus je prítomný pokles ústneho kútika

Prečítajte si tiež:

Týchto 6 pravidiel prvej pomoci by mali deti poznať

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia