10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť

10 najčastejších chýb, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-27 13:30:00 |

Niekedy nepomôže nič, inokedy je snaha splodiť bábätko korunovaná dlhý čas neúspechom len preto, lebo sa snažíme až priveľa alebo primálo. Ktoré chyby sú tie najčastejšie?

Veru, je to ako zákon schválnosti - čím viac túžite po bábätku, tým menej sa vám darí. Mesiac čo mesiac s nádejou čakáte a namiesto radosti prežívate nanovo sklamanie. Ak sa snažíte dlhši ako rok, je na čase poradiť sa s odborníkom. V každom prípade sa však uistite, že nerobíte niektorú z týchto najbežnejších chýb, ktoré nám často stoja v ceste, aj keď si to neuvedomujeme. 

Málo sexu

Vo viere, že ak si necháte pohlavný styk len na obdobie tesne pred ovuláciou a počas nej, bude mať partner spermií viac, budú oddýchnuté a vy zvýšite šancu na počatie bábätka, sexujete naozaj iba dva-tri dni do mesiaca? Podľa odborníkov nerobíte dobre. Upozorňujú, že žena môže ľahko prehliadnuť plodné dni alebo si zle vyráta ovuláciu a premešká reálnu šancu otehotnieť. Lepšie je mať sex častejšie a niekoľko dní pred ovuláciou mu venovať ešte väčšiu pozornosť. 

Príliš veľa sexu

Niektoré páry si myslia, že čím viac budú sexovať, tým ľahšie žena otehotnie. No ani preháňať to s pohlavnými stykmi nie je najmúdrejšie. Hoci častý sex nijako neovplyvní kvalitu a množstvo spermií ako sa mnohí domnievajú, dennodenné pohlavné splynutie môže mať za následok „vyhorenie“ jedného z partnerov alebo aj obidvoch a začnete sex vnímať skôr ako fušku s cieľom splodiť bábätko, než ako príjemné chvíle strávené spolu. Výsledkom môže byť odmietanie pohlavného styku buď jedným alebo druhým partnerom či obidvomi a teda premárnená príležitosť otehotnieť. Aj v tomto sa potvrdzuje staré známe, že všetkého veľa škodí.  

Pohlavný styk v tej istej polohe

Možno ste aj vy počuli, že poloha „na misionára“ je najlepšou pozíciou na otehotnenie alebo že po sexe je potrebné vydržať nejaký čas v ľahu na chrbte s nohami vystretými hore.  V skutočnosti, nech ste pri pohlavnom styku hore vy či partner alebo či sa rozhodnete pre akúkoľvek bláznivú polohu napríklad na hlave, výsledok bude rovnaký. Keď muž ejakuluje, spermie vplávajú priamo do hlienu krčka maternice a do vajcovodov, čo trvá niekoľko sekúnd bez ohľadu na polohu pre sexe. Takže – pokojne zabudnite na misionára a bavte sa.

Predpoklad, že problém je v žene

Keď sa páru nedarí počať bábätko, mnoho ľudí automaticky hľadá problém v žene. Muži sú náchylnejší presvedčiť sami seba, že u nich problém určite byť nemôže. Súčasná realita je však taká, že v 40 percentách je príčina neplodnosti u ženy, v 40 percentách u muža a v 20 percentách ide o nevysvetliteľné dôvody. Ak sa páru nedarí splodiť bábätko viac ako rok, mali by odborníkov navštíviť obaja partneri.

Zlé načasovanie ovulácie

Poznať svoj ovulačný cyklus môže byť veľmi ťažké. Mnohé ženy sa riadia pravidlom, že ovuláciu majú na 14. deň od prvého dňa poslednej menštruácie. Tak to však nie je. Dĺžka cyklov sa líši, preto ovuláciu nemá žena každý mesiac v rovnakom čase.

S istotou nemožno určiť ovuláciu ani pomocou príznakov. Pošvový výtok typický pre predovulačné obdobie si možno pomýliť s bežným výtokom a podobne. Namiesto hádania je lepšie v období, keď sa snažíte otehotnieť, vsadiť o ovulačné testy, ktoré sú určite presnejšie.

Pohlavný styk iba v deň ovulácie

Vajíčko prežíva po ovulácii iba 12 až 24 hodín. Ak si ju zle vyrátate, ale aj keď nie, máte iba 12-hodinovú príležitosť otehotnieť. Omnoho významnejší je pohlavný styk dva až tri dni pred ovuláciou. Keďže spermie prežívajú 3 až 5 dní, sex niekoľko dní pred ovuláciou zvýši podľa odborníkov šance na otehotnenie.

 Používanie lubrikantov

Komerčne vyrábané lubrikanty negatívne ovplyvňujú pohyblivosť spermií. Ak to u vás inak nejde, uprednostnite spermie-friendly lubrikanty alebo "prírodné „mazivá“ – bezpečne môžete použiť olivový olej, detský olej alebo klasický rastlinný olej a účinné a neškodné sú dokonca aj vaječné bielka.

Vyhľadávanie odbornej pomoci príliš zavčasu

Po dvoch alebo troch mesiacoch neúspešného snaženia sa prichádza snáď u každého k ľahkej frustrácii. V skutočnosti to však nie je nič výnimočné a bežať hneď k lekárovi je zbytočné. Aj za ideálnych podmienok u dokonale plodných párov môže otehotnenie trvať niekoľko mesiacov. Ak ste mladšia ako 35 rokov, máte pravidelný cyklus a nemáte výraznejšie zdravotné problémy, počkajte zhruba rok. Ak ste staršia a máte aj nejaké problémy, ako napríklad nepravidelný cyklus a podobne, navštívte odborníka skôr.

Zbytočné odkladanie návštevy u odborníka

Aj v tomto prípad platí, že treba nájsť tú správnu mieru. Kým mladšie ženy bez zdravotných problémov by mali pri neúspešných pokusoch otehotnieť počkať s návštevou u odborníka zhruba rok, v iných prípadoch je včasnejšia návšteva lepším ťahom ako to odkladať. Žena nad 35 rokov by mala vyhľadať špecialistu najneskôr po šiestich mesiacoch neúspešného snaženia. Dlhšie by s návštevou u neho nemali váhať ani mladšie ženy, ktoré majú nepravidelný cyklus, prekonali v minulosti pohlavne prenosnú infekciu, mimomaternicové tehotenstvo, zápalové ochorenie alebo mali iné zdravotné problémy, ktoré môžu mať vplyv na plodnosť alebo tehotenstvo. V takýchto prípadoch je často vhodné navštíviť odborníka ešte predtým ako sa o bábätko začnete snažiť a potom byť s ním v pravidelnom kontakte.

Zanedbávanie celkového zdravotného stavu

Mnoho párov, ktoré sa snažia splodiť bábätko, sa tak intenzívne zamerajú na svoje reprodukčné zdravie, že celkový zdravotný stav úplne zanedbávajú. Okrem stavu krčka maternice u ženy či kvality spermií u muža je dôležité venovať pozornosť zdravotnému stavu všeobecne. Hmotnosť, fajčenie, stres či lieky môžu mať na plodnosť rovnako veľký vplyv. Pred tým, než sa budete o bábätko pokúšať, je preto vhodné absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára.

Prečítajte si tiež:

Toto je najpopulárnejší deň, v ktorom sa snažíme o bábätko

Ranný sex: je pri ňom vyššia šanca otehotnieť?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia