Soplíky útočia, zbavte sa ich

Soplíky útočia, zbavte sa
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-01-11 14:30:09 |

Bláznivé počasie, keď je chvíľu mrazivo a chvíľu priam teplá jar, praje detským chorobám. Je skôr výnimkou, ak drobec nemá plný nos či nekašle. Nenechajte soplíky zvíťaziť.

Deti sa po vianočných prázdninách vrátili medzi kamarátov, čo je už tradične zaťažkávacia skúška pre ich imunitu. Vďaka nestálemu počasiu sa však s chorobami častejšie stretávajú aj menšie ratolesti, ktoré do kolektívov ešte nevodíme. Deti v tomto období najčastejšie „chytia“ virózu sprevádzanú nádchou, kašľom a zvýšenou teplotou. 

Pri "soplíkoch" je základom úspechu dôkladné čistenie nosa. Mnohé deti sa tomu bránia, no patrí to k veľmi dôležitým úkonom. Kým si nedokáže dieťa vyfúkať nosík samo, treba použiť odsávačku. Mnohí rodičia nedajú dopustiť na odsávačky, ktoré sa dajú napojiť na vysávač, iní sa spoliehajú na ústne. Nemusíte sa obávať, ich mechanizmus je prispôsobený tak, že sa vám hlieny do úst v žiadnom prípade nedostanú.

Pred odsávaním je vhodné vyčistiť noštek morskou vodou alebo vincentkou. Po párminútovom pôsobení  sa môžete pustiť do práce a snažte sa odsať všetok sekrét. Ak treba, po odsatí aplikujte nosové kvapky vhodné pre konkrétny vek, ktoré zmiernia opuch sliznice nosa. Klasické kvapky, ktoré dostať kúpiť voľne v lekárni, ani antibiotické, ktoré dieťaťu predpíše pediater, nepoužívajte dlhšie ako sedem dní.

Zahlienenému nosu bez teploty niektorí rodičia nevenujú veľkú pozornosť, no na prvý pohľad nevinné soplíky môžu mať za následok aj zápal zvukovodu alebo stredného ucha, čo sú už vážnejšie a bolestivejšie diagnózy. Pri týchto sa už návšteve u lekára nevyhnete, lebo ich sprevádza zvýšená teplota až horúčky a treba rátať s tým, že drobček bude pre nepríjemnú bolesť veľmi mrzutý.

Ako čistiť nosík?

Efektívnym spôsobom, ako uľaviť od hlienov v nose bábätku, je položiť ho na bruško a otočiť hlávku nabok, aby mu prebytočné slinky vytekali von. Ak patrí váš drobček k pokojnejším a nechá si so sebou robiť „čokoľvek“, zvlhčite vatovú tyčinku morskou vodou a vyčistite ho ňou. Ak je „živšie“, použite na čistenie zvlhčenú textilnú vreckovku. Doktorka Adriana Borošová radí, že dojčiace mamy môžu noštek bábätku vytrieť vatovou tyčinkou namočenou v materskom mlieku. Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob, nakoniec nosík buď zvlhčite čistým olivovým olejom z lekárne alebo pri opuchnutej nosovej sliznici hypertonickým roztokom morskej soli, prípadne nosovými kvapkami vhodnými pre bábätká.

Koncom druhého roka by si dieťa malo dokázať vyfúkať nos samostatne. Dôležitý je príklad dospelých, od ktorých to „odkuká“. Niektoré deti si však začnú fúkať nos bez pomoci dospelých o dosť neskôr, lebo im to je nepríjemné alebo majú pocit, že im to nejde. Aspoň raz denne im treba streknúť do každej dierky jednu alebo dve kvapky koncentrovaného roztoku morskej soli (napr. Stérimar, Quinxx).

Fúkanie nosa, to je celá veda!

Každá dierka sa čistí osobitne. Naučte dieťa, že kým jednou fúka, druhú si má držať upchatú. Len takto sa môžu hlieny dostať naozaj von.

 Svoje „zákonitosti“ má aj kýchanie. Naučte dieťa kýchať do rukáva, nie do dlaní či do priestoru. Bacily, ktoré skončia v rukáve sa ďalej nešíria, no z dlaní a prstov áno. Kvapôčkovou infekciou sa najrýchlejšie prenášajú choroby.

Prečítajte si tiež:

Choré dieťa do škôlky nepatrí: Toto je dôvod!

Desať spôsobov ako liečiť dieťa doma

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia