Obaja ste hnedookí a drobec má oči modré? Toto je dôvod

Obaja ste hnedookí a
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-09 14:30:49 |

Po kom asi bude a akej farby bude mať očká? No, po kom bude, vám povedať nevieme, ale vieme, že farbu očí môže zdediť aj po prarodičoch z ktorejkoľvek strany.

Aj vaše bábätko bude mať s veľkou pravdepodobnosťou modré oči, aj keď vy obaja ste hnedookí. „Väčšina detí sa rodí s modrými alebo šedými očami“, vysvetľuje pediatrička a hovorkyňa Americkej pediatrickej akadémie Jen Trachtenberg. Ako priblížila, farba očí je určená množstvom tmavého pigmentu, melanínu, ktorý sa aktivuje svetlom pri pôrode. V prípade novorodencov sa proces zmeny farby dúhoviek stále vyvíja a môžu časom stmavnúť, v závislosti od množstva pigmentu. 

Samotný melanín je hnedý, to znamená, že čím menej melanínu v dúhovke, tým sú oči svetlejšie. Hneď po pôrode má dieťatko len málo pigmentových buniek. Postupne, ako sú jeho oči vystavené slnečnému žiareniu, začínajú melanocyty v dúhovke produkovať pigment melanín, farba očí sa začína meniť a podobať na oči rodičov.

Oko nadobúda svoju konečnú farbu postupne. Drobec sa teda nezobudí jedného dňa a z modrookého bábätka bude zrazu hnedoočko, ide o postupný proces tmavnutia dúhovky. „Až v 9. alebo 12. mesiaci bude farba dúhovky konečná“ priblížila Trachtenberg. 

Či oči vášho drobca budú oceánske alebo zemité závisí nielen od vás a vášho partnera, ale aj od vašich rodičov. Farba očí súvisí s genetikou. „Aj keď obaja rodičia majú hnedé oči, môžu mať modrooké dieťa, ak má jeden z prarodičov svetlé alebo modré oči," upozorňuje odborníčka.

Zatiaľ, čo väčšine ľudí zostane farba očí po prvých narodeninách rovnaká, asi u 15 percent sa ešte môže zmeniť buď v puberte alebo aj v dospelosti. Najbežnejšou farbou očí na svete je hnedá, najmenej rozšírenou zase zelená. Kým na africkom kontinente prevažujú tmavé oči, najviac svetlookých ľudí nájdeme v Škandinávii.

Napokon, či bude váš drobec hnedooký alebo modrooký, vždy to budú pre vás tie najkrajšie oči na celom svete.

Prečítajte si tiež:

Oči: Čo hovorí ich farba o osobnosti dieťaťa

ZRAK: Toto by mali jesť deti pre posilnenie očí

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia