Nočné mory a desy u detí: Ako ich rozoznať

Nočné mory a desy
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-01-06 00:30:56 |

Aj vy to zažívate? Do ticha noci sa ozve nárek vášho drobca, jeho vyľakané očká, telíčko celé spotené a plače vám v náručí. Čo s tým?

To, čo majú asi všetky mamy spoločné je, že precitnú v momente, keď začujú hlas svojho dieťaťa. Môžu padať aj tragače, môže spustiť celé delostrelectvo a vy spíte. No ozve sa dieťa a vo vašom mozgu sa spustí alarm.

Prečo prichádzajú nočné mory alebo desy? Ako im predchádzať? Na čo si dať veľký pozor a kedy navštíviť odborníka?

Poruchy spánku sú sprevádzané krikom, plačom či nepokojom. Áno, to sú nočné mory a vyskytujú sa u približne u každého deviateho dieťaťa, najčastejšie vo veku medzi 2. a 5. rokom veku. Aj keď sa nejedná o závažné ochorenie, nočné mory môžu predstavovať stres nielen pre rodičov, ale aj pre dieťa samotné. A čo nočný des? Stephen Sheldon, členka predstavenstva Národnej sponzorskej nadácie a vedúca v Detskej nemocnici Lurie v Chicagu hovorí, že nočným desom možno nazvať stav, kedy sa mozog prebúdza zo spánku, ale samotný spánok ešte neskončil. Či má váš drobec 5 alebo 10 rokov, stále potrebujú vašu pomoc a uistenie, že všetko je v poriadku, keď prídu nočné mory či desy. Nikdy nezľahčujte situáciu vetami ako "Prosím ťa, veď už si veľký a tak veľký chlap sa už nebojí ..."

Nočné mory, najmä u malých detí, sú spájané s nevyzrelosťou nervovej sústavy. Mozog vášho drobca prijíma počas dňa obrovské množstvo informácií, ktoré v spánku triedi, spracováva a ukladá.

Nočné mory a desy - príznaky a prejavy

Hlavným príznakom nočných desov je náhle precitnutie sprevádzané úzkosťou. Dieťa má vydesený, neprítomný výraz v tvári, nereaguje na vás a nespoznáva vás. Pri pokusoch o prebudenie sa môže výraz paniky ešte prehĺbiť. Nočný des býva sprevádzaný búšením srdca a zrýchleným dychom.

Deti zvyčajne sedia v postieľke alebo sebou zo spania trhajú, zlostia sa a kopú nohami. Môžu aj vstať a snažiť sa utekať preč. Pri pokusoch o prebudenie sa správajú agresívne. Stav trvá spravidla 1 až 5 minút, potom dieťa opäť zaspáva. Desy sa objavujú v prvej časti noci, väčšinou len raz. Deti si to ráno, na rozdiel od nočnej mory, väčšinou vôbec nič nepamätajú. Kým nočnú moru je možné slovami upokojiť a dieťa utíšiť vľúdnym slovom, nočný des musí viac-menej sám odznieť a akákoľvek snaha o upokojenie dieťaťa môže spôsobiť ešte prudšiu reakciou. Aj napriek hrozivému priebehu sa snažte zachovať pokoj. Môžete na vašu ratolesť hovoriť tichým hlasom a zostaňte mu nablízku. No v žiadnom prípade vaše „zlatíčko“ nebuďte, aspoň to odborníci neodporúčajú. Budením totiž môže dôjsť k preťahovaniu úzkosti a nárastu agresivity. Stav sám odznie do niekoľkých minút. Ráno príhodu nerozoberajte a nespomínajte.

Na čo si dať pozor?

Veľký pozor, milí rodičia, si treba dať na ďalšie nezvyčajné prejavy - najrôznejšie zášklby, slinenie, pohryznutie či pomočenie. Ak sa vyskytnú, odborné vyšetrenie na možnú epilepsiu je nevyhnutné. Niektoré typy epilepsie sa vyskytujú iba v spánku, iné sú viazané na dobu zaspávania či prebúdzania. Pri neobvyklom priebehu nočných desov alebo pri veľmi častom výskyte, je potreba navštíviť odborného lekára. Neurológ na základe popísaných príznakov zvyčajne odporučí vyšetrenie v spánkovom laboratóriu (tzv. Polysomnografia).

Ako sa desom vyhnúť?

Snažte sa u dieťaťa dodržiavať zásady správneho zaspávania. Zo zaspávania si spravte krásny a pokojný rituál. Prečítajte si spolu rozprávku na dobrú noc, pusa na čelíčko či líčko, objímajte sa, skúste s ním zaspávať. Nočné osvetlenie je tiež jednou z možností ako predchádzať nočným desom, pokiaľ toto svetlo nie je ostré a nebráni tomu, aby vaše dieťa mohlo v pokoji zaspať.

Ďalšou vecou, ​​ktorú treba vyskúšať, je nechať pootvorené dvere z detskej izby do spálne, aby sa dieťa necítilo izolované od zvyšku rodiny. Je potrebné, aby cítilo vašu blízkosť a istotu. Tiež dbajte na dostatok spánku. Ak vaše dieťa trpí nočnými desmi či morami, jeho poobedňajšie aktivity skúste trošku obmedziť na tie pokojnejšie. Desy či mory sa totiž často vyskytujú po náročnom dni (oslava, zábavný park, kúpanie v bazéne, návšteva kina atď.). Nechajte drobcovi nejaký čas na hranie či odpočinok podľa vlastnej chuti. A čo je veľmi dôležité, obmedzte sledovanie televízie na minimum. A ak už sleduje rozprávky, dajte pozor, aby nepozeral nič akčného. Pred spaním sa snažte vyhnúť stresujúcim situáciám, hádkam.

Ak sa desy vyskytujú u detí častejšie ako 4x za mesiac, môže lekár na niekoľko mesiacov predpísať pred spaním lieky, ktoré majú upokojujúci účinok alebo vám môže odporučiť najrôznejšie relaxačné metódy, hypnózu či behaviorálnu terapiu. No niektorým rodičom sa osvedčili aj vitamíny. Vitamíny skupiny B majú totiž pozitívny účinok na nervovú sústavu.

Prečítajte si tiež:

Mamííí, pomóc, tam je veľký pes

Prvá noc vo vlastnej izbe: Ako ju zvládnuť?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia